Umění

Valérie a týden divů v podání Laterny magiky

Idylický svět, který se proměňuje v něco temnějšího a záhadnějšího. Týden v životě dospívající dívky, která se mění v ženu. Valérie a týden divů, nové premiérové představení Laterny magiky, čerpá z románu Vítězslava Nezvala.  
Foto: Vojtech Brtnicky
Laterna magika Valerie a týden divů
Činoherní i taneční inscenace v režii Jakuba Šmída tentokrát na divadelní prkna Národního divadla přináší nejen příběh, ale i hluboké zamyšlení nad lidskou přirozeností. Dospívající Valérie v něm prochází iniciačním rituálem a stává se ženou. Nechává se vést do světa dospělých, který je na rozdíl od bezstarostného dětství složitější a temnější. Román i inscenace obsahují poeticko-hororový podtext, přesto jim neschází humor, sarkasmus a nadsázka. Odehrává se na velmi pitoreskních místech jako třeba v kurníku, ve sklepě plném rakví či v rozpadlém chrámu, takže se můžete těšit na poutavý kontrast mezi surrealisticky strašidelnými momenty a absurdně komickými prvky, které ponechávají dostatek prostoru pro vlastní představivost.
Z hlubin k nebi a z nebe k hlubinám od konce do počátku se přelévám...
Divadelní adaptace inspirovaná románem Vítězslava Nezvala pracuje se silnými emocemi, vášněmi i strachy, a zkoumá mnohdy pokřivené lidské vztahy a společenskou přetvářku. Ve zpracování Laterny magiky se prolíná slovo s tancem, obraz s představou, divadlo s filmem. Tanečnice a tanečníci v choreografii Jiřího Pokorného doprovázejí činoherní role, mezi nimiž tu hlavní přesvědčivě ztvárňuje Aneta Kalertová. Na premiérová představení se můžete těšit už 9. a 10. listopadu 2023, v programu Nové scény Národního divadla ale najdete i další termíny a lístky tak mohou být třeba hezkým vánočním překvapením. 
Foto: courtesy of ND
Inscenaci Valérie a týden divů uvádí Laterna Magika na Nové scéně Národního divadla od 9. listopadu 2023.