Cestování

Barcelona: Zažijte katalánské jaro v plném květu

Město se pomalu probouzí ze zimního spánku, parky se zahalují do barevných květů a turistů je stále pomálu. Barcelona, pulzující metropole Katalánska, vás ohromí svou bohatou kulturou, úchvatnou architekturou a lahodnou gastronomií.  
Foto: Aleia, Hotel Nobu, Instagram @compartirbcn
Ať už máte zájem o prohlídku slavných Gaudího staveb, procházky po malebných plážích, nebo ochutnávání tapas v útulných hospůdkách, Barcelona má pro každého něco. Město je i rájem pro ty nejnáročnější gurmány. Místní potěší, pokud se naučíte pár základních frází v katalánštině, která se od španělštiny liší. 
Foto: Getty Images
Sagrada familia

Gaudí: Architekt, který proměnil Barcelonu

Barcelonu zdobí mnoho klenotů, ale jeden z nich září nejjasněji: architektura Antoni Gaudího. Návštěva tohoto města bez prohlídky jeho děl je nemyslitelná. Vizionářský architekt vtiskl Barceloně nezaměnitelný ráz svými organickými tvary, pestrobarevnou mozaikou a odvážnými konstrukcemi. Gaudí se inspiroval přírodou a katalánskou kulturou, čímž stvořil jedinečný styl, který se vymyká běžným architektonickým konvencím. Typické jsou pro něj plynulé linie a hra světel a stínů. Gaudí svými ikonickými stavbami jako Sagrada Família, Park Güell, Casa Milà nebo Casa Batlló proměnil Barcelonu v živoucí muzeum svého umění a geniality. Návštěvníky jeho díla uchvacují svými jedinečnými fasádami a inovativními interiéry. Casa Milà, přezdívaná La Pedrera, se pyšní vlnitou fasádou připomínající skalní útvary zformované mořskými vlnami. Casa Batlló je zase inspirovaná mořským životem a vyznačuje se barevným obkladem fasády evokujícím šupiny mořské panny.
Monumentální Sagrada Família, symbol Barcelony, je zatím nedokončeným svědectvím Gaudího geniality. Interiér chrámu uchvacuje barevnými vitrážemi a proměňuje prostor v pohádkovou hru se světlem. Fasády domů Casa Battló a Casa Miló pak se svými organickými tvary a pestrobarevnou mozaikou patří k vrcholům jeho tvorby. Na jaře ožije kouzlo parku Güell, okouzlujícího světa barevných mozaiek a fantastických tvarů. Nachází se na kopci 3 km od centra a za 2,5 eura se tam pohodlně dostanete městskou dopravou. Projděte se po terasách s výhledem na Barcelonu, ponořte se do tajemných zákoutí a nechte se unášet Gaudího fantazií. 
Foto: Getty Images
Park Güell
Tip: Vstupenky na prohlídku Sagrada Família i parku Güell si rezervujte s dostatečným předstihem, ideálně alespoň tři dny před plánovanou návštěvou. Památky jsou hojně navštěvované a jejich kapacita je omezená, proto hrozí, že budou vyprodané i mimo hlavní turistickou sezónu.

Gotická čtvrť: Tajemná zákoutí a skryté poklady

Foto: Getty Images
Gotická čtvrť v Barceloně
Barri Gòtic, srdce staré Barcelony, vás uchvátí spletitým labyrintem úzkých uliček, malebných náměstí a impozantních památek. Atmosféra starých časů tu prostupuje každým krokem a historie sahající až do římské doby ožívá na každém rohu. 
Objevte historické centrum čtvrti s královským palácem Palau Reial Major a kaplí Santa Àgata a nechte se okouzlit ukázkou katalánské gotiky – katedrálou La Seu, zasvěcenou patronce Barcelony svaté Eulálii. Najdete tu i jeden z nejkrásnějších gotických kostelů v Barceloně Santa Maria del Pi z 15. století. Vynechat nesmíte ani Carre del Bisbe, malebnou uličku lemovanou obchůdky a útulnými vinárnami. Nechte se vést intuicí a objevte skryté poklady Barri Gòtic mimo hlavní turistické trasy, například malebné náměstí s kašnou Plaça de Sant Felip Neri.

Promenáda La Rambla a umění

Pokud jste město navštívili poprvé, je povinná i procházka promenádou La Rambla, na které najdete mnoho pouličních umělců, obchůdků a restaurací. Na rušném tržišti Mercat de la Boqueria můžete ochutnat místní speciality. Pro fanoušky fotbalu je zase nutností prohlídka stadionu FC Barcelona Camp Nou.
Pro milovníky hudby je nezbytnou zastávkou Muzeum hudby (Palau de la Música Catalana). Muzeum sídlí v paláci Palau del Baró de Quadras a vystavuje rozsáhlou kolekci hudebních nástrojů z celého světa. Obdivujte stovky let staré klenoty včetně Stradivariho houslí a Chopinova klavíru. Vrcholem je úchvatná koncertní síň s unikátní mozaikou, skvost katalánské secese zapsaný na seznamu UNESCO.
Máte chuť na umění? Navštivte Muzeum Pabla Picassa s rozsáhlou sbírkou děl nejslavnějšího španělského malíře. Vydejte se lanovkou na kopec Montjuïc a kochejte se panoramatem Barcelony z Katalánského národního muzea umění. Nechte se uchvátit surrealistickými díly Joana Miró v Museu Fundació Joan Miró. A co pláž? Barceloneta vás okouzlí sluncem a mořem. Nedaleko najdete i dílo amerického umělce Roye Lichtensteina Brushstroke Head na náměstí Plaça Reial. Stylizovaná hlava s barevnými tahy štětcem je typickým příkladem pop-artového umění.

Gastronomický ráj na pobřeží Středozemního moře

Gastronomie Barcelony je fascinující kapitolou sama o sobě. Nabízí pestrou paletu chutí, od tradičních katalánských specialit až po moderní a inovativní kuchyni. Středomořské vlivy se tu snoubí s bohatou historií Katalánska a vytvářejí jedinečný gastronomický zážitek, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Nová generace kuchařů zase přináší moderní gastronomii, která otevírá dveře k nečekaným kombinacím chutí a textur, které uchvátí vaše smysly.

Aleia

Moderní restaurace s michelinskou hvězdou se zaměřuje na inovativní katalánskou kuchyni s důrazem na sezonní a lokální suroviny. Mladý šéfkuchař Rafa De Bedoya vytváří kreativní pokrmy plné chutí a překvapivých kombinací. Restaurace se nachází na Paseo de Gracia, nejelegantnější barcelonské ulici s luxusními butiky.

Aürt

Aürt se odlišuje od klasických restaurací svým neformálním přístupem k haute cuisine. Hosté se zde mohou těšit na degustační menu, které se mění v závislosti na sezoně a dostupnosti těch nejčerstvějších surovin. Kuchaři vám před očima vytvářejí umělecká díla, která potěší jak chuťové pohárky, tak i oči. Jejich cílem je zdůraznit přirozenou chuť surovin. Restaurace se pyšní michelinskou hvězdou a řadí se mezi nejlepší restaurace v Barceloně.

Compartir

Otevřena byla v roce 2022, tato restaurace je třetím počinem uznávaného tria Castro, Xatruch a Casañas (CXC), a následuje tak úspěch restaurací Compartir Cadaqués ikonické restaurace Disfrutar. Svěží a prostorný interiér restaurace Compartir odráží středomořskou atmosféru s moderním a elegantním nádechem. Koncept restaurace vychází z názvu „compartir", což znamená „sdílet". Menu se zaměřuje na menší talíře určené ke sdílení, které umožňují ochutnat širokou škálu chutí a textur. Compartir Barcelona je ideální volbou pro všechny, kteří hledají neformální a příjemnou atmosféru, ve které si dopřejí kvalitní gastronomický zážitek. 

Abrassame 

Restaurace Abrassame se pyšní jednou z nejlepších paell v celém městě. Paella se připravuje na otevřeném ohni v typické paellero pánvi, čímž se dociluje jedinečné chuti a aromatu. Ochutnat tu můžete i grilované speciality z čerstvých, sezonních surovin. Nabízí široký výběr mas, ryb a mořských plodů, které se grilují na dřevěném uhlí, a dodávají jim tak neodolatelnou chuť a vůni. 
Tip: Pokud se chystáte na delší pobyt, není nad pár tipů od místních. Mezi místa, která rádi navštěvují, patří La Vinya del Senyor, kde najdete jednu z největších kolekcí vín ve městě, nebo bary Punch Room, Sips či Marlowe. Pro fanoušky vermutu je známé Morro Fi a skvělé tapas si můžete vychutnat například v Gastrobaru Sophie, Casa Lolea či Jok. 

Ubytování snů: Luxus, historie i španělská pohostinnost

Hotel Neri

Skrytý v malebné uličce gotické čtvrti Barcelony se nachází Hotel Neri, okouzlující oáza klidu a historie. Dvě historické budovy, z nichž jedna pochází z 12. století, se snoubí s moderním designem a vytváří jedinečnou atmosféru luxusu a pohodlí. Pečlivá renovace zachovala původní historické prvky, jako jsou kamenné zdi a dřevěné trámy, a doplnila je o moderní designové akcenty. Výsledkem je elegantní a sofistikovaný interiér, který uchvátí i ty nejnáročnější hosty.
V pěší vzdálenosti od hotelu se nachází katedrála La Seu, La Rambla, gotická čtvrť a mnoho dalších turistických atrakcí. Hotel Neri tak nabízí ideální polohu pro objevování krás Barcelony. V přízemí hotelu se nachází restaurace "a", kde si můžete vychutnat tradiční tapas na nejvyšší úrovni v intimní atmosféře. Samotné náměstí Sant Felim Neri je jedním z nejpůvabnějších barcelonských míst. Není tak známé turistům, takže se vám v jeho malebných uličkách dostane nečekaného klidu. Hotel Neri je jedním z nejunikátnějších hotelů ve městě. Ocení ho i ti, kteří se do Barcelony přijeli toulat po autentických a historicky magických místech a kteří si chtějí atmosféru užít každým douškem. V nejvyšším patře hotelu na vás pak čeká Roba Estesa, autentická městská oáza. Nenápadná terasa obklopená zelení je ideálním místem, kde si můžete vychutnat klid a ticho gotické čtvrti po každém z nabitých dnů, který strávíte obdivováním jednoho z nejkrásnějších měst Evropy.

Hotel Cottonhouse 

Budova hotelu Cottonhouse, dříve rušná textilní továrna, prošla citlivou rekonstrukcí a proměnila se v luxusní hotel, který si zachoval svůj historický ráz. Nabízí tak jedinečnou kombinaci historického kouzla a moderního komfortu. Interiér, inspirovaný světem bavlny, vyzařuje klidnou a útulnou atmosféru. Hotel se nachází v samém srdci Barcelony, jen kousek od hlavního náměstí Plaza Catalunya a slavné La Rambly. Díky této strategické poloze se stává ideálním výchozím bodem pro objevování krás a památek tohoto živoucího města.
Hotel Cottonhouse se rok co rok umisťuje mezi nejlepšími hotely světa. Nese v sobě pravou esenci města a uchvátí vás svým ohromujícím interiérem z dílny Lázaro Rosa-Violána. Nadšenci módy a textilu si zamilují hotelovou kavárnu, která vzdává hold textilní historii budovy. Můžete zde obdivovat bavlněné vzorky látek a dozvědět se více o fascinující historii místa. Kavárnu a bar Batuar (pojmenovaný po stroji na lisování bavlny) však můžou navštívit i neubytovaní hosté. Vychutnejte si lahodný koktejl, kávu či tapas v oáze klidu, kterou mnozí označují za skrytý poklad v centru Barcelony.

Hotel Nobu

Nobu Hotel, ​​situovaný v samém centru Barcelony, jen kousek od hlavního vlakového nádraží Sants, uchvátí milovníky luxusu a japonské estetiky. Ať už do Barcelony dorazíte vlakem, autobusem, autem, nebo se chystáte prozkoumávat vzdálenější okolí, hotel Nobu vám poslouží jako ideální výchozí bod. Díky skvělému spojení hromadnou dopravou se snadno vydáte na výlety do malebného středověkého městečka Girona, známého z natáčení seriálu Hra o trůny, nebo na horu Tibidabo s úchvatným panoramatickým výhledem na Barcelonu a ikonickým kostelem Sagrat Cor, zvěčněným ve filmu Vicky Cristina Barcelona Woodyho Allena.
Samotný hotel Nobu se pyšní nejvyšší terasou s bazénem v celé Barceloně, odkud se vám naskytne dechberoucí panorama včetně slavné katedrály Sagrada Familia. Za zmínku stojí i světoznámá restaurace Nobu Matsuhisy, která snoubí španělské a japonské kulinářské umění. Pro milovníky zenu je design hotelu tou pravou volbou a v jeho blízkosti naleznete spoustu malebných španělských kaváren. Jen pár kroků od hotelu se rozprostírá Park Joana Miróa, surrealistického umělce narozeného v Barceloně, který patří k nejvýznamnějším katalánským umělcům 20. století.