Vogue Leaders

Anastasiia Oliinyk: Nechci emigrovat, chci budovat budoucnost své země

Letos v létě jsem poprvé od začátku války opustila Ukrajinu. Moje cesta vedla na Bakala Journey, vzdělávací program pro novináře, a bylo pro mě těžké představit si, jaké to bude bez neustálých varování před nálety a bez zákazů vycházení. 
Foto: Courtesy of Anastasiia Oliinyk
Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem neměla obavy – zdálo se mi, že lidé jsou už unaveni neustálým přílivem Ukrajinců, že se ze mě stane černá ovce. Vzpomínám si také, jak mi organizátoři řekli, že se postarají o letenku. Jen jsem se usmála a snažila si vybavit, kdy jsem naposledy viděla na ukrajinském nebi civilní letadlo. To vše ve mně vyvolalo pocit, že od 24. února 2022 žiji v jiném světě. Silnější než pocit strachu v mém srdci byl však pocit povinnosti. Bylo mi ctí znovu připomenout mezinárodnímu společenství, čím moji spoluobčané denně procházejí a proč je pro nás podpora tak důležitá. Ukrajinci nebojují jen za svou zemi, my bojujeme téměř za celý civilizovaný svět. Válku rozpoutanou Ruskem nemůžeme prohrát, jinak by totiž vyhrála cynická nehoráznost proti demokracii.
Jediný způsob, jak se stát lepším člověkem, je učit se od ostatních – v dobrém i zlém.
Až v Praze jsem si vlastně všimla, jak válka změnila náš každodenní život. Poslední rok a půl probíhalo vzdělávání na mé univerzitě pouze v online formě. Bylo nezvyklé znovu zažít přítomnost posluchačů a přednášejících naživo, nevidět spolužáky pouze přes Zoom. Byla jsem v Praze, ve městě bez sirén a protivzdušné obrany. Ve městě, kde lidé žijí obyčejné životy. Snažíme se takový život žít i nadále tady, v Kyjevě, ale bylo by naivní si myslet, že to jednou bude jako dřív. Připadala jsem si, jako bych se vrátila do bezstarostného roku 2021.
Udržované pražské ulice mi občas připomínaly náš ukrajinský Lvov. České hlavní město mě překvapilo svou krásou a hlavou mi proletěla myšlenka, kolik dalších možností bychom mohli mít, kdybychom se stali zemí Evropské unie. Chtěla jsem si toho zapamatovat a naučit se co nejvíce, abych si to mohla přivézt domů. Nechci emigrovat, chci budovat budoucnost své země.
Foto: Ondřej Besperát / Bakala Foundation
Anastasiia Oliinyk
Cesta zpět z Prahy do Kyjeva trvala autobusem více než den. Během této doby jsem měla spoustu příležitostí znovu se zamyslet nad ukrajinskou žurnalistikou a nad zkušenostmi kolegyň a kolegů z celého světa, které jsem během Bakala Journey potkala. A sama pro sebe jsem se rozhodla: jediný způsob, jak se stát lepším člověkem, je učit se od ostatních – v dobrém i zlém. Vím, že jednoho dne se staneme pro celý svět nejen příkladem odolnosti a síly, ale také pohodlným a bezpečným státem pro život.
Anastasiia Oliinyk žije a studuje žurnalistiku v ukrajinském Kyjevě. Je nadaná básnířka, vyhrála celonárodní soutěž. Při studiu na Taras Shevchenko National University pracuje také v národním deníku KyivVlada. V srpnu letošního roku se zúčastnila programu Bakala Journey v Praze, intenzivního vzdělávacího bootcampu pro novináře z celého světa, který pořádá Bakala Foundation.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.