Vogue Leaders

Sofia Tchkonia: Důležitou součástí Tbilisi Fashion Weeku je podpora talentů

Tbilisi Fashion Week působí jako zjevení. Velmi dobře organizovaná akce v zemi, kterou si zamilujete hned po první návštěvě. Cit pro módu se tu prolíná s pestrými tradicemi, zajímavou atmosférou města, skvělou kuchyní a pohostinným přístupem místních.
Foto: GRIGOR DEVEJIEV, collage: Emma Kotian
Tbilisi je hlavním městem Gruzie, země rozkládající se na pomezí Evropy a Asie. Vnitrozemská poloha na jedné z velkých řek a zhruba milion obyvatel metropoli přibližují Praze. Fakt, že Gruzie jako moderní stát existuje od roku 1917 a plnou nezávislost získala po odtržení od Ruské federace v devadesátých letech, představuje jednu z mnoha podobností s naší zemí. Tou další může být osud provázaný s blízkými sousedy, totiž Arménií a Ázerbajdžánem. Město má rozhodně evropského ducha, což při první návštěvě možná nečekáte, ale současně nabízí exotiku a dobrodružství. Obojí je znát také na zdejším týdnu módy, který si místní vzali za svůj a stal se tak nedílnou součástí kulturního života Gruzie. V minulém roce na něj poprvé navázal také Culture Week Tbilisi. Coby platforma nepodporují obě akce pouze módu a kulturu, znamenají mnohem víc. Vytvářejí prostor pro sdílení a svobodu vyjádření pro mladé lidi, kteří je berou jako šanci naplno vyjádřit svou osobnost a identitu. Soustřeďují kolem sebe talenty, díky kterým ožívá módní i kulturní scéna. Přispívají k tomu, že se stále více lidí nebojí vyjádřit svou odlišnost a zejména během fashion weeku, ale stále častěji také mimo něj ji ukazovat světu. Zrodily se z vize jediné ženy, Sofie Tchkoniy, která pro ně dokázala nadchnout zapálený tým, s nímž společně připravuje nejen Tbilisi Fashion Week 2024, ale také buduje novou uměleckou a módní školu The Factory. 

Kladete opravdu velký důraz na podporu mladých talentů. Proč je to potřeba? 

V Gruzii je to zásadní. Naše země stále prochází změnami, politickými, právními i ekonomickými, změnami všeho druhu. A mladí lidé se potýkají s překážkami. Nemohou si dovolit studovat, tvořit, nemají nic, co by mohli ukázat světu. Proto pořádáme soutěž pro mladé návrháře a designéry. Během pandemie jsme sice měli pauzu, protože se zastavilo vše ostatní, ale opět začínáme. Mezinárodní porota, kterou jsme pro ně v letošním roce pozvali, jim dává velmi důležitou zpětnou vazbu a také novou sílu pokračovat. A oni se také mění, jsou více tvořiví, otevření novým myšlenkám a svobodní. 
Ne všichni návrháři si mohou dovolit jet do Paříže, Milána, Londýna nebo do New Yorku. Je to velmi drahé. Potřebují nějakou platformu ve své zemi, kde by mohli předvést své kolekce. Malé týdny módy potřebují podporu, jsou důležité, téměř každá země dnes nějaký má. Zvažovala jsem, jestli založit fashion week, protože u nás nemáme tak silný módní průmysl a ani moc návrhářů. Krok za krokem jsme ale začali podporovat značky finančně i jinak a také jsme společně začali růst.

Jak probíhá výběr značek a návrhářů? 

Návrháře a designéry každý rok pozorně vybíráme. Letos jsme dali šanci těm mladším. Vybíráme je podle jejich talentu a kreativity. Fashion week se poprvé konal v roce 2015, ale soutěže začaly už v roce 2010. Takže mnoho návrhářů a designérů, které tu můžete vidět, jsou výherci předchozích soutěží. 

Spolupracujete s gruzínskými návrhářskými školami? 

Spolupracujeme s místními školami, ale čím dál více také s těmi zahraničními. Snažíme se uzavírat partnerství, domlouvat výměnné programy a stáže. Úroveň uměleckých škol v Gruzii je zatím stále nízká, potřebujeme ji zvýšit a profesionalizovat. 
Pokud bychom všichni odešli, kdo by zůstal a pracoval na změně?

Je znát, že podporujete ukrajinskou tvorbu. Souvisí to s tím, jakou zkušenost má vaše země?  

Vždy jsem ukrajinské tvůrce podporovala, i před válkou. Když válka začala, byl to pro mě šok stejně jako pro všechny ostatní. Gruzie prošla válkou s Ruskem před mnoha lety, v roce 2008. Ta naše trvala jen několik dní, a protože jsme malá země, proběhla většinou bez povšimnutí. Vztahy s Ruskem jsou od té doby velmi komplikované. Stále to není jednoduché. Kdyby svět tehdy věnoval více pozornosti tomu, co se dělo u nás, možná by se teď nedělo totéž na Ukrajině. Vím, jaké to je. Jak se lidé cítí, když bojují za svobodu. Když se to stalo, hned jsem přemýšlela, jak mohu pomoci. Nemohla jsem bojovat, ale něco jsem udělat musela. Hledala jsem a našla jsem různé způsoby, jak pomáhat z Tbilisi. Culture week a fashion week jsou můj způsob, jak bojuji. Podporuji ukrajinské umění a módu. 

Máte za sebou zkušenosti ze zahraničí, kde jste také delší dobu žila. Vracíte se nyní do Gruzie natrvalo? 

Žila jsem v mnoha zemích a nyní jsem zpět v Gruzii. Rozhodnutí, zda zůstat, či nikoliv, opravdu nebylo snadné. Ale pokud bychom všichni odešli, kdo by zůstal a pracoval na změně? Rozhodla jsem se zůstat a naplno se věnovat projektu Georgian Fashion Foundation, nadace, která stojí za vším ostatním, čemu se věnuji. Je to finančně i emočně náročné rozhodnutí, ale funguje to. 

Je náročné při takovém vytížení sladit práci a soukromí?

Ze začátku to nebylo snadné, ale už jsem dosáhla určité rovnováhy. Našla jsem svou cestu. Mám fantastický tým a je vlastně snadné stát v jeho čele. Týmová práce je základ. Pokud chcete jít za svými sny a něco vytvořit, musíte najít ty správné lidi, se kterými budete své vize sdílet. Ty, kteří to vidí a cítí stejně jako vy. Začínali jsme ve třech lidech, aktuálně je nás deset a – samozřejmě – mnoho dobrovolníků během samotného fashion weeku. Mladí lidé jsou velmi rádi, že se mohou na akci podílet. 

Čím se Tbilisi Fashion Week odlišuje? 

Je jiný, je specifický. Samozřejmě musí být komerční, to je marketing, ale jde o víc. Je svěží a přitom odkazuje na bohatou tradici země. Právě tradice tvoří nedílnou součást gruzínské módy. Zejména Tbilisi je velmi eklektické město. Vždy se v něm mísil Východ se Západem, Evropa s Asií, vedla tudy Hedvábná stezka. Vlivy jsou vidět v architektuře, v jídle, v módě. Vstřebává různé kultury a vytváří jedinečný mix. Totéž se děje s lidmi a naší mentalitou. Nemůžeme se definovat jako Evropané nebo Asiaté, máme v sobě něco exotického a velmi odlišného. A tím můžeme být zajímaví pro ostatní. 
Pokud chcete jít za svými sny a něco vytvořit, musíte najít ty správné lidi, se kterými budete své vize sdílet.

Gruzie byla pověstná přírodním bohatstvím, například množstvím různých odrůd vín a čajů, které se nyní snažit obnovovat. Platí to také pro módu? 

Snažíme se. Potřebujeme podporu, abychom mohli vybudovat něco nového. Gruzie není země módy, ta tu za komunismu neexistovala. Veškerá kreativita byla zničena, protože nikdo nesměl být jiný. V 90. letech se vše zhroutilo, tehdy se také o módu nikdo nestaral, ale znovu se zrodila kreativita. Objevila se řada umělců a zajímavých avantgardních návrhářů. Pořád procházíme změnami. A to samozřejmě ovlivňuje i módu. Proto jsme se rozhodli v této platformě pokračovat, aby nová generace nezapomněla a měla možnost tvořit.

Tbilisi Fashion Week je velkým lákadlem a stal se nedílnou součástí kulturní scény země. Podporuje vás stát?  

Ministerstvo kultury bohužel našemu snažení nevěnuje pozornost. Z hlediska financování nás neberou v potaz. Ale s ministerstvem cestovního ruchu spolupracujeme a jsme velmi rádi, že našemu projektu rozumí. A samozřejmě nás podporují lidé z Gruzie, ti všichni znají a oblíbili si týden módy. Stal se opravdu populárním. 
Foto: GRIGOR DEVEJIEV

Jak dlouho trvá příprava týdne módy?

Jakmile fashion week skončí, hned začínáme pracovat na dalším ročníku. Ty nejintenzivnější přípravy zaberou posledních šest měsíců. A současně pracujeme na realizaci The Factory, to je můj sen. Škola umění, módy, designu a architektury –⁠ a možná i filmu. Dáme prostor malým ateliérům, které budou produkovat jedinečné výrobky a obsah. 

Co plánujete do budoucna? 

Budu ráda, pokud bude Tbilisi Fashion Week ještě více mezinárodní, bude na něm více přehlídek a více tvůrců. Letos jsme navíc poprvé v The Factory, v našem novém působišti. Bývala to kdysi továrna značky Coca-Cola, proto název The Factory. Zalíbil se nám její industriální charakter, má opravdu zajímavou atmosféru. Fashion week se už od příštího roku stane vlastně jedním z projektů školy. 
Sofia Tchkonia je zakladatelkou Georgian Fashion Foundation a pořadatelkou Mercedes-Benz Tbilisi Fashion Week a Tbilisi Cultural Week. Působí také jako poradkyně a konzultantka místních návrhářů a často investuje do tvorby mladých talentovaných tvůrců. Nyní se věnuje projektu The Factory, umělecké a módní škole. Tbilisi Fashion Week 2024 uskuteční příštím rokem v květnu. 
Článek byl publikován původně v angličtině
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.