Umění

Ikony českého skla, světového designu i industriální audiovizualizace: Tipy na podzimní výstavy, které musíte zažít

Podzim je čas zklidnění, takže místo dlouhých výletů do přírody se uchylujeme spíše k procházkám zakončeným návštěvou kvalitní výstavy, galerie či muzea. A že bude tento vstup do dalšího ročního období výtvarně i designově pestrý, si můžete ověřit i díky našim následujícím doporučením…
A Journey into Lina Bo Bardi's Creativity
Skulpturální, elegantní a nadčasové. Tak by se dalo ve zkratce popsat ikonické křeslo Bardis Bowl Chair (https://www.konsepti.com/inspirace/a-journey-into-lina-bo-bardi-s-creativity/), o nějž se opírá instalace, která mapuje tvůrčí cestu brazilsko-italské modernistické architektky Liny Bo Bardi. Výstavu pořádá Konsepti ve spolupráci s italským výrobcem nábytku Arper. Ústředním objektem se zde stala reedice ikonického křesla, které vzniklo pod značkou Arper v limitovaném množství 500 kusů. „Snaha vyzdvihnout to, co je podstatné a funkční, schopnost inovovat a stavět lidi do středu každého projektu: právě to nás zaujalo na Lině Bo Bardi, když jsme se poprvé setkali s její prací,“ doplňuje Claudio Feltrin, Arper President.
Výstava A Journey into Lina Bo Bardis Creativity v Konsepti Stage potrvá do 1. listopadu 2023.
The Grief of Misfit Cathedrals
I letos Signal Festival navazuje na úspěšnou spolupráci s Kunsthalle Praha. Konkrétně v Galerii 3 představí The Grief of Misfit Cathedrals (https://www.signalfestival.com/instalace/the-grief-of-misfit-cathedrals/). Jedná se o audiovizuální projekt, který zkoumá fenomén opuštěných industriálních komplexů. Dílo je přitom zpracováno v podobě filmového formátu a zachycuje nevyhnutelně mizející minulost, může mít ale dopad i na budoucnost kulturní krajiny. To vše v režii českého Lunchmeat Studio. 
Výstava zůstane v Kunsthalle Praha i po skončení festivalu, a to až do 14. ledna 2024.
Foto: courtesy of Signal Festival
Bohemian Glass: Great Masters
Milovníci českého skla, zbystřete. Kurátorky Sylva Petrová a Caterina Tognon pro Benátky připravily jednu z největších přehlídek českého autorského skla za poslední roky. Výstava Bohemian Glass: Great Masters (https://lestanzedelvetro.org/en/exhibitions/vetro-boemo-i-grandi-maestri/) je nyní k vidění v muzeu Le Stanze del Vetro, aby představila monografické přehlídky šesti umělců: Václava Ciglera, Vladimíra Kopeckého, Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského, Miluše Roubíčkové a Reného Roubíčka. A i když tato jména každý znalec českého skla v paměti jistě má, rozsah výstavy, a především kontext, do kterého je zasazena, si pozornost rozhodně zaslouží. 
Projekt vznikl ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a byl mimo jiné podpořen benátskou nadací Pentagram (ta dlouhodobě podporuje studium skla coby uměleckého vyjadřovacího prostředku). 
Výstava v Le Stanze del Vetro potrvá po celý listopad.