Cestování

Den v Bordeaux s učitelem francouzštiny

Až budete příště cestovat po vinařském jihu Francie, nezapomeňte si vyhradit čas na návštěvu samotného srdce oblasti. Stále slunné město Bordeaux nabízí kromě krásné architektury a příjemných podniků i atmosféru, která vás dokáže za krátký čas úplně pohltit.
Foto: Instagram
Loňské jaro jsme s kamarádkami rozhodly vyrazit na dámský výlet za hranice a kraj vína, ústřic a písečných dun se zdál být k této příležitosti ideální volbou. Při kupování letenek jsme ale ještě netušily, že program tentokrát nebudeme tvořit s pomocí internetu, ale mentorovat nás bude ten nejpovolanější. Někdo, kdo v Bordeaux strávil část svých studentských let a kdo se tam pravidelně a s entusiasmem vrací. Náš středoškolský učitel francouzštiny.  
Potkali jsme se úplnou náhodou, jen pár dní před naším odjezdem. „Très bien,“ zvolal poté, co jsem mu pověděla, kam se chystáme. „Ale když už stojíte o to zažít Bordeaux, udělejte to správně,“ upozornil mě vážně. A tím správně náš drahý professeur myslel nejen poznávání turistických míst, ale hlavně způsob, jakým se energie města poznává nejlépe: přes chutě, vůně a zážitky. 
V tomto článku najdete výběr těch nejlepších tipů, které jsme dostaly a náležitě otestovaly, uspořádané do přehledného jednodenního itineráře.  

Návod na perfektní den v Bordeaux

Po Bordeaux se nejlépe cestuje na kole. Proto doporučuji hned ráno zamířit do půjčovny, které tu najdete na každém kroku. Dobrou variantu představuje také využití shared bike, které v Bordeaux působí pod systémem VCub. Jako první zastávku můžete zvolit moderní pekárnu Boulangerie Louis Lamour, která se pyšní podtitulem rustique & créatif. K snídani si tu vyberete z nepřeberné řady křupavých baget, tradičních pastries a výtečných croissantů. Louis, který je vlastníkem, pátral po celém světě po nových způsobech pečení a jeho boulangerie dnes propojuje pekařskou tradici s kulinářskými inovacemi. Pokud ale Louis Lamour budete mít příliš z ruky, nevadí. Ve Francii s žádnou boulangerie nesáhete vedle. S papírovým pytlíkem plným voňavého pečiva pak můžete zamířit do jardin public, což je veřejný park v centru města, a užít si tu klidného pikniku u jezera. Tato zahrada nabízí dostatek prostoru pro relaxaci a ranní rozjímání. 
Až vás zahálení omrzí, vydejte se na objížďku historického centra. Za návštěvu rozhodně stojí katedrála svatého Ondřeje, baziliky Saint-Michel a baziliky Saint-Seurin. Na oběd se zastavte v tradičním místním podniku Café Gourmand. Vybírat tu budete ze skvělých salátů a obzvlášť populárních burgerů. Café Gourmand má také rozsáhlou selekci lokálních vín, včetně odrůd Beaujolais a jak jinak než Bordeaux.
Odpoledne doporučujeme zamířit na place de la Bourse. Toto náměstí je spolu s přilehlými budovami považováno za architektonický klenot města. Nezapomeňte si tu na jedné ze zahrádek vychutnat kávu a přiobjednat si k ní i zákusek canelé, který odsud pochází. Na tyto mini bábovičky s jemným pudinkovým středem a hustou karamelizovanou kůrkou jste už možná někdy narazili v některé z pražských kaváren. Ty místní mají ale trochu specifickou, vláčnou texturu. 

Le diner parfait

Zbytek odpoledne můžete věnovat projíždění se po místních uličkách, návštěvami francouzských butiků, a pokud budete mít štěstí, tak třeba i poslechem jazzu na odlehlejších náměstích. 
Místa na večeři v Les doux secrets d’Helène doporučuji zarezervovat si předem. Tohoto kroku ale rozhodně nebudete litovat. Už mezi dveřmi melancholického podniku s vlastním vinným sklepem vás přivítá paní majitelka a bude vás provázet celým večerem. Čeká na vás degustace z těch nejlepších sýrů, ústřic, paštik, ryb a také tradičních místních rilletes, kterou můžete doplnit dokonalým vinným párováním. Paní Helène pro vás bude většinu jídel připravovat sama a také se s vámi podělí o svou výjimečnou znalost gastronomie a enologie.
Pro netradiční večerní zážitek doporučujeme zamířit do podniku Utopia. Jedná se o bývalý kostel, který dnes slouží jako kino a večerní bar, a má proto skutečně unikátní atmosféru. Pokud budete mít chuť, můžete tu také ochutnat místní aperitiv Lillet, který se podává se zásadně dobře vychlazený buď ve vinné skleničce, nebo na ledu v krátkém tumbleru s plátkem pomeranče. 
A v případě, že ještě stále nebudete mít dost, nabízí Bordeuax také celou řadu vkusných nočních podniků, jako je Le bar à vin nebo La Comtesse.