Cestování

8 nejlepších lyžařských středisek světa

Přichází období, kdy se ve vyhledávači objevují zadání typu: „nejlepší lyžařské destinace,“ případně: „top après-ski“. Dovolená na lyžích je ideální příležitostí vytáhnout nové lyžařské kalhoty a blýsknout se venku. A po dni plném lyžování pak přijde čas posedět u vyhřátého krbu nebo na party. Ať už zůstanete u sjezdovek pro začátečníky, anebo nastoupíte na černou, rozhodně volte prémiové středisko. Níže najdete inspiraci – od Severní Ameriky až po francouzské Alpy.
Foto: instagram

1. Aspen-Snowmass, USA

Colorado je domovem hned několika prvotřídních středisek — od Vailu po Breckenridge. Aspen-Snowmass však vítězí díky své snadné dostupnosti ke čtyřem fantastickým horám (Aspen Mountain, Aspen Highlands, Buttermilk a Snowmass), luxusní nabídky živé hudby a gastronomie. Každé horské středisko přitom nabízí intimní možnosti stolování —  například Lynn Britt Cabin se vyjímá přímo na svazích Snowmass, kde mohou gurmáni jíst a pít v soukromé horské chatě. Cloud Nine Alpine Bistro se tyčí vysoko na Aspen Highlands, a tak je nasáklé alpskou atmosférou a après-ski. Samotné město Aspen se přitom může pochlubit prvotřídními obchody, restauracemi, hotely i muzei. Vyrazte na drink do restaurace Little Nell, prohlédněte si nový butik Bottega Veneta a poté si zajděte na večeři do White House Tavern. Budete okouzleni.

2. Whistler Blackcomb, Kanada

Kousek za hranicemi USA se ocitnete v Britské Kolumbii. Whistler a Blackcomb jsou dvě hory, které tvoří dohromady největší lyžařské středisko v Severní Americe. Zdejší lanovka PEAK 2 PEAK Gondola je přitom nejdelší na světě. O celosvětové důležitosti střediska svědčí i to, že Whistler Blackcomb hostil řadu sportovních akcí během zimních olympijských her v roce 2010. V přilehlé vesnici objevíte vše — od obchodů a kaváren až po bary a nezapomenutelné noční podniky, jakými jsou GLC a Dusty's.

3. Zermatt, Švýcarsko

Nechcete cestovat moc daleko, a přece toužíte po snových zážitcích? Vydejte se do nejvyšších možných nadmořských výšek ve Švýcarsku. Zermatt má krásně upravené sjezdovky, na kterých mohou návštěvníci zažít vzrušení z freeskiingu, ale i turistiku a horolezectví. A co víc, zermattské vrtulníky se nepoužívají jen pro případ nouze: Švýcarské středisko nabízí vyhlídkové lety helikoptérou i heliskiing, při němž se lyžaři hledající adrenalin dostanou na tratě dostupné výhradně z nebe. Svůj příjemně trávěný čas pak můžete završit v restauracích oceněných michelinskou hvězdou, jako je After Seven a Alpine Gourmet Prato Borni.

4. Val d’Isère, Francie

Také francouzská lyžařská scéna hýří luxusními středisky. Přinejmenším návštěvníky zaujme Mont-Blanc v Chamonix a Courchevel. Ovšem Val d'Isère — pro svůj tradiční šarm, 90 vleků a nespočet možností lyžování i mimo  sjezdovky —  stojí nejvíce za to, abyste si ho zapsali na svůj seznam. Toto evropské středisko se nachází ve francouzských Alpách nedaleko hranic s Itálií a díky více než 186 kilometrům terénu si zde vybere doslova každý, ať už cestujete s celou rodinou, anebo hledáte místo pro romantickou dovolenou. Určitě se zde také vyplatí vyzkoušet Dick's Tea Bar, ale i řadu dalších zábavných zážitků, jako je bruslení a sáňkování.

5. Niseko United, Japonsko

Možná je to trochu dál, než jste původně pomýšleli, ale toto lyžařské středisko nenechá nikoho chladným. Niseko United se nachází na japonském ostrově Hokkaidó a spojuje čtyři střediska na hoře, která díky úchvatným výhledům a jednomu z nejsušších a nejlehčích sněhových prašanů na světě posouvá zimní sporty na úplně jiný level. Různorodost terénu umožňuje ještě více možností, takže je jen na vás, po jakém svahu se budete prohánět, avšak se zárukou, že jakýkoli svah bude hladce sjízdný. Přihlaste se na túru na sněžnicích, případně s průvodcem vyzkoušejte jízdu na sněžném skútru po nedotčeném sněhu, abyste pořádně vyhládlí prozkoumali četné možnosti kuchyně (od místní japonské až po skandinávskou).

6. Kitzbühel, Rakousko

Kitzbühel se svými 145 kilometry tratí, které pokrývá hustý sníh, vyniká mezi evropskými středisky svými 58 lanovkami, více než 60 horskými chatami, luxusními výhledy a freestylovými akcemi. Sjezdovky jsou ideální pro začátečníky i experty. Mimo lyžařské cíle se mohou dobrodruzi vydat do parku Aurach Wildlife Park, kde se nachází více než 350 zvířat (od jelenů až po jaky), nebo se vydat na túry s průvodcem po celých Alpách. Poté, co se pokocháte krásou zdejších hor, si můžete odpočinout v lázeňském centru s panoramatickými bazény a parními lázněmi.

7. Jackson Hole Mountain Resort, USA

Díky 2 500 akrům terénu v horském středisku Jackson Hole Mountain Resort, které se táhnou až k národnímu lesnímu parku Bridger-Teton, se možnosti lyžování zdají být nekonečné. Tento lyžařský zážitek potěší všechny milovníky vzrušení, kteří si chtějí svůj zimní výlet zpestřit zábavnými a náročnými překážkami s minimem šlapání. (Bonus: Nabízí se také ranní přístup k lanovce.) Pokud jste opravdu připraveni překonat se, vyzkoušejte své dovednosti na Corbet's Couloir, sjezdovce ve tvaru obráceného trychtýře. Ale pozor, jízda je určena pro odvážné lyžaře, kteří se rozhodli vzdorovat gravitaci.

8. Ski Arlberg, Rakousko

A ještě se vrátíme do Rakouska, tenokrát na Ski Arlberg. Toto rakouské středisko je největším propojeným lyžařským střediskem v zemi (skládá se ze St. Anton-St. Christoph-Stuben, Lech-Oberlech-Zürs a Warth-Schröcken — ano, my víme, je to sousto) a je jedním z pěti největších lyžařských středisek na světě. Díky špičkovým sněhovým podmínkám pro lyžování a snowboarding je Ski Arlberg často považován za epicentrum zimních sportů s více než 125 kilometry sjezdovek s hlubokým sněhem a rozmanitou nabídkou sjezdovek. Své horské závody zakončete s dalšími milovníky sněhu na après-ski akci mezi vyhledávanými DJi a lahvemi opojného šampaňského.
Článek vyšel v originále na vogue.com