Cestování

Do Švýcarských Alp aneb když je cesta cílem

Když se řekne Švýcarsko, vybaví se vám ty nejlepší hodinky i čokoláda, čistá města a butiky s nejluxusnějšími značkami? Správně, ještě bychom tam ale něco přidali. Tento vnitrozemský stát se totiž může pyšnit ještě jedním skvostem, a tím jsou Švýcarské Alpy, na jejichž vršcích se nachází nejvyšší koncentrace ledovců v Evropě, kamenné průsmyky vyhledávané motoristy z celého světa a příroda, jež vám vezme dech. Tedy pokud vám vyjde počasí stejně jako nám. Připoutejte se, vyjíždíme. 
Hned na začátku přiznáváme, že nejprve bylo auto, konkrétně nový Evoque od Range Roveru, a až poté nás napadla cesta do neznáma, v našem případě do Švýcarských Alp. Jezdit s touto novinkou někde po španělské riviéře je skvělá varianta pro malý holky, takže je třeba minimalistický a přesto tak schopný SUV hybrid vyvézt někam, kde bude podroben zkoušce, zda všech svých slibů dostojí. Zaujal nás legendární Gotthard Pass s kamennými výhledy, drsnou přírodou, ledovci a v jehož nebezpečně vypadajících průsmycích se kdysi projížděl i sám James Bond.
Foto: tým Vogue
Range Rover máme rádi. Jejich auta dodrží to, co v reklamách slibují, plus vždy něco navíc. U Defenderu nás bavil vzduchový podvozek, u Evoque nás zajímala zejména vizuální stránka. Ovšem poté, co jsme si přečetli, co vše má zvládat, vybrali jsme terén a rozhodli se nechat překvapit. Tak tedy vyrážíme. Evoque má minimalistický sportovní design, úložné prostory taktéž mile překvapily. Pohodlně (a když říkáme pohodlně, tak to tak i myslíme) se s kufry vejde celá čtyřčlenná rodina i nespočet zavazadel beze strachu, zda nebudou bránit ve zpětném zrcátku. Nebudou. A když přidáte pár věcí navíc, stále nebudou, prostor je snad nekonečný.
Pokud jste u Range Roveru zvyklí spíše na sportovní design, interiér vás možná překvapí; Evoque na rozdíl od některých jiných SUV je pohodlný a vyloženě dělaný pro delší cestování. Detaily jsou doladěny do posledního dílu, elegantní prvky, příjemné sezení a prostor na nohy si říká o to si po cestě do Alp trochu zdřímnout, kromě řidiče ovšem. Ten má během jízdy mnoho digitálních prvků k prozkoumání bez toho, aniž by přišel o pozornost u řízení (o to se umí postarat děti vzadu vyžadující vše, co momentálně není k dispozici). Systém Touch Pro na palubní desce poskytuje nepřeberné množství informací i zábavního obsahu a interaktivní displej (který je dodáván na přání) s vysokým rozlišením zobrazuje zřetelně a bez rozptylování vše potřebné včetně navigace, telefonu a médií. 
Foto: tým Vogue
Foto: tým Vogue
Ale zpět na silnici. Auto i přes drobné překážky na cestě zajistí suverénní jízdu, na kluzkém povrchu, jako je tráva nebo voda, může podle potřeby rozdělovat točivý moment mezi přední a zadní kola a maximalizovat tak trakci. Ok, cítíme se více v bezpečí, ale naštěstí nic takového nevyužijeme. Při ostrých zatáčkách nám ale udělalo radost vnitřní zpětné zrcátko, které nabízí přímý výhled na silnici za vámi bez ohledu na cestující na zadních sedadlech nebo velké kufry v zavazadlovém prostoru. Řidič je v klidu, věnuje se řízení a bez jakéhokoliv problému zvládá průsmyky, jako by zde jezdil téměř denně do práce. To, že nám vyšlo skvěle počasí, však není samozřejmost, dočkáte se ho zde pouze od června do konce září, což se nám podařilo splnit, a tak cestou nahoru můžeme spatřit vrcholky hor jen jemně skryté v oblacích a výlet si zpříjemnit ochlazením v jednom z přírodních jezer. A pokud dojedete až do obce Airolo, můžete se těšit na jedny z nejdivočejších serpentin, které jste v životě zažili. Varování: nic pro slabší povahy. Ne, děláme si legraci, tohle zvládnete i vy.
Foto: tým Vogue
Foto: tým Vogue
Foto: tým Vogue
Na závěr naší cesty, jež nás ve výsledku bavila ještě o něco víc, než jsme čekali, se sluší lehčí shrnutí. Auto je dynamické a dá se po lehčím oťukávacím seznámení s ovládacím panelem výborně obsluhovat k vlastní spokojenosti. Nerozptyluje, poslouchá, je citlivé při řazení, takže se dokonale hodí pro jízdy ve městě i výpravy do hor. Skvělý byl i ryze elektrický pohon s nulovými emisemi, který se dal nabíjet pomocí rychlonabíječky na stejnosměrný proud. A ano, po cestách se dalo najít míst k dobíjení dostatek. Švýcarům kromě čokolády totiž nelze upřít ani technický pokrok. Tak zase příště; cesty byly klikaté a nezapomenutelné.
Na cestu si pusťte výběr těch nejlepších #roadtrip songů, které pro vás vybrala Vogue CS.
Text vznikl ve spolupráci s Land Rover