Vogue Leaders

Martina Vítková: Inteligenční kvocient je stejně důležitý jako ten emoční

Být lídrem v dnešní době opravdu není jednoduché. Člověk musí být ochotný dělat tvrdá rozhodnutí, být připravený na změnu a schopen na ni efektivně a rychle reagovat. Změna může přijít nečekaně a odnikud, může být ničící, nebo může přinést ovoce. To už záleží na nás, lídrech, podnikatelích, manažerech, jak se k situaci postavíme a jak ji zvládneme. Důležité je nepanikařit a zachovat chladnou hlavu.
V covidové době to je ještě složitější, všechno je velká neznámá. Nejistota vládne ze strany trhu, jak lokálního, tak globálního. Lidé mají strach a strach vede k neracionálním rozhodnutím. A nepomáhá ani podnikatelské prostředí, které vytváří vláda. A to, jak jistě všichni víme, není úplně optimální a už vůbec ne předvídatelné. 
Různorodost přináší rozšíření rozhledu, zvyšuje kvalitu a šíři záběru jednotlivce, skupiny i celé firmy.
Proto je nyní důležitější než kdykoliv dříve vytvořit tým, který je schopný reagovat na změnu a přinést rychlá, ale účinná a efektivní řešení. Toho lze dosáhnout na první pohled velice jednoduše – diverzitou. Různorodost přináší rozšíření rozhledu, zvyšuje kvalitu a šíři záběru jednotlivce, skupiny i celé firmy. Diverzita také přispívá ke zvýšení morálky, zlepšení rétoriky a komunikace týmu. 
Foto: NWT
Martina Vítková
Proč říkám, že vytvořit takový tým je jednoduché jen na první pohled? Přestože představit si pestrý tým není těžké, ať z pohledu genderu, rasy, původu, či orientace, existují předsudky a stereotypy, které jsou v nás hluboce zakořeněné. Proto se u nás snažíme oprostit od předsudků a lidi hodnotíme nejen podle schopností, ale také jejich lidskosti. Zásadní je najít motivovaného člověka, který se své práci může a chce věnovat naplno. Inteligenční kvocient je přitom stejně důležitý jako ten emoční. Pak se snažíme nabídnout každému stejné podmínky, aby, bez ohledu na individuální odlišnosti, mohl nebo mohla plně rozvinout svůj potenciál. 
V posledních letech se hodně debatuje o postavení muže a ženy a o diskriminaci žen v podnikání. Jako žena, která řídí několik stovek lidí a firmu s obratem přes dvě miliardy, si troufám říct, že jsem doposud byla úspěšná, byť cesta byla trnitá. Díky tomu se také pohybuji mezi dalšími úspěšnými ženami a občas slýchávám názor, že genderová debata je „zbytečná“. To se ale říká jednoduše ženám, které už úspěšné jsou. Stále existuje nespočet žen po celém světě, které se nemohou z důvodu diskriminace věnovat práci, kterou by si zasloužily, dostávají nižší plat než muži, je kladen větší důraz na jejich vizáž než výkon atd. Tento výčet by mohl být nekonečný. Debata rovnosti by měla být stále otevřená. Je potřeba některé věci opakovat, aby se staly normou a fenoménem, nikoliv pouze výjimkou. 
Martina Vítková se narodila v Kroměříži s podnikavým duchem v genech. Spolu s manželem řídí zlínský holding NWT. Pravidelně se umisťuje v anketě Nejvlivnější ženy Česka časopisu Forbes. Je členkou představenstva české pobočky prestižní celosvětové asociace rodinných firem The Family Business Network Czech. Je také vášnivou čtenářkou a s rodinou nejraději podniká toulky po Česku v obytném voze. 
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.