Sustainability

Zelená vlna na červeném koberci 

Udržitelnost je oficiálně hlavním trendem nového desetiletí a hvězdy na červeném koberci se pomalu stávají jejími vlajkonoši.
Foto: Getty Images
Josephine Skriver v šatech Versace
Červený koberec je tím nejkrásnějším, nejinspirativnějším, avšak nejméně udržitelným místem. Ať už se jedná o premiéry, festivaly, nebo předávání cen, stylisté hvězd se předhánějí v tom, kdo strhne největší pozornost médií. Je to místo, kde módní domy mohou ukázat své řemeslo v plné kráse a získat nové příznivce. Už několik týdnů před akcí se rezervují novinky přímo z catwalků, róby musí být honosné, nové, neokoukané. 
Navzdory tomu, jak velkou transformací prošla móda za posledních několik dekád, je paradoxní, že se stále drží mnohá zastaralá pravidla ohledně toho, co je in a co módní faux pas. Cate Blanchett si například oblékla róbu od Armani Privé na Zlatých glóbech 2014, následně na zahájení festivalu v Cannes v roce 2018 a reakce byly smíšené. Stejně jako u bývalé první dámy USA Michelle Obama či vévodkyně Catherine, které jsou často vyfoceny ve stejných šatech nebo kostýmech. 
Někteří stylisté se stále drží pravidla, že veřejné akce vyžadují nový kus oděvu jako projev úcty k dané události, na druhé straně stále více celebrit mluví o ekologické krizi ve snaze upoutat pozornost médií a veřejnosti k této problematice a módní průmysl je samozřejmě velkou součástí problému. 
Joaquin Phoenix už na Zlatých glóbech prohlásil, že hodlá na všechny červené koberce nosit jeden a ten samý černý oblek ušitý na míru od Stelly McCartney, aby minimalizoval množství odpadu ve světě. Své slovo na letošních Oscarech dodržel a mnohým šel příkladem. 
Foto: Getty Images
Joaquin Phoenix na Zlatých glóbech v obleku Stella McCartney, 2020
Foto: Getty Images
Rooney Mara a Joaquin Phoenix v obleku Stella McCartney na udílení Oscarů, 2020
Foto: Steve Granitz/WireImage
Rain Phoenix a Joaquin Phoenix v obleku Stella McCarrtney na Critics' Choice Awards, 2020
(Možná i proto) letos přibylo mnoho osobností, které se rozhodly pro udržitelnější dress code na Academy Awards: Saoirse Ronan, Elizabeth Banks i Jane Fonda si oblékly róby z předchozích let a Kim Kardashian West si na afterparty vypůjčila archivní Oyster gown z roku 2003 od Alexandera MQueena. 
Kaitlyn Dever, Olivia Coleman a Léa Seydoux zase zvolily šaty z organických materiálů a etických zdrojů. 
Foto: Getty Images
Léa Seydoux v šatech Louis Vuitton a se šperky Chopard
Foto: Getty Images
Kaitlyn Dever v šatech Louis Vuitton
Foto: Getty Images
Olivia Colman v šatech Stella McCartney
A samozřejmě nemůžeme nezmínit Jennifer Aniston, která si na letošní předávání cen SAG Awards oblékla své „staré“ vintage šaty od Diora z dob Johna Galliana. 
Možná to byl malý krok pro člověka, ale ve finále je to velký krok pro celý průmysl, který je připraven na fundamentální změnu.