Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Všudypřítomná matcha

Topmodelka Daniela Kociánová se každé úterý dělí o nové objevy ze světa veganství, které přinejmenším stojí za pozornost. Dnes se podává: superpotravina matcha.
Matcha je jednoduše skvělá a já prostě nevím, kde začít! Před pár lety jsem přestala pít kafe a od té doby se nemůžu nabažit zelených čajů. V poslední době jsem si velmi oblíbila matcha čaj, který jsem poprvé ochutnala v Japonsku už před lety, ale tehdy jsem mu nevěnovala tolik pozornosti. Nyní je ale všechno jinak. Nejen, že mě tento čaj každé ráno pořádně nakopne a potom i několikrát během dne, ale je to taky skvělý antioxidant a superpotravina.
Obsahuje menší množství teinu než kafe, ale tím že dále obsahuje fytonutrienty, polyfenoly, antioxidanty a aminokyseliny, dodává tělu mnohem více energie i na několik hodin po strávení a pomáhá mi být produktivnější a lépe se soustředit.
Supersíla tkví ve zpracování
Vyrábí se z lísktů japonského zeleného čaje, kdy se několik týdnů před sběrem keře zakryjí a tím rostliny vyrobí nadměrné množství chlorofylu. Díky němu má matcha tak výraznou  barvu. Poté lístky projdou párou, vysuší se, zbaví se žilek a stopek a nakonec se rozdrtí žulovými kameny. Takto se během procesu uchovají všechny důležité živiny a látky.
Jak jsem už psala, matcha patří mezi superpotraviny a má proto nespočetné množství pozitivních účinků na lidské tělo. Dodává tělu energii, pomáhá zklidnit mysl, ulevuje od stresu a napětí, zrychluje metabolismus, podporuje spalování kalorií, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, pozitivně ovlivňuje imunitu a kardiovaskulární systém a čistí organismus od chemických toxínů a těžkých kovů.
Jak ji mám ráda já?
Dnes si každé ráno udělám matcha latte s rýžovým nebo kokosovým mlékem a tím nastartuji svůj den. Využití matcha prášku v kuchyni je opravdu široké. Já jej ráda konzumuji jako čaj nebo latte, limonádu, přidám jej do energy bars a pamatuji si, že v Japonsku můžete koupit i zmrzlinu nebo Kit Kat s matcha příchutí. Když jsem v New Yorku, neodolám a zajdu si pro čajík do ChaCha Matcha, v Paříži zbožňuji japonskou restauraci Toraya a v Londýně si sem tam skočím k Deliciously Ella.
Jak své ráno nastartujete vy? Nedáte na své ranní kafe dopustit, nebo jste matcha milovník stejně jako já?