Wellness

„Mám lepší postavu a kondici než ve dvaceti.“ Jennifer Aniston o longevity, fitness rutině a komplimentu, který ji přivádí k šílenství

„Musela jsem si převychovat mozek,“ oznamuje Jennifer Aniston. Během hovoru, který tato herečka, producentka, režisérka a miláček Ameriky vede ze svého prostorného domu v Los Angeles, si následně povídáme o tom, jak moc se přístup ke cvičební rutině a tělu vůbec za ty roky proměnil…
Foto: Getty Images
Jennifer Aniston
„Dříve to byla jen samá dřina, dřina a zase dřina. Museli jste si dát pětačtyřicet minut až hodinu kardia, jinak by se vaše úsilí za nic nepovažovalo,“ vzpomíná herečka a dodává: „Nejenže tak akorát stresujete své tělo, ale postupem času zkrátka vyhoříte — kdo by to všechno vůbec chtěl pořád dokola dělat?“ Nicméně v poslední době našla něco, co funguje na jiné, mnohem mírnější, zato nesmírně energizující úrovni.
Když si v roce 2021 Jennifer Aniston ošklivě poranila záda a po rekonvalescenci hledala nový typ pohybu, kamarádka ji odkázala na cvičební program společnosti Pvolve, za níž stojí Rachel Katzman. Uplynul nějaký čas — a Aniston před pár dny oznámila oficiální partnerství. Podle jejích slov ji oslovily výsledky cviků, které se zaměřují na svaly, jež „obvykle spí“. Cviky jsou přitom jako stvořené pro baletky, a namísto dlouhých hodin intenzivní práce s hladinou stresového hormonu kortizolu vyžadují jen deset nebo dvacet minut vašeho času. Nepotřebujete k tomu nic jiného než vlastní tělo a třeba pomůcku zvanou P.Band. Předmět, který můžete mít neustále při sobě. „Vozím ho v autě,“ prozrazuje hollywoodská herečka. „Když máte pětiminutovou pauzu, stačí ho uchopit a prostě se hýbat.“ Pak jsou tu ještě kluzáky. „Díky nim máte skoro pocit, že tancujete,“ pochvaluje si Jennifer. Oproti dobám, kdy ve svých dvaceti potila krev při aerobiku, obcházela „hodinové lekce se záplavou lidí, a zranila se, protože lektor nevěnoval nejmenší pozornost svým svěřencům, jelikož jen sledoval svou vlastní krásnou postavu, jsme se naštěstí posunuli vpřed,“ vtipkuje hvězda kultovního seriálu Přátelé a podotýká, že v jejím životě nastala ještě jedna zásadní, fitness změna — cítí se lépe než dříve.
Foto: Getty Images
Jennifer Aniston v šatech Dior a se šperky Fred Leighton
Foto: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic
Jennifer Aniston v šatech Dior
Foto: Todd Williamson/E! Entertainment/NBCU Photo Bank
Jennifer Aniston na E! People's Choice Awards 2019
Nedá mi to a zmíním se Jennifer o jednom rozhovoru, v kterém jsem nedávno řešila větu: „Na svůj věk vypadáš skvěle,“ s tím, že by to mělo být: „Vypadáš skvěle, tečka.“ Co na to Aniston? „Ano. Přivádí mě to k šílenství. Je to takový společenský nešvar, že máme škatulky typu: ‚No, je ti tolik a tolik, takže na svůj věk vypadáš skvěle.‘ Já ani nechápu, co to znamená. Sama jsem teď v mnohem lepší kondici, než jsem byla ve dvaceti. Cítím se lépe po stránce duševní, tělesné i duchovní. Všechno je teď o 100 % lepší,“ říká Jennifer, jejíž slova vypovídají o posíleném propojení mysli a těla — o stavu, o který v současnosti usilujeme všichni.
Když se slavné herečky zeptám, jestli se jí dotýkají také bouřlivé diskuze na téma dlouhověkosti, přikyvuje: „Lidé v naší rodině mají tuhý kořínek, zejména ti z otcovy strany. Sama u sebe chci, abych se cítila dobře ve své kůži, stoprocentně, nehodlám jen přežívat,“ je přesvědčená. Udržitelný pohyb navíc podle ní představuje nedílnou součást dlouhodobého plánu. „S Pvolve si můžete vybrat z tolika možností: podle toho, kolik máte času, síly i podle toho, jak na tom celkově vaše tělo je. Jde totiž o to, abyste se po tréninku cítili plní energie, ne zhuntovaní.“ Cvičení s Pvolve, tak jak ho popisuje, připomíná rutinu, ze které vyzařuje elegance: jako když se třeba procházíte po městě, pak chvíli tančíte před zrcadlem, což je ve srovnání s metodami, v kterých jedete hlavně na výkon, daleko uvolněnější, pohodovější. „Něco na tom je,“ uznává herečka a pokračuje: „Myslím, že jde hlavně o to, abychom ze sebe shodili napětí a stres. Uvědomili si, že cokoliv jsme během dne stihli, úplně stačí, a přestali na sebe být přísní.“ Vypadá to, že úspěšná herečka objevila svoji vysněnou rovnováhu. „Mám pocit, že pro sebe teď dělám něco opravdu užitečného,“ uzavírá.
Článek vyšel v originále na Vogue.co.uk.