Cestování

Evropské Rio de Janeiro: Švýcarské Lugano a místa, která v něm musíte navštívit

Pojďte se s námi zatoulat do stylového švýcarského letoviska s jezerní promenádou, dobrým vínem a honosnými vilami. Město Lugano spadá do kantonu Ticino a jeho prázdninová atmosféra vás strhne. Z letiště v Miláně tu budete autem za necelou hodinu!
Foto: Antonio Sessa/Unsplash
Lugano, Švýcarsko
Město zdobí staré paláce i moderní tvorba architekta Maria Botty, který se ve zdejším kraji narodil. Projděte se po náměstí Piazza della Riforma, obhlédněte katedrálu San Lorenzo s renesanční fasádou a freskami uvnitř. 
Promenádu kolem Luganského jezera krášlí nejen palmy, ale i usměvaví kolemjdoucí, kteří se svátečně oblékají i na venčení psa. Budete tu mít pocit, že jste se vrátili do noblesních starých časů. Láká vás romantická projížďka po jezeře? Stačí nastoupit na člun nebo na loďku.
V rámci své procházky zavítejte až do Parco Civico. Bují tu magnolie, divoké tulipány, myrta i kamélie. Jde o botanické skvosty! 
Rezidence Villa Favorita sebejistě vyhlíží na úpatí hory Monte Brè a ve své době hostila druhou největší soukromou sbírku světa (ta první dodnes patří britské královské rodině). 1600 obrazů, sochy, plastiky i gobelíny, to vše vlastnil baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, který se v roce 1988 rozhodl, že vilu zvětší. Jenže památkáři mu jeho velkolepý plán zatrhli. S radou tedy přispěchala choť Carmen Cervera, kráska honosící se titulem Miss Španělsko 1961. Ta svému baronovi doporučila, aby poklad nabídl Španělsku. Baron poslechl, a tak je tato unikátní umělecká sbírka k vidění v Madridu. 
Další opulentní obydlí se jmenuje Villa Heleneum. Ve 30. letech 20. století ji nechala postavit varietní tanečnice Hélène Biber, která si v Luganu otevřela mondénní umělecký salon. Vilu i přilehlý park pak odkázala městu. Kolem rostou citroníky, pomerančovníky, granátová jablka, datlové palmy i eukalypty… 
Alejí zamiřte na kopec San Salvatore, horu ve tvaru cukrové homole. Právě kvůli ní se Luganu přezdívá Rio de Janeiro starého kontinentu. Z promenády odbočte na ulici Viale Giuseppe Cattori a z té po Via San Salvatore až ke stanici pozemní lanovky Lugano – Paradiso. V polovině ale budete nuceni přestoupit: konečná stanice se tyčí ve výšce 882 metrů. Na samotný vrchol (912 metrů) už ale musíte po svých. Námaha však stojí za to. Z vrcholku uvidíte až do Itálie!
Tip: V úterý a v pátek se od půl osmé ráno do půl třetí odpoledne koná v centru Lugana trh. Bývá tu pořádně rušno, přičemž prodejci nabízejí hromadu dobrot. Ochutnejte lokální specialitu: pečené kaštany s mlékem nebo kaštanové pyré se šlehačkou. K mání jsou ale i sýry, šunka nebo lahodné víno ze zdejších kopců.