Vogue Leaders

Taťána le Moigne: Krása kultivuje společnost

V mnoha ohledech se o ní dá mluvit jako o ženě žen. Je totiž inspirací nejen svou pozoruhodnou kariérou v oblasti digitálních technologií, ale také důrazem, jaký klade na osobní hodnoty, práci s lidmi a péči o životní energii. Podporuje profesní rozvoj talentovaných žen a na srdci jí leží digitální gramotnost dětí i dospělých.
Čekala jsem, že rozhovor s šéfkou Googlu bude probíhat jak jinak než prostřednictvím Google Meet. Taťána le Moigne je sice vystudovaný ajťák, jak sama o sobě říká, ale v mnoha ohledech je založená velmi analogově a ze všeho nejvíc jí záleží na mezilidských vztazích. Schůzky jsme si sice domlouvaly přes WhatsApp, ale jinak všechna naše setkání probíhala osobně. Tento rozhovor se uskutečnil u ní doma, kam mě na poslední zimní páteční odpoledne pozvala.
Foto: Silvie Luběnová

Koukáme na vaši probouzející se zahradu. Máte spočítané, kolik květin tu pokvete?

Máme vysázené tisíce růžových tulipánů a stovky jarních cibulovin. Rozkvetlé záhony jsou na jaře dechberoucí, co ale říkáte těm starým smrkům a borovicím? Květiny vyrostou raz dva, potřebují jen trochu země, vody a sluníčka, ale na stoletou borovici si musíte počkat. Cítíte ten rozdíl?

Patří krása mezi vaše hodnoty?

Ano. Krása je důležitá, protože obohacuje naše životy, a kdo jí nevěnuje pozornost, o hodně se připravuje. My Češi jsme praktický národ a určitě by nám prospělo, kdybychom kráse věnovali více energie. Kdybychom o ní více mluvili a vzdělávali se. Krása kultivuje společnost. Najdeme ji v literatuře, umění, hudbě, architektuře, ale koneckonců i v mezilidských vztazích. Když se podíváte na náš vzdělávací systém nebo do médií, kolik prostoru kráse, a tedy kultivaci společnosti věnujeme, tak je to smutná bilance.

Kdo přivedl ke kráse vás?

Moje babička Taťána. Pocházela z Klánovic, ale jako malá trávila hodně času v Paříži, protože můj pradědeček, její tatínek, se tam živil jako couturier a kožešník. Byl to velký estét, říkal, že jako dámský krejčí má nejkrásnější povolání na světě. Prababička v mládí odešla do Paříže za prací. Tam potkala pradědečka, pozval ji na představení Evžena Oněgina. Prý tehdy ve vteřině věděl, že slečna Hermína bude jeho budoucí žena. Za tři roky se narodila babička...

Aktuální číslo + Vogue Leaders 06/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s červnovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Taťána le Moigne je ředitelkou české, maďarské, rumunské a slovenské pobočky společnosti Google. Věnuje se vzdělávání mladých talentů se zaměřením na hodnotový leadership. V rámci projektu 4bambini, který se soustředí na vzdělávání dětí, vydává deskové hry o důležitých životních hodnotách. Dlouhodobě podporuje profesní rozvoj nadaných žen a rozvoj digitálních kompetencí jak u dětí, tak u dospělých lidí. 
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.