Vogue Leaders

Bruno Le Gac o udržitelnosti, pomalém cestování a řízení Constance Lemuria

Pokud vás zajímá, jak se hotelové komplexy staví k udržitelnosti a fenoménu slow travel, přečtete si rozhovor s Brunem Le Gac, který na ostrově Praslin řídí hotel Constance Lemuria na exotických Seychelách.

Jaký vliv měly poslední dva roky na hotelový průmysl?

Dopad je samozřejmě obrovský. Domnívám se však, že země jako Seychely a hotely, jako je ten náš, nabízejí právě to, co hosté v době pandemie hledají: udržované prostředí, pocit svobody a prostoru, neuvěřitelně krásná příroda, žádné znečištění, přátelské a pohodové obyvatelstvo, velmi bezpečné prostředí a... žádný masový turismus. Na vládní a také podnikové úrovni jsme velmi dbali na hygienická opatření a v důsledku jsme vše bez problémů zvládli. Jsem optimistou i pokud jde o další měsíce a roky, vím jistě, že na toto úžasné místo bude chtít cestovat více lidí. 
Foto: Contance Lemuria Seychelles
Foto: Contance Lemuria Seychelles
Foto: Contance Lemuria Seychelles

Co pro vás znamená udržitelnost? Jak se odráží ve vašich službách?

Udržitelnost je součástí naší DNA od prvního dne, dávno předtím, než se toto slovo vůbec někde objevilo. Začněme tím, že architektura respektuje dané místo. Ve velké míře byla například použita seychelská růžová žula či přírodní palmové listy na střechy. Když se plavíte v blízkosti hotelu, sotva ho uvidíte, tak dobře je začleněný do okolí. Jsme držiteli certifikátu Green Globe a v roce 2018 jsme obdrželi zlatý standard za trvalé úspěchy v oblasti správné ekologické praxe. Samozřejmě naše postupy neustále zlepšujeme a pracujeme na iniciativách, které mají náš dopad snížit. Například jsme odstranili většinu jednorázových plastů, včetně klíčů od pokojů, které jsou nyní vyrobeny ze dřeva. Výrazně jsme snížili spotřebu energie díky zavedení vlastního projektu měření SCADA a čidel v pokojích. Naše hosty také informujeme o všech postupech a bereme je na ekologické výlety, což je aktivita, kterou velmi oceňují. A nespočet dalších velkých či malých věcí, které přispívají ke sladění zážitků hostů s našimi vlastními hodnotami a zásadami. 

Jak podporujete své kolegy a zaměstnance, aby se udržitelnost stala přirozenou součástí jejich práce?

Foto: Contance Lemuria Seychelles
Bruno Le Gac
Každý člen týmu, který nastoupí do společnosti, absolvuje úvodní program, aby se lépe seznámil s naší filozofií a standardy. Provádíme také pravidelné akce, jako jsou úklidové dny, školení v místních školách, sázení mangrovových porostů a stromů s místními nevládními organizacemi a podporujeme mimo jiné různé místní umělce a dodavatele. V maximální možné míře také sdílíme naše osvědčené postupy s ostatními turistickými zařízeními na Praslinu, připravujeme kreativní soutěže s recyklovanými materiály, bereme tým na procházky do přírody a na horské stezky. To je jen několik příkladů a mohu říci, že když pracujete v Constance Lemuria, udržitelnost je součástí vašeho životního stylu.

Jaký dopad měla pandemie a přijatá opatření na udržitelnost?

Jsem rád, že když byl celý svět uzavřen, byl jsem právě na Seychelách. Okolní příroda, která je i za normálních okolností tak silná a živá, byla bez turistů ještě působivější. Takže na každé špatné zkušenosti je vždy něco dobrého. Jedním z aspektů udržitelnosti, který je třeba zdůraznit, je pohoda a duševní zdraví zaměstnanců, a myslím, že teprve nyní vidíme špičku ledovce. Constance Hotels & Resorts je společnost s hluboce zakořeněnými lidskými hodnotami a jsem velmi hrdý na to, že mohu zdůraznit, že v nejtěžších dobách krize jsme byli věrni svým hodnotám. Jak vždy říkám svému týmu: "jsme spolu v dobrých časech a jsme spolu i v časech zlých". Mrzí mě, že se tolik společností na začátku pandemie chovalo velmi špatně a velmi rychle posílaly své lidi domů, jako by to byla jen čísla. U nás jsme postupovali přesně opačně a hned na začátku jsme slíbili, že uděláme maximum pro ochranu členů našeho týmu a také že nenecháme jediného seychelského pracovníka přijít o práci. Své slovo jsme dodrželi a s potěšením mohu konstatovat, že výsledkem je zvýšená úroveň vzájemné důvěry, úžasně vděčný a motivovaný tým a velmi vysoká důvěryhodnost zaměstnavatele. Věříme v dlouhodobou vizi, věřili jsme, že se obchod vrátí, a skutečně, když se tak stalo, byli jsme na to připraveni. V Constance Hotels & Resorts jsme True by Nature. Říkáme, co děláme, a děláme, co říkáme. Na to jsem velmi hrdý.

Jste ředitelem velkého hotelového komplexu. Co vaše role obnáší?

Jako generální ředitel hotelu jsem v konečném důsledku zodpovědný za všechny aspekty podnikání. Náš kontext se samozřejmě velmi liší například od městského hotelu, a protože se nacházíme na malém ostrově, existuje jen velmi málo funkcí, které můžeme zadat subdodavatelům. Takže já a můj tým nakonec zvládáme velmi různorodé situace v mnoha různých oblastech, což je velmi zajímavé a vždycky je to výzva. Neexistují dva podobné dny a já svůj čas rozděluji na velmi rozdílné činnosti. Od financí po vítání hostů, od přípravy vzdělávacího programu s naším týmem lidských zdrojů po diskusi o projektu údržby s naším hlavním inženýrem, od ochutnávky nového menu s naším šéfkuchařem po setkání s obchodními partnery. Svou práci bych popsal spíše jako životní styl než jako zaměstnání. Řídit Constance Lemurii je vlastně trochu jako řídit malé město.
Foto: Contance Lemuria Seychelles
Foto: Contance Lemuria Seychelles
Foto: Contance Lemuria Seychelles

Co mohou hosté ve vašem hotelu očekávat?

Constance Lemuria je mnohem víc než hotel, je to přírodní útočiště nacházející se na jednom z nejkrásnějších míst, jaké si lze představit, včetně bájné a velkolepé pláže Anse Georgette, která se nachází v areálu hotelu. Jsme součástí Leading Hotels of The World, takže naši hosté mohou samozřejmě očekávat dokonalost, pokud jde o úroveň služeb a vybavení, ale jsme také dobře známí pro velmi osobní a přátelské služby, které poskytuje 400 členů našeho týmu z více než 25 národností. Věděli jste, že máme v hotelu želvího manažera a také "ovocného ninju" na našem snídaňovém bufetu? Nabízíme velmi širokou škálu služeb, sportů a aktivit, včetně jediného 18 jamkového mistrovského golfového hřiště v zemi. V neposlední řadě jsme proslulí vysokou kvalitou naší kulinářské nabídky včetně úžasné restaurace DIVA, kterou řídí šéfkuchař Jordi Vila. Náš vinný lístek je nejžádanější v zemi. 

Jaký je váš osobní a profesionální názor na fenomén pomalého cestování (slow travel)? 

Opět platí, že se firmy nemohou ze dne na den probudit a v zasedací místnosti prohlásit, že od nynějška budou lidštější, udržitelnější a budou praktikovat pomalý cestovní ruch. To, čemu říkám slow travel, je to, co v Constance Lemuria praktikujeme už léta a co jsme v průběhu let neustále rozvíjeli a neúnavně zdokonalovali. Působíme na malém ostrově, jsme největším zaměstnavatelem na Praslinu a jako takoví máme obrovskou odpovědnost. To, co děláme, děláme upřímně. Naši hosté jsou si velmi dobře vědomi toho, co se ve světě děje. Tento fenomén tu zůstane a my máme dobrou pozici k tomu, abychom s otevřenou náručí přivítali hosty, kteří během své dovolené hledají smysluplné a oduševnělé zážitky.
Tento článek byl publikován také v angličtině
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.