Wellness

Jarní uniforma: Existuje dokonalý župan?

Ještě nedávno poměrně zbytná věc, dnes uniforma většiny z nás. Karanténa se výrazně podepsala na každodenním oblékání, saka s dokonalou linií ramen od Armaniho a hedvábné topy Saint Laurent nahradily župany. Po tom, jaký je ten nejlepší, pátrá beauty editorka Vogue CS Cindy Kerberová.
„Můžete tomu říkat župan, pro mě to je business uniforma, když pracuji z domova,“ napsala na svém Instagramu Coco Rocha před více než dvěma lety. Nemohla tušit, že se půlka světa, byť nedobrovolně, převlékne do domácího a bude většinu času trávit v pyžamu a z županu se stane Coat of the year. Nikdy vlastně moc nezáleželo na jeho střihu, materiálu, ani barvě, pokud jste tedy nezařizovali nové luxusní spa, kde i volba správného županu hraje zásadní roli. 
S těmi bílými, měkounkými to mám tak, že jakmile se objeví v mojí blízkosti, posílám je dál. Kolegové by vám o tom mohli vyprávět, hodně z nich má doma župan s mým jménem nebo monogramem vyšitým na kapsičce. Ani ty hotelové mě nebaví, pokud mají sněhobílý odstín. Nikdy se mi nestalo, že by mi „omylem“ skončil v kufru. Většinou mě škrábou, nebo mají špatnou velikost, jsou moc krátké, nebo moc dlouhé. OK, nic jí není dost dobré, řekne si, ale jako beauty editorka mám župany v popisu práce. A to je ten problém, jen málokdy se dokážu ve spa nebo na kosmetice uvolnit, pokud mi nedají ten správný. Jaký to tedy je? 
Na rozdíl od spousty jiných věcí župan musí být nejen hezký, ale také praktický. Jinak vlastně úplně postrádá smysl. Ale to neznamená, že ze sebe dobrovolně udělám plyšového ledního medvěda. Hodně mě ovlivnily černobílého filmy ze 30. a 40. let, kdy se dámy nechaly vidět v dlouhých saténových modelech od svého oblíbeného designéra, což v tuzemsku byla Podolská nebo Rosenbaum. Sice do nich nemůžete vklouznout rovnou z vany, ale zase vypadají krásně. Řekněme si to na rovinu, krásno potřebujeme teď mnohem víc než kdy jindy. Proto se pojďme domluvit na tom, že froté župany patří za dveře koupelny a ty druhé všude jinde. Na rozdíl od spousty jiného oblečení županů nepotřebujete mít plnou skříň. Stačí jeden. Ten dokonalý. Victoria Beckham ten svůj má několik let, nosí ho doma i na focení a pokaždé vypadá... no, prostě #posh
Naštěstí je trh s župany překvapivě pestrý, vedle těch klasických nemocničních, v nichž jen Brigitte Bardot za mlada vypadala dobře. Nejhezčí sametové hledejte u značky Sleeping with Jacques, minimalistické bavlněné u Skin a krátké se širokým páskem v kolekci Savage x Fenty. Na Farfetch seženete barevné měkoučké od Hermes. Když potřebujete pro lepší náladu co nejvíc barev, pak si vyberte župan u Missoni. La Perla nabízí satén i viskózu v různých odstínech i délkách, černé hedvábné s kontrastním lemem v dámské i pánské variantě udělala Zuzana Kubíčková ve své kolekci Pop by Zuzana Kubíčková
Saténový župan du jour vám dodá pocit pohodlí, bezpečí. Je v něm cosi tajemného, schovává to, co je pod ním, ať už to je cokoliv. Bez problému v něm můžete otevřít kurýrovi i absolvovat on-line poradu s kolegy. Po skončení karantény si z něj udělejte jarní kabát, ať kolem vás vlaje a umocní pocit nově nabyté svobody.
A na otázku „Víš, že máš na sobě župan?“ odpovídejte sebevědomé „Jo!“ Teď mě omluvte, jdu si z ramínka stáhnout ten svůj tetovaný od Gaultiera a užít si další den home office.