Sustainability

Co dnes znamená umění nakupovat

Pořizujete si oblečení, jen když něco potřebujete, anebo když narazíte na něco výjimečně dobrého? V tom případě je nyní ideální chvíle dát svému šatníku facelift.
„Ty teda umíš nakupovat!“ rozléhají se možná i vám hlavou obdivná slova jako ozvěna z dob, kdy umět nakupovat znamenalo odnést si z obchodů co nejvíce za co nejméně. Jenže přesně to způsobilo, že se z módy stal úhlavní nepřítel životního prostředí, a pokud se nechceme v trikách za stovku dívat, jak svět spěje do záhuby, je potřeba tohle „umění“ přehodnotit.
A když píšu přehodnotit, myslím tím obrátit ho vzhůru nohama. Chce se mi skoro napsat, že by měl platit pravý opak – že umět nakupovat by mělo znamenat pořizovat si co nejméně za co nejvíce. Což je absurdní a nepřesné. Rozhodně je to ale blíž pravdě.
Jednoduše řečeno: Kvalita musí roznést kvantitu na kopytech, a aby se oblečení dalo považovat za skutečně kvalitní, už mu nestačí dobré ušití a chytrý design. Musí být taky v souladu se zásadami udržitelnosti.
Internetový obchod Zalando si uvědomuje, že coby jeden z největších prodejců oblečení představuje nezanedbatelnou součást problému, a zasazuje se o nápravu. Pokračuje v boji za udržitelnější budoucnost módy. Jeho zatím posledním krokem je limitovaná kolekce výmluvně pojmenovaná Malé změny. Velký dopad.
Foto: Archiv Zalando
Modelka má na sobě mikinu značky Han Kjøbenhavn a sukni Libertine Libertine, obojí ušité ze 100% organické bavlny
Už v tuto chvíli Zalando prodává nad 20 000 produktů, jež byste mohli označit za udržitelné. Pocházejí od více než 240 různých značek. Ke spolupráci na nové kolekci si přizvalo devět z nich. Všechny jsou severské a všechny sdílejí modus operandi, jaký by měl být standardem. Blanche, Bruuns Bazaar, Designers Remix, Filippa K, Han Kjøbenhavn, Holzweiler, House of Dagmar, Libertine Libertine a Won Hundred.
Foto: Archiv Zalando
Kalhoty Holzweiler obsahující recyklovaný polyester
Každý vedle své estetiky vnesl do kolekce ještě něco příznačně svého, ať už materiál, nebo techniku výroby. Vznikl solidní, koherentní základ dámského šatníku v paletě tlumených barev, koncipovaný tak, aby nositelku bavil několik sezon, ne-li let. K dostání ode dneška na Zalando.
Jestli je někdy vhodné nakupovat oblečení, pak právě nyní. Small steps. Big impact. má předpoklady k tomu být jednou z nejdůležitějších kolekcí letošního roku. Drží totiž dveře otevřené novému, redefinovanému umění nakupovat.