Wellness

5 nebeských švýcarských spa, která musíte zažít alespoň jednou za život

V 21. století je wellness komplexní téma. Musíme mu věnovat čas a energii. Tedy alespoň pokud chceme žít plnohodnotný život. Vogue Junior Beauty Editor Josef Šlaich zjišťoval, jak se dostat do duševní pohody během prodlouženého víkendu ve Švýcarsku.
Moje cesta k lepšímu já
Cesta do Švýcarska trvá letadlem z Prahy necelých 55 minut. Za tu dobu obvykle stihnu jeden článek, poslechnu si nové album Years and Years a vypiju dvě sklenky červeného. Wellness totiž pro mne začíná už v letadle. Ne, že by se v Praze nedalo relaxovat. Ostatně do Four Seasons Prague to mám z domova coby kamenem dohodil. Ale stejně. Chybí mi hory s modrou oblohou, chladný ostrý vzduch, obrovské rozlehlé vstupní haly vykládané bílým mramorem a ostře zelené lesy, ze kterých až bolí oči. Takže, zhluboka se nadechněte. Ten pravý wellness totiž začíná právě tam.
Na kvalitě života záleží
Curych, Ženeva a Bazilej se pravidelně umisťují mezi top 10 městy na světě, kde je průměrná kvalita života na nejvyšší úrovni. V aktuálním žebříčku sestaveném uznávaným zpravodajským kanálem US News and World Report dokonce Švýcarsko obhájilo loňské prvenství a stalo se nejlepší zemí světa roku 2018. Každá země byla hodnocena v devíti individuálních atributech od podnikání, kulturního dědictví, movitosti občanů až po úroveň kvality života a nálady panující ve společnosti. A opět se ukázalo, že vojenská a ekonomická síla nejsou klíčovým předpokladem k úspěchu a dobrému obrazu v zahraničí. O důvod víc, proč tam vyrazit na prodloužený víkend. 
Proč se tam tak rád vracím?
Švýcaři milují kvalitní bio potraviny, pokaždé vás se srdečným úsměvem pozdraví “Grüezi” a kdyby vám na ulici (nedej bože) upadl od úst kousek Zuger Kirschtorte (biskvit se šťávou z třešní), můžete ho z vyleštěných chodníků bez problému sníst. A ten čerstvý horský vzduch! Přesně to všechno mi trochu v Praze chybí. A pak tu máme rozsáhlé Švýcarské Alpy, které tvoří přibližně 60% plochy státu. Při cestě vlakem SBB pokaždé obdivuji malebná údolí, majestátné vrcholky hor a rozsáhlá jezera s křišťálově čistou vodou. Ostatně, po celá staletí se Švýcaři koupali v přírodních pramenech, a tak není žádným překvapením, že mají zdejší lázně bohatou historii.
Co představuje švýcarský wellness ve 21.století?
V současnosti švýcarské lázeňské komplexy kombinují tradiční evropské postupy s moderními terapiemi a proslulými léčebnými metodami z destinací, jako je Japonsko nebo Turecko. Většina z nich je úplně nová a pyšní se působivou architekturou, která těží maximum z krásné alpské scenérie. Osobně jsem pro vás vybral ty nejlepší místa, kde okusíte relax na té nejvyšší úrovni. Tyhle novodobé wellness chrámy, kde se póry roztahují a uvolňují nahromaděné toxiny, odumřelé buňky a mysl osvobozují od všech deadlinů, zanechávají tělo v nekonečném zenovém rozpoložení.
Bürgenstock Resort - Bürgenstock, 6363 Bürgenstock, Švýcarsko
Wellness zážitek mezi nebem a zemí umí nejlépe v nedávno otevřeném komplexu na vrcholku hory Bürgenstock. Novodobá Švýcarská perla se nachází přibližně 500 m nad jezerem Lucern a přináší svým hostům nevídaný výhled na hory Rigi a Pilatus. Místní lázně o rozloze 10 000 m² jsou útočištěm pro mysl, tělo i duši. Nabízí ošetření kosmetikou Susanne Kaufmann, La Prairie nebo Ligne St. Barth. Nechybí ani parní sauny, vířivky nebo Kneippovy koupele. Samozřejmostí je haute cuisine v asijském stylu a koktejly vám šité na míru. #travelgoal hodný pozornosti? Pro mě rozhodně venkovní bazén, který pozvolna přechází do krajiny jako v tom nejfantastičtějším snu. 
Park Hotel Vitznau - Seestrasse 18, 6354 Vitznau, Švýcarsko
V nově zrekonstruovaném hotelu na břehu jezera Lucern jsem se cítil jako na luxusní riviéře. Působivý interiér vykládaný zlatem, nekonečné leštěné mramorové plochy a možnost pronájmu vlastního člunu dělají z komplexu místo, které si nesmíte nechat ujít. Ani bych skoro nevěřil, že je budova stará sto let. Rezidence, apartmá a junior suites se nesou ve třech stylech - umění a kultura, zdraví a bohatství, víno a večeře. Kulinářským zážitkem je hotelová restaurace Prisma ověnčená michelinskou hvězdou a bar Verlinde, kde si můžete vychutnat jednu z 32 000 lahví pocházejících od šesti exkluzivních dodavatelů. Privátní lázně pro hotelové hosty s venkovním bazénem, parní saunou a ledovou jeskyní jsou ideálním výchozím bodem před objevováním Lucernu a Zurichu. 
Kempinski Grand Hotel des Bains St. Moritz, Via Mezdi 27, 7500 St. Moritz, Švýcarsko
Luxusní pětihvězdičkový hotel má dlouhou tradici a nachází se v proslulém zimním středisku St. Moritz. Najdete tam rozlehlé wellness centrum v alpském stylu, nonstop otevřené fitness a nejlepší snídaně v celém Švýcarsku. Mě pochopitelně nejvíc zaujala masáž nohou završená zábalem s výtažkem z arniky. Když už budete ve spa, dopřejte si signaturní hollywoodské ošetření Hydrafacial MD. Pokročilá léčebná péče zjemňuje póry, zlepšuje texturu pleti a pomáhá napravit poškození způsobená sluncem. Uvidíte, že budete po víkendu odjíždět o deset let mladší a peněženkou zase o něco lehčí.
The Dolder Grand - Kurhausstrasse 65, 8032 Zürich, Švýcarsko
Elegance a exkluzivita na vysoké úrovni. Urban lázně v malebném údolí s výhledem na Curych nabízejí léčebná ošetření inspirovaná evropskými a japonskými tradicemi. K dispozici je také tým odborníků specialuzujících se na estetickou dermatologii. Je to navíc asi jediné místo, kde vedle sebe najdete díla od Andyho Warhola, Botera a Henryho Moora s panoramatickým výhledem na jezero Curych. Součástí jsou také dvě restaurace oceněné michelinskou hvězdou. 
Four Seasons Hotel des Bergues, Quai des Bergues 33, 1201 Genève, Švýcarsko
Druhé největší město Švýcarska láká svou krásou turisty z celého světa. Ženeva leží v jihozápadním cípu Švýcarska na hranici s Francií, takže tam samozřejmě nechybí dlouhé jezerní promenády, nespočet parků a krásných míst, které přímo vybízejí k odpočinku. Pouhých pár minut od promenády najdete hotel Four Seasons, který se nachází v historické budově a byl navržený renomovaným bytovým architektem Pierrem-Yves Rochonem. Doporučuji vyzkoušet detoxikační zábaly s produkty značky Espa a vyhlášený remodelační facial Swiss Perfection s využitím neinvazivních přístrojů. Můžete si být jisti, že se po ošetření v zrcadle nepoznáte.