Cestování

Nové desetiletí, nový pohled na jízdu autem

Všechno se mění, nic už nebude jako dřív. To ale nemusí být nutně špatně. Stejně jako v módě, i v automobilovém průmyslu nabízí špičky svého oboru osvěžující úhel pohledu. Škoda tak činí novým SUV Enyaq iV. Vítejte v době elektrické. 
Pokud nás poslední měsíce něco naučily, pak že musíme věnovat zvláštní pozornost detailům. Platí to o všem – nákupu nové kabelky i nákupu nového auta. A každému, kdo si váží sám sebe, ale i svého okolí, musí nutně imponovat nová Škoda Enyaq iV.
Foto: Škoda Auto
Foto: Škoda Auto
Řeč je o úsporném, čistě elektronickém modelu. „Představením vozu Enyaq iV vstupuje Škoda Auto do nové éry,“ říká Thomas Schäfer, předseda představenstva společnosti. To napovídá už vzhled vozu. (A kdo by nechtěl být o krok napřed?) Dynamický design a osvětlení s krystalickým efektem podtrhuje interiér inspirovaný moderním bydlením. Ať už zákazník zvolí kteroukoliv variantu, bude vnitřní prostředí vozu prudce elegantní a zařízené z přírodních, trvale udržitelných a recyklovatelných materiálů, jako jsou ekologicky zpracovaná kůže, anebo textilie, jíž jsou potažená sedadla. Tu tvoří z 40 % vlna a 60 % polyester z recyklovaných PET lahví.
Foto: Škoda Auto
Foto: Škoda Auto
Vedle vzhledu a prostornosti typické pro vozy Škoda je Enyaq iV přitažlivá také tím, že se rychle nabíjí, daleko dojede (až 510 Km) a snadno se ovládá. Díky panoramatickému kamerovému systému, který umožní řidiči pohled na vůz z ptačí perspektivy, nebude problém manévrování ve stísněných prostorech.
Asistenční systémy řidiče zase ochrání před možnou kolizí. Včas ho varují, že hrozí nebezpečí, a komu varování nestačí, toho snad potěší schopnost auta minimalizovat následky havárie. Například ta, že se automaticky předepnou bezpečnostní pásy, anebo že při smyku, hrozbě nárazu či dokonce převrácení systém přivře okna a panoramatickou posuvnou střechu. Navíc může mít Enyaq iV až devět airbagů. Kde? Abychom řekli pravdu, nejlepší bude, když se to nikdy nedozvíme.
P. S.: Tohle krásné, bezpečné a navíc šetrné SUV je k dostání také v limitovaném edici Founders o 1895 vozech, která vzdává hold 125leté historii společnosti dnes známé jako Škoda Auto.
Foto: Škoda Auto
Enyq iV z limitované edice Founders