Cestování

Velikonoce v Toskánsku: svatý oheň ve Florencii a čokoládové vejce s plyšákem

Naši předci vnímali Velikonoce jako církevní svátky a dodržovali dávné zvyky. Dnes je bereme jako prodloužený víkend a jako možnost vyrazit na jarní dovolenou. Do Toskánska se můžete vydat za křesťanskými tradicemi, kulturou, přírodou i kulinárními zážitky.
Foto: Instagram @parcomaremma, Instagram @fratelli_rigacci, Alberto Zoppi / Unsplash
Italové říkají, že na Zelený čtvrtek odletí zvony do Říma. Podle křesťanské tradice, která je v Itálii silná, vždyť ve Vatikánu sídlí hlava katolické církve, jsou Velikonoce temným obdobím. Na jeho konci ale svítá naděje. Velký pátek je nejsmutnějším dnem, je to den, kdy Jidáš zradil Ježíše, a proto kostelní zvony od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty mlčí. Vládne ticho, nastal čas rozjímání. Na Velký pátek se drží přísný půst, dokonce se nekoná ani bohoslužba. Oslava Velikonoc začíná na Bílou sobotu. V kostele předčítají jáhnové úryvky z Janových pašijí, a pak věřící pospíchají domů, aby usedli ke skromné večeři. Ta nesmí být okázalá, je vyloučené tučné maso. Většinou se servíruje pečená ryba nebo jen studená obložená mísa. Nesmí chybět čerstvě vyloupané fave – zelená semena vlčího bobu a ovčí sýr pecorino.

V neděli se začíná hodovat

Nedělní Boží hod je oslavou vzkříšení a slavnostní hostinou. Na stůl se servíruje pečené jehněčí koleno nebo kotlety a jako dezert colomba pasquale. Jde o bochník sladkého kynutého těsta s kousky kandované pomerančové kůry. Těsto dlouho kyne ve speciální formě ve tvaru holubice. Před upečením se povrch potře cukrovou glazurou a posype mandlemi. Protože je příprava tohoto dezertu zdlouhavá, kupují Italové hotový moučník ve své oblíbené cukrárně. Jednu z nejvyhlášenějších toskánských řemeslných cukráren najdete v městečku Cerbaia, 20 kilometrů jihozápadně od Florencie. V rodinné pekárně bratrů Rigacciových koupíte nejen klasicky ochucenou colombu, ale i čokoládovou nebo pistáciovou variantu. Jak se colomba jí? Dezert se nakrájí na plátky a podává se přelitý teplým žloutkovým krémem, doplněný o sklenku prosecca. Velikonoční pondělí neboli Pasquetta je rodinným svátkem. Když nastane Pasquetta, musí všichni na piknik k moři. A také se rozdávají dárky. Mezi typické pozornosti patří velikonoční čokoládové vejce. Některá váží až jeden kilogram! A často v sobě ukrývají překvapení. Někdy jsou to čokoládové bonbony, jindy plyšové zvířátko. Velikonoční vejce je elegantně zabalené ve staniolu nebo v dárkové krabici a obdarovávají se jím děti i dospělí.
Foto: Instagram @fratelli_rigacci

Za křesťanskými tradicemi

V průběhu svatého týdne, tedy od květné neděle do neděle velikonoční, probíhají po celém Toskánsku pašijové průvody. Mezi nejslavnější patří Processione dei Crocioni. Každoročně se odehrává na Zelený čtvrtek v městečku Castiglione di Garfagnana v provincii Lucca. Po mši svaté následují věřící představitele Ježíše Krista. Ten je dobově oblečený, na chodidlech mu drnčí řetězy a na zádech nese obrovský kříž. Poměrně nedávno byla ve Florencii obnovená tradice hořícího vozu, známá jako Lo scoppio del carro. Na velikonoční neděli, přímo v historickém centru na Piazza Duomo, odpálí pyrotechnici ohňostroj. Podívaná začíná na Piazzale del Prato, odkud táhnou dřevěný vůz dva bílí volové, obklopeni průvodem v historických oděvech. Na dřevěném žebřiňáku, starém 500 let, je odborně nainstalovaná pyrotechnika do výšky devíti metrů. Až vůz dorazí ke katedrále a z dómu zazní první slova slavného hymnu Gloria in excelsis Deo, zažehne kardinál ohňostroj. Show trvá dvacet minut.

Přímořská divočina

I Toskánsko má svůj kus mořského pobřeží. Podél Tyrhénského moře se vine téměř nedotčený pás přírody s původními borovicovými lesy a hustým porostem macchie. Po nádherných plážích můžete podniknout nenáročnou procházku nebo se projet na kole po cyklostezce v přilehlém přírodním parku. Oblast je známá tím, že se zde volně potulují divočáci, srnky, lišky a dokonce dikobrazi či vlci. Punc starých rybářských vesnic nesou přístavy Porto Santo Stefano a Porto Ercole. Tato letoviska lákají nejen svou polohou u moře. O pozornost se hlásí i vynikající restaurace. Jejich menu je orientované na ryby a frutti di mare (plody moře). O Velikonocích se už dá sedět na terase venku.
Foto: Alberto Zoppi / Unsplash

Piknik na tajné pláži

Toskánské pobřeží je divoké a rozeklané, rozhodně si nepředstavujte palmy a bílý písek. Ty nejkrásnější pláže jsou skryté turistickým zrakům a často se k nim sestupuje strmou stezkou. K jedné z nejkouzelnějších divokých pláží patří Cale di Terra Rossa. Zaparkovat můžete v přístavu Marina di Scarlino a pak se vydejte pěšky do zátoky. Přímo pod skalnatými útesy můžete rozprostřít deku a piknikový koš. Do košíku je nutné po italsku přibalit vařené vejce, slaný koláč casatiello nebo torta di pasqualina, typický velikonoční salám corallina, pro který jsou charakteristické silnější kostky špeku na řezu, a ovčí sýr Marzolino. Ten pochází z mléka obohaceného o vitaminy a minerály z první pastvy. Přímořská oblast Maremma je k velikonočnímu pikniku jako stvořená. Otužilci využívají Velikonoce jako první příležitost ke koupání. Přidat se k nim můžete i vy.
Foto: Instagram @parcomaremma

Náš tip: Upečte si doma slaný velikonoční koláč Torta pasqualina

Suroviny: 600 g hotového listového těsta, 700 g čerstvého špenátu, 600 g ricotty, 4 lžíce smetany, 80 g nastrouhaného parmezánu, muškátový oříšek, sůl a pepř, 4 natvrdo vařená vejce, 1 celé rozšlehané vejce, 1 rozšlehaný žloutek na potření
Postup: Těsto rozdělte na poloviny a každou z nich rozválejte na plát silný 1 cm. Připravte si rozkládací dortovou formu (průměr 25 cm) a dno i stěny vyložte pečicím papírem.
Špenát spařte horkou vodou a nechte ho vychladnout. Poté ho přeceďte a vyždímejte, abyste špenát zbavili tekutiny. Špenát nasekejte a promíchejte se 400 g ricotty, smetanou, polovinou parmezánu a strouhaným muškátovým oříškem. Směs osolte a opepřete podle chuti.
V jiné míse smíchejte zbývající ricottu (200 g) se 40 g parmezánu a rozšlehaným vejcem. Dochuťte muškátovým oříškem, solí, pepřem a prošlehejte.
První polovinu těsta vložte do formy tak, aby těsto přesahovalo přes okraj. Dno propíchejte a rozložte na něj špenátovo-ricottovou směs. Do náplně posaďte vejce. Na ně naneste ricottovou směs. Povrch zakryjte druhou polovinou těsta, okraje přehněte tak, aby utvořily okraj. Ten můžete dekorovat pomocí vidličky, stejně jako povrch koláče.