Cestování

Wachau: Podlehněte krásám magické oblasti Rakouska

Rakousko není jen Vídeň nebo Hallstatt. Region Wachau a sousední Kremstal mají nádech Středomoří a nadchnou vás nejen svými proslulými víny. A i když řízek či meruňkové knedlíky nezní pro Čechy nebo Slováky dost exoticky, po těch, co ochutnáte tady, okamžitě zapomenete, že jste kdy nějaké jiné jedli. Co dalšího tato okouzlující část Dolních Rakous nabízí a která místa byste si rozhodně neměli nechat ujít?
Na rozdíl od zmíněných rakouských metropolí jsou tyto vinařské oblasti ideálním útočištěm pro horké letní dny. Pro Čechy i Slováky jsou navíc tak blízko, že se sem vyplatí uniknout z ruchu měst pouze na víkend nebo na pár dní. Piknik přímo ve vinicích, plavba či procházka po pobřeží Dunaje v sadech s meruňkovými stromy? Tím to teprve začíná: region Wachau je zapsán na seznam UNESCO a patří mezi nejvíce fascinující vinařské oblasti země.
Foto: Getty Images
Dürnstein
Foto: Getty Images
Dürnstein

Dürnstein: Víno & historie 

Městečko schoulené mezi vesničkami na pobřeží smaragdového Dunaje. Dürnstein má jen 900 obyvatel, avšak již od roku 2001, spolu s celým regionem, figuruje na seznamu světového dědictví. Dominantní věž s modro-bílou fasádou, která zaujme na první pohled, patří k tamnímu klášteru. Ten dnes funguje jako muzeum, jehož stálá expozice cílí na dějiny nejen samotného kláštera, ale i kraje. 
Foto: Archiv autora
Dürnsteinská věž
Milovníci luxusu ocení jediný pětihvězdičkový hotel široko daleko. Objevíte jej na kraji města, a přece jen pár kroků od centra, obklopeného strmými terasami révy vinné. Schloss Dürnstein je moderně zrekonstruovaný zámek, který byl postaven ve 20. letech 17. století Christophem Wilhelmem. V roce 1937 historickou budovu koupil rod Thiery. Co zažijete, až sem dorazíte a ubytujete se? Především prvotřídní servis a rodinnou atmosféru, kterou mají na svědomí sourozenci Marie-Katharina a Johannes Christian. Ve své zámecké restauraci vám naservírují nejen typické rakouské pokrmy, ale i elegantní chody s vinným párováním s dechberoucím výhledem na řeku. Druhá restaurace se ukrývá v terasách pod zámkem v zahrádce, v které panuje zenová nálada. A zatímco se tu pro vás bude na grilu připravovat šťavnaté maso, v odrazu rybníčku s lekníny můžete sledovat třeba západ slunce. V hotelu nechybí ani bazén (jak venkovní, tak i krytý). Nudit se ale nebudete ani při letním dešti. Sourozenci se totiž nedávno rozhodli obnovit dosud nepoužívaný vinný sklípek, v němž můžete ochutnat víno od nejlepších místních vinařů. 
A když už jsme u vína, na které tu narazíte na každém kroku, nelze nezmínit hned několik z nich. Mezi nejznámější a nejvlivnější vinařtsví v Rakousku patří Domäne Wachau, jehož historie sahá až do roku 1137. Domäne Wachau se umístilo mezi nejlepšími vinařstvími jak v Evropě, tak i na světě — v anketě, které se zúčastnilo na 500 mezinárodních sommelierů, kritiků vína a odborníků na cestovní ruch. Každoročně navíc na svém zámečku pořádá eventy, kde mezi vinicemi s hudbou a občerstvením můžete ochutnávat víno od většiny vinařů z okolí. Ale pozor, jedná se o velkou událost, a tak je třeba koupit vstupenku s předstihem. Mezi další známá vinařství ve Wachau patří například F.X. Pichler, Knoll a Högl.
Wachau ale rozhodně nemůžete opustit bez návštěvy vinařství Jamek. Proč? Protože jméno Josef Jamek je mezi Wachauskými vinaři ikonické. Právě on byl jeden z těch, kteří se zasloužili o založení spolku Vinea Wachau (spolek dohlíží na to, aby lokální vína odpovídala jisté kvalitě a byla autentická). Vína Jamek jsou jedny z nejrespektovanějších vůbec. Jejich kvalitu si nejlépe vychutnáte navštěvou restaurace, která se nachází v historické budově s překrásnou prosluněnou zahradou mezi Jamkovými vinicemi. O ty dnes pečuje Julia Jamek, vnučka Josefa, a její muž Herwig. O chod podniku se zase stará Johannes Altman, Jamkův vnuk. Jedinečné prostředí, prvotřídní víno a kvalitní kuchyně — to vše rodinné podnikání charakterizuje. Mimochodem, za ochutnávku stojí kachní prsa s meruňkami.
Foto: Archiv autora
Vinařství Jamek
Foto: Archiv autora
Vinařství Jamek

Nejšťavnatější meruňky v Evropě

Nejen víno, ale i meruňkové sady se staly symbolem oblasti. Bezkonkurenční sladkost šťavnatých a baculatých meruněk je dokonce od roku 1996 pod lokální ochranou známkou. Kvalitu a výraznou chuť jim dodává jedinečné klima, půda, ale i vysoké teplotní rozdíly mezi denními a nočními teplotami. Každé jaro zhruba 100 000 ovocných stromů promění krajinu ve voňavé růžovo-bílé moře květů. A jakmile se během července plody sklidí, silnice náhle obklopí barevné stánky, kde si tyto úžasné plody můžete koupit. Meruňkové marmelády, meruňková pálenka, mošt, a především vyhlášené meruňkové knedlíky. Žádná z těchto místních specialit vám nesmí uniknout.
Foto: Archiv autora
Meruňkové sady ve Wachau
Přípravou výtečných meruňkových knedlíků se proslavila Lisl Wagner-Bacher, přezdívaná první dáma rakouské kuchyně. Za svou kariéru působila nejen jako kuchařka, ale také vydala mnoho kuchařských knih, a dokonce měla i svůj televizní pořad. Rodinná restaurace Landhaus Bacher ve městečku Mautern, která se chlubí hned dvěma michelinskými hvězdami, je od roku 2010 pod vedením její dcery, sommeliérky Susanne Dorfer-Bacher a jejího zeťe, šéfkuchaře Thomase Dorfera. Podnik patří k nejslavnějším v Rakousku, přičemž ve svém nadčasovém menu mísí tradiční rakouskou kuchyni s novými nápady z Japonska i Jižní Ameriky. Servírují tu pokrmy, jakými jsou třeba křupavý norský humr s hráškovým krémem, marinovaná kachní játra s černým rybízem a shisho nebo treska s mandlovo-sardinkovým máslem a kapary. Inovativní kuchyni tu samozřejmě doprovází i dokonalý vinný servis, za který si od expertů Falstaff majitelé vysloužili neuvěřitelných 99 bodů ze 100. 

Romantický piknik ve vinicích

Z wachauské gastronomie stojí za zmínku také restaurace Hofmeisterei, kde zažijete romantický piknik uprostřed vinic při západu slunce (anebo kdykoliv, kdy na něj budete mít chuť). S vedením restaurace se dá velmi snadno domluvit na jakýchkoliv detailech. Jakmile si piknikový balíček vyzvednete, stačí si jen vybrat z několika míst, která dostanete vyznačená na mapě (a na která se dá dostat z restaurace pěšky, autem, nebo na kole). Počítejte, že se po jednom a půl kilometru do kopce ocitnete na vinici s výhledem na vesničku u Dunaje. Dostanete proutěný piknikový koš, který se dá nosit na zádech — s takovým množstvím jídla, že se královsky nají dvě osoby. Sendviče ale rozhodně nečekejte: připraví pro vás mletý tatarský biftek, salát s chobotnicí, bylinkové saláty, plátky výborné slaniny i čerstvý celožitný chléb. Nebude chybět ani lahev vyhlášeného svěžího vína z jejich vlastní vinice Weinhofmeisterei. Celkové hodnocení zážitku? 11/10. 

Legenda o anglickém králi a pekárna s tajným receptem

Při návštěvě Dürnsteinu nelze přehlédnout ruiny hradu. Sice z něj moc nezbylo, jeho historie je však legendární. Dürnsteinský hrad totiž na několik měsíců sloužil jako vězení jednoho z nejuznávanějších panovníků Anglie, krále Richarda přezdívaného Lví srdce, jehož loď během třetí křížové výpravy ztroskotala. Když se Richard vydal pozemní cestou, byl v prosinci roku 1192 poblíž Vídně zajat rakouským vévodou Leopoldem a obviněn z vraždy svého bratrance Konráda z Montferratu a odvezen na hrad Dürnstein. Po několika měsících byl však Richard vykoupen. Okolo této události se vynořilo mnoho legend, které sahají až k Robinu Hoodovi. Ke zříceninám vedou dvě stezky, na nichž jsou pro turisty připravené informační cedule popisující historické pozadí a legendy. Inspiraci z části této historie čerpá i čtyřhvězdičkový hotel Richard Löwenherz, o který se dnes stará třetí generace rodiny Thiery. Usměvavou a energickou paní majitelku Franzisku Thiery, jejíž otec založil také výše zmíněný hotel Schloss Dürnstein, potkáte na chodbách či na rozlehlé zahradě s bazénem, kde si budete připadat, jako byste se právě ocitli v Toskánsku. Zahrada s bazénem a kostelem, která k budově hotelu patří, přímo vybízejí k ochutnávce dalších vín z blízkého okolí. Skvělý výběr nabízejí v restauraci na terase, kde vás čeká tradiční i moderní rakouská kuchyně. S výhledem na Dunaj si tu můžete vychutnat například kuřecí řízek, o němž mnozí čeští návštěvníci říkají, že je nejlepší, jaký kdy jedli. Okusit můžete i známý rakouský tafelspitz, který proslavil císař František Josef I., anebo famózní steak s krevetami. 
Nedaleko se ve městě nachází vinařství Schmidl Wachau, pod kterým je podepsaná Theresa Harm a její manžel Stephan, již osmá generace majitelů. Priorita zachování rodinných tradicí je v této oblasti celkově unikátní a pro nadcházející generace až neuvěřitelně přirozená. Rodina Schmidl byla ale původně pekařská. Její příběh? Pradědeček Theresy Harm vytvořil originální wachauské housky poté, co se jeho bratr-hudebník vrátil z Francie, kde ho uchvátila tradiční francouzská bageta. Bratra tedy požádal, aby vytvořil něco podobného — zvenku křupavého a uvnitř měkkého. Z housky se následně stal hit a rodině přinesl jmění, díky kterému mohli investovat i do vinohradů. O pekařství, které existuje již od roku 1780, se dnes stará sestra Theresy Barbara Schmidl, která recept na výtečnou housku střeží jako poklad. Jejich slavné pečivo poznáte jednoduše: na spodní straně má symbolické S. Do vinařství, které Theresa převzala po svém otci v roce 2009, zavedla ekologický a biodynamický proces výroby, který vychází z principů kalendáře rakouského filozofa Rudolfa Steinera. Při výrobě — počínaje péčí o révu, její sklizeň i zpracování — se hledí na fáze měsíce, a víno tak vzniká v souladu s principy přírody. Víno Schmidl je plné, svěží a často s citrusovým aroma. 

Melk: Vrcholné baroko

Na skalnatém výběžku, vyjímajícím se nad údolím Wachau, si nelze nevšimnout honosného kláštera Melk, který stojí ve stejnojmenném městě a je největším komplexem sakrálních budov v Rakousku. Dodnes tu žijí benediktinští mniši, kteří své životy zasvěcují práci v kultuře a vzdělávání. Návštěva místa nabízí panoramatické výhledy a procházky rozkvetlým parkem. Uvnitř kláštera jsou k vidění Císařské schody, Mramorový sál či skvostná knihovna. Obdivováním detailů vyrobených z nejlepších materiálů slavnými barokními umělci se tu dají strávit hodiny a hodiny. 
Foto: Getty Images
Klášter Melk

Kremstal: Méně turistický region s unikátním vínem

Pokud vám Wachau přijde moc turistické, zajeďte si do sousedního Kremstalu. Nejhezčí pohled na něj se vám dostane z kláštera Göttweig, z jehož návrší dohlédnete přes kopce pokryté vinicemi až na Kremži, jedno z nejkrásnějších historických měst Dolního Rakouska. Velkolepý benediktinský klášter, kterému se přezdívá přezdívá rakouské Montecassino (díky své rozloze a umístení je vidět z obrovské dálky), založil v roce 1083 biskup Altmann z Pasova. Klášter od roku 1965 spadá do rakouské kongregace benediktinů. Původní barokní stavbu v minulosti schvátil požář, ale na počátku 18. století byla znovu postavena. Co zde obdivovat? Monumentální schodiště s nástropní freskou od Paula Trogera z roku 1739.
Foto: Archiv autora
Kremstal
Region Kremstal láká každý rok festivalem klasické hudby Glatt & Verkehrt a je, stejně jako Wachau, domovem opravdu unikátních vín. Zdejší vína jsou však jemnější, s lehčím zastoupením alkoholu. Mezi jedny z nejlepších vinařství patří vinařství Nigl, o které se stará Martin Nigl. Pampelišková vůně jejich muškátu (Gelber Muskateller 2022) se může stát každodenním letním vínem, které nikdy neomrzí. Chcete se tu i ubytovat? Je tomu jen pár měsíců, co se rodina rozhodla otevřít rozsáhlý designový hotel, který díky svému nadčasovému dřevěnému designu skvěle zapadá do přilehlých viničných teras. Relaxovat můžete v doprovodu jejich nejlepších vín u střešního bazénu, nebo v okolí zcela bezkonkurenční restaurace, v níž vás potěší rakouskou klasikou i moderním, precizně navrženým několikachodovým menu Bertramem Niglem. 
Foto: Courtesy of Malat
Pohled z vinařství Malat na opatství Göttweig
Foto: Courtesy of Malat
Hotel Malat
Naprosto speciální atmosféru zažijete ve vinařství Malat. Moderní butikový hotel má pouze deset pokojů té nejvyšší kvality. Od roku 2008 vinařství provozuje Michael Malat, jehož rodina vyrábí vína již od roku 1722. Sám říká, že chce produkovat vína, která lidé nechtějí pouze ochutnávat, ale především pít. A jen málo míst vybízí ke skleničce vína tak jako zázemí hotelu, kde si můžete vychutnat pohled do vinic lemovaných levandulemi při poslechu vinylových desek. Místo nabízí i jedinečný výhled na již zmíněné opatství Göttweig, které mu dodává magickou atmosféru. Samotné vinařství oplývá unikátní historií. Od roku 1976 to byli právě Malatové, kteří začali vyrábět první šumivé víno tradiční metodou (takovou, jakou se vyrábí například v oblasti Champagne ve Francii).  Jednoduché to ale nebylo. Gerald Malat se kvůli zákonnému právu vinařů uvést na trh svá vlastní šumivá vína v Rakousku musel napřed postavit před Nejvyšší soud. Ten mu dal za pravdu, a tak nejen Malat, ale i další rakouští vinaři mohou od té doby vyrábět svá vlastní šumivá vína. Vinařství se i nyní umisťuje na těch nejvyšších příčkách kvality šumivých vín. Ale ani jeho bílá, a kupodivu ani červená vína, nezklamou.