Cestování

Kdyby byl Curych šperkem

S Philippem Junkerem, stylistou a zakladatelem šperkařské značky Studio Mason, o tom, čím vás švýcarská metropole rozmazlí.
Módní fotografce Sarah Maurer se zdálo nemožné najít ten pravý šperk. Hledala nějaký jednoduchý, nenucený. Nějaký na každodenní nošení.
Kdyby tohle byl příběh, který vám má představit úspěšnou šperkařskou značku, pokračoval by pravděpodobně tím, že si Maurer nakonec začala vyrábět šperky sama, ty na jednom z focení zaujaly stylistu, ten je použil v módní story, a když konečně vyšly v časopise, spustila se lavina e-mailů od čtenářů, kteří je prostě museli mít. Ale moment – tohle je přesně ten příběh. „Tak nás napadlo založit vlastní značku,“ vypráví s úsměvem Philipp Junker, onen stylista.
Šestileté Studio Mason se stále drží svého původního konceptu – vytvářet minimalistické, elegantní šperky, které můžete nosit bez ohledu na denní dobu a příležitost, a to ze stříbra, případně s 24karátovým plátkovým zlatem. Duo přichází každý rok s jednou edicí zhruba patnácti modelů a k nim občas přidává nějakou tu kolekci navíc. Sezony však nehrají roli. Většina šperků v sortimentu zůstává. Na podzim bude představena edice pátá, navržena a vyrobena v Curychu.
Vedle toho, že je Philipp skvělý stylista a designér šperků, má také výborný přehled o tom, co se v tomto městě děje. Proto jsem ho požádal o tipy na místa, která v Curychu stojí za to navštívit. Tedy hned po obchodech se špekry Studio Mason, samozřejmě.
Máš ve městě své happy place?
Uf, to se těžko vybírá, ale nikdy nejsem šťastnější, než když v létě skáču do jezera.
Je pravda, že jsou dva druhy Curyšanů: Ti, kteří se koupou v jezeře, a ti, kteří v řece?
Pro mě je to vždy jezero, protože jsem plavec a rád ve vodě chvíli zůstanu. Je úžasné dívat se z vody na hory a město okolo. Velmi mladí a hip lidé chodí na „badis“ na řece Limmat.
Je lepší po Curychu chodit nebo jezdit na kole?
Procházka je vždy hezká, ale v teplejších měsících upřednostňuji kolo.
Co bychom si neměli nechat ujít na podzim?
Určitě Mode Suisse, což je platforma pro švýcarské designéry, a Zürich Fimfestival, kde někdy dělám styling mezinárodních hvězd. A samozřejmě také večírek u příležitosti uvedení páté edice Studia Mason!
Nějaký místní designér, který stojí za pozornost obzvlášť?
Já miluji, co dělá Claudia Bertini.
Jsou i místa v okolí Curychu, která můžeš doporučit?
Těch je mnoho. Za kulturou bych se vydal do slavného muzea fotografie ve Winterthuru. Nachází se jen dvacet minut vlakem od Curychu. Do 7. října mají velkou sólo výstavu Juergena Tellera Enjoy Your Life. Ve Wintherturu je také hezké staré město, které stojí za návštěvu. Za tanečními představeními a do divadla bych se vydal do Schauspielhausu. Nezávislé filmy hrají v Riffraff.
Kde dělají nejlepší kosmetiku?
Nejlepší spa najdeš v Dolder Grand, které mohu doporučit i na masáže. Je to jedno z nejlepších spa na světě.
Foto: Archiv The Dolder Grand
Spa v pětihvězdičkovém hotelu Dolder Grand
A kam jinam ještě na masáž?
Třeba do Labo Spa, které mohu doporučit i na kosmetiku…
Kam za uměním?
Kunsthaus má výbornou kolekci a vždy dobré výstavy. Gestaltung je současnější a také tam najdeš hodně grafického designu. Rietberg je zase muzeum mimoevropského umění, má krásnou lokalitu se zahradou, díky níž je dokonalé na kávu, a skvělý dárkový obchod.
Kde nejraději nakupuješ?
Trois Pommes – mají všechno! A pak v Tasoni, Boutique Roma, Spitzenhausu, což je nejlepší beauty concept store, a v Limited Stock pro design a věci do interiéru.
Foto: Archiv Spitzenhaus
Kdybyste zatoužili po nové vůni, která by vám město připomínala, vydejte se do parfumerie Spitzenhaus
A co jídlo?
Pokud chceš večeřet na místě, které je to skutečně výjimečné, pak doporučuji Kronenhalle, kde je člověk obklopený (opravdovými!) mistrovskými díly a na talíři má ten nejlepší schnitzel ve městě.
Kam chodí všichni Curyšané?
Najdeš je na ulici Langstrasse, kam chodí za nočním životem. Kdysi to by byla red-light district, slavná svými drogovými dealery… Dnes je plná úžasných barů, klubů, cool konceptuálních restaurací, food trucků a autentického mixu nejrůznějších lidí. Doporučuji třeba Longstreet Bar, Palastinegrill nebo Gonzo Club. Jsou to velice oblíbená místa kreativních lidí z Curychu, ale méně posh.
Kde bychom naopak nepotkali Curyšana, protože je to moc turistické místo?
V Niederdorfu. Je to staré město Curychu, ale většinou opravdu velmi turistické a plné průměrných restaurací. Curyšany tam potkáš jenom, pokud tam pracují, anebo žijí. Ačkoliv velmi brzy ráno je hezké se po Niederdorfu projít a dát si kávu. Pořád je to krásné a jedinečné místo.
Jedna věc, kterou o Curyšanech moc lidí neví?
Že umí pařit!