Vogue Leaders

Soňa Parke: Kryptoměny jsou svobodné

Zatím stále málo probádaný a fascinující svět kryptoměn objevila Soňa Parke úplnou náhodou. Narazila však na nepochopení mužů v internetových skupinách, a tak založila komunitu, kde mohla svůj zájem s sdílet s dalšími ženami. Z Holek v kryptu se velmi rychle stala rozsáhlá platforma, která nejen vzdělává o elektronických penězích, ale také edukuje o finanční soběstačnosti a povzbuzuje ženy v zájmu o témata, kterým dříve dominovali spíše muži.

Platforma Holky v kryptu sdružuje ženy se zájmem o svět digitálních měn. S jakým záměrem jste takovou skupinu zakládala a proč právě kryptoměny? 

Zakládala jsem ji nejprve se záměrem najít další ženy, se kterými si budu moci o fascinujícím světě kryptoměn povídat. Rychle se to ale přehouplo do pomoci těm, které nevěděly, kudy se do krypta vlastně dostat. Brzy se ke mně přidaly další holky a během pár měsíců jsme byly velmi početná fungující komunita. Aktuálně už mají Holky v kryptu téměř 3000 členek.

Uvádíte, že cílem je prakticky převádět přes první lávku do světa financí a technologií. Co přesně to znamená?

Na internetu už je dnes spousta vzdělávacího materiálu a není těžké si něco nastudovat. Ženy jsou ale často nejisté. A tady přesně Holky v kryptu pomáhají: najít odvahu a zvolit co možná bezpečnou cestu. Svět kryptoměn umí být dost divoký. Proto mi dává smysl pomáhat ženám, aby se nespálily hned na začátku.
Kde se točí peníze, tam se točí moc. A kde se točí moc, tam se tvaruje budoucnost.

Elektronické peníze jsou poměrně nejistou investiční příležitostí. Je nějaký rozdíl v tom, jak na ně nahlížejí muži a ženy? 

Často se říká, že ženy jsou lepší investorky; podle mé zkušenosti jsou rozhodně opatrnější. Běžně od nich slýchám, že už se o krypto zajímají dva roky, ale bojí se začít. U kryptoměn hodně záleží, proč do nich člověk vstupuje. Jestli ho žene ego a touha rychle vydělat, nebo je jeho záměr rozvážnější. Ve druhém případě je větší šance, že to zafunguje. Nakonec není ani tak důležité, jestli se kryptu věnuje žena nebo muž, ale jak dobře daný člověk umí reflektovat svoje kroky.

Myslíte si, že mohou kryptoměny podpořit ženskou emancipaci?

Nepochybně. Kryptoměny, pokud jsou správně používané, jsou svobodné. Nikdo mi je nemůže vzít a nikdo ani nemůže přijít na to, kolik jich mám a kde je mám. Znám holky, co je používají na ukládání peněz jako zálohu pro ty nejhorší možné případy, kdyby se třeba rozváděly a muž je chtěl obrat o všechno. Dobře dnes kryptoměny také slouží v nesvobodných zemích. Lidé, kteří nikdy neměli šanci hromadit jakýkoliv majetek, protože se u nich běžně přepadává a okrádá, nebo ti, co žijí v zemích, kde nejde sehnat úvěr. Najednou mají v ruce nástroj, který jim dává šanci na jiný život. Takže kryptoměny mohou podpořit nejen ženskou emancipaci, ale svobodu lidí celkově.

Stále je poměrně běžné, že rodinné finance řeší výhradně muž. Obrací se na vás ženy, které si přejí v tomto ohledu změnu?

Ano a ráda s nimi o tom diskutuji. Rozhovory o domácím rozpočtu, zvlášť tam, kde jsou malé děti, mají často nastavené bariéry, které si neseme od rodičů. Je to náročné téma a čím víc jsou peníze v rodině palčivé, tím se to obvykle hůř řeší. Co se podle mé zkušenosti ženám nejvíce osvědčilo, je princip nenásilné komunikace. Otevírat téma peněz neútočně, snažit se pochopit mužovo postavení a jednání a snažit se mu vysvětlit, že i žena chce mít důstojnou kontrolu nad svým životem. Mně osobně nenásilná komunikace změnila život.

V poslední době se objevilo hned několik případů podvodů s kryptoměnami v českém prostředí. Nabádáte k obezřetnosti?

Podvody s kryptoměnami, stejně jako u jiných investic a vůbec ve všech sférách, kde se dá vydělat, jsou běžné od nepaměti, jen teď si toho u krypta začali lidé a média více všímat. O kyberbezpečnosti komunikuji neustále, ale také nabádám k přemýšlení o celkovém nakládání s penězi. Osobně vždy doporučuji investovat, až když máte svůj finanční polštář.
Foto: (osobní archiv)
Soňa Parke

Jaká bude role kryptoměn v blízké budoucnosti? Přemýšlíte o digitálních měnách také v kontextu světa, ve kterém budou jednou žít vaše děti?

Jsou součástí portfolia, které jsem založila a vedu své dceři. Většina krypotoměn bude postupně zanikat, ale jsou i takové, u kterých věřím, že má smysl do nich dlouhodobě investovat. V blízké budoucnosti asi zůstanou jako jakési hračky pro IT nadšence, ale vzhledem k tomu, jak se za pouhých 13 let zvládly začlenit do běžného fungování světa, nemám pochyb, že prosáknou i do dalších sfér, kde se točí velké peníze. Kde se točí peníze, tam se točí moc. A kde se točí moc, tam se tvaruje budoucnost. 
Soňa Parke je propagátorka technologií, zakladatelka technologicko-vzdělávací komunity Holky v kryptu. Spoluvlastní také včelí startup Forsage.net. Je spoluzakladatelkou ženského lakrosového týmu v Brně a čerstvou mámou. Holky v kryptu na podzim pořádají hned několik akcí pro začátečnice
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.