Cestování

Neobvyklé destinace na svatební cestu

Určitá místa novomanžele vyloženě přitahují a najít originální líbánkovou destinaci je skutečná výzva. Pro ty, kdo nechtějí jít s davem či strávit svatební cestu se spoustou dalších novomanželských párů, existují alternativy. Ať už chcete odpočívat na pláži, nebo zažít dobrodružství, podívejte se na 10 neobvyklých destinací z celého světa. 
Foto: Alamy
Jalakara Villa Hotel, Andamany

1. Andamany

Alternativa k: Maledivám
Ideální doba k návštěvě: od listopadu do května
Andamanské ostrovy se nacházejí mezi Indií a Myanmarem (dříve Barmou) a jsou ideální volbou pro páry, které hledají krásné, nedotčené pláže daleko od líbánkových davů. Ubytujte se v odlehlém Jalakara Hotel na ostrově Havelock, tropickém butikovém hotelu s pouhými sedmi pokoji, který je obklopený deštným pralesem. Pokud vás přestane bavit se opalovat na pláži, je tu potápění nebo treking v džungli. Za návštěvu stojí také ostrov Neil, který je vzdálený hodinu cesty lodí.
Foto: Alamy
Princess Margaret Bay, Bequia, Svatý Vincenc a Grenadiny

2. Bequia, Svatý Vincenc a Grenadiny

Alternativa k: Barbadosu
Ideální doba k návštěvě: od ledna do května
Jeden z méně známých karibských ostrovů a druhý největší v Grenadinách, Bequia, je ještě relativně nedotčený turismem, ve srovnání s Jamajkou nebo Barbadosem. Pokud máte rádi pláže s jiskřivě bílým pískem, najdete jich tu celou řadu. Vydejte se na západní část ostrova, na Princess Margaret Bay, kde si údajně plavání užívala sestra britské královny, a Lowe Bay. Skutečná perla ostrova se však skrývá v jeho severní části. Old Hegg Turtle Sanctuary, záchrannou želví stanici, vede veteránský potápěč, který se rád podělí o svou vášeň pro záchranu vymírajícího druhu.
Foto: Getty Images
Rock Islands, Palau

3. Palau

Aleternativa k: Bora Bora
Ideální doba k návštěvě: od prosince do března
Palau, republika tvořená více než dvěma stovkami ostrovů, je rájem na zemi a ideální destinací pro ty, kdo chtějí obohatit své líbánky trochou historie. Hlavní atrakcí tohoto pacifického archipelagu je potápění, a to díky impozantním útesům a podvodním vrakům z druhé světové války. Při treku po džunglích Palau si zase užijete vodopády a historické památky. A nakonec se vydejte vrtulníkem nad památku světového dědictví UNESCO, Rock Islands.
Foto: Alamy
Galapágy v Ekvádoru

4. Galapágy v Ekvádoru

Alternativa k: Borneu
Ideální doba k návštěvě: od ledna do května
Dáte přednost odvážnějším líbánkám? Galapágy, poblíž ekvádorského pobřeží, zaručují exotiku. Představte si třeba lachtany, tučňáky, leguány a plameňáky. A přírodu tak rozmanitou, že ostrovy inspirovaly Charlese Darwina k teorii evoluce, se kterou přišel v roce 1835. Jediným způsobem, jak je pořádně prozkoumat, je loď. Buďto se vydejte na okružní cestu nebo se ubytujte na jednom ze čtyř obydlených ostrovů, což jsou Santa Cruz, San Cristobal, Isabela a Floreana, a podnikejte z něj výlety. Pokud máte rádi pláže, nenechte si ujít Tortuga Bay na Santa Cruz nebo Gardner Bay na Española.
Foto: Alamy
Gorongosa, Mozambik

5. Národní park Gorongosa v Mozambiku

Alternativa k: Národní rezervaci Masai Mara v Keni
Ideální čas k návštěvě: od dubna do listopadu
Pro svatební cestu, která by se ideálně měla odehrát pouze jednou za život, je safari jasná volba. Pokud však chcete takové, kde už předtím nebyla většina vašich přátel, zkuste mozambický národní park Gorongosa. V průběhu posledních 15 let prošla rezervace, která byla předtím zničena občanskou válkou, neuvěřitelnou proměnou. Nyní je domovem více než stovky tisíc zvířat včetně lvů, slonů, hrochů a krokodýlů. Rozhodně se ubytujte v jedné z luxusních vil Montebelo Gorongosa Lodge & Safari přímo uvnitř této 4000 m² rozlehlé oblasti. 
Foto: Getty Images
Taktsang, Bhútán

6. Bhútán

Alternativa k: Kambodži
Ideální doba k návštěvě: od března do května
Bujná krajina Bhútánu, který se nachází ve východním Himálaji, a jeho odlehlé kláštery, včetně kláštera Taktsang v údolí města Paro, slibují úkryt před civilizací. Druk Path Trek, který se táhne od Para na západě až k hlavnímu městu Thimphu, je turistickým snem: s výhledem na hory, borovými lesy, rododendrony a jezery. Je to právě tak náročná trasa, abyste se na ni nemuseli začít chystat už dlouho před svatbou. I když určité plánování je třeba, protože turistická víza dostanete pouze s cestovní kanceláří.
Foto: Hermes Images/AGF/UIG via Getty Images
Wahiba Sands, Omán

7. Wahiba Sands v Ománu

Alternativa k: Sahaře přes Marrákeš v Maroku
Ideální doba k návštěvě: od října do března
Poušť je snad tou nejvíce únikovou destinací. Objevte Wahiba Sands v Ománu. Luxusní kempování povyšuje beduínskou tradici na líbánky snů. Vyberte si místo mezi dunami, nechte soukromého kuchaře postarat se o večeři a celou noc pozorujte hvězdy. Romantická pouštní samota je jen 4 hodiny jízdy autem od historického hlavního města Maskatu, kde si také rezervujte několik nocí.
Foto: Steven Kazlowski/Barcroft Media/Getty Images
Antarktida

8. Antarktida

Alternativa k: Laponsku
Ideální doba k návštěvě: od listopadu do března
I když je dnes poměrně snadné se pohodlně dostat téměř všude, od Everestu po Amazonku, ledová, nepředvídatelná a divoká Antarktida zůstává – naštěstí – mimo náš dosah. Je neobydlená, až na výzkumnou stanici a tučňáky, tuleně, orky a velryby. Dostupná je pouze v období od března do listopadu, a to prostřednictvím jedné z výletních plaveb. Po náročných svatebních přípravách je to možná místo, kde si budete moci užít hlavně sebe navzájem.
Foto: John Greim/LightRocket via Getty Images
Kotor, Černá Hora

9. Kotor, Černá Hora

Alternativa k: pobřeží Amalfi v Itálii
Ideální čas k návštěvě: od dubna do září
Středomořské kouzlo černohorského Kotoru je dokonalou kulisou k tomu se ještě bláznivěji zamilovat. Staré město bylo založeno před časem Homéra a spojuje v sobě historické pamětihodnosti, jako je kostel Svaté Panny Marie Skalní, s tradičními červenými taškami na střechách, křivolakými uličkami a středověkými detaily. Vychutnejte si také úžasný výhled z Pevnosti svatého Jana.
Foto: Alamy
Plaza de Espana, Sevilla, Španělsko

10. Sevilla ve Španělsku

Alternativa k: Paříži ve Francii
Ideální čas k návštěvě: od března do června
Paříž je trochu příliš „městem lásky“, v Benátkách jste se zasnoubili a v Barceloně jste se loučili se svobodou? Sevilla, která zatím romantické pozornosti uniká, je s krásnou maurskou architekturou a sluncem zalitými náměstími tím nejlepším z jihu Španělska. Procházejte se nádhernými zahradami paláce Alcázar směrem na Plaza de España u městského kanálu a minimálně každou půlhodinu se zastavte na tapas a sangriu. Pokud budete mít chuť tančit, Sevilla je navíc proslulá flamencem.