Umění

Milan Houser, autor zářijové obálky Vogue CS: mezi uměním a vědou

Nová láska. První polibek. Východ slunce. Zázrak zrození. Nové začátky. Je jen na vás, čím vás osloví plátno Milana Housera, které dalo vzniknout osmi obálkám Vogue CS a dvěma NFT. Originální artefakt na pomezí umění a vědy dotvořený slovy osmi česko-slovenských osobností provází mnohá poprvé. Buďte u toho s námi. 
Milan Houser tvoří na pomezí malby a artefaktů. Zkoumá podstatu výtvarných technik, současně však vytváří objekty, které dávají ve své promyšlené jednoduchosti naplno prostor jim vlastním výrazovým prostředkům. Experimentuje se světlem, stíny, prožitkem prostoru i plynutí času. Svou tvorbu nestaví na příbězích, ale na vidění a vnímání. Každý z jeho obrazů má svůj rodný list, každý z nich se mění v čase a každý inspiruje k vlastní interpretaci. 
Foto: Archiv Milana Housera
Foto: Archiv Milana Housera
Pro Vogue CS ve svém brněnském ateliéru v duchu propojujícího tématu všech zářijových vydání po celém světě osobitě ztvárnil slunce. Originální plátno, které symbolizuje nový den, dalo vzniknout osmi obálkám, které současně doprovázejí úvahy osmi česko-slovenských osobností na téma nových začátků. Je to poprvé, kdy je umělecká obálka k dostání u všech prodejců, nikoliv pouze v limitované edici. Je to také poprvé, co si na obálce můžete přečíst text. Poprvé se ve Vogue můžete začíst do nadčasových slov Karla Čapka, poprvé také dostala prostor umělá inteligence. Osmi covery to navíc nekončí, poprvé na ně navazují další dvě NFT díla, které můžete až do 16. září získat na OpenSea. 
Milan Houser absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, ateliér monumentální tvorby Aleše Veselého. Mezi lety 2010 a 2018 byl děkanem Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, dnes působí jako její proděkan. Tamtéž vede kabinet tradičních médií, kde se zaměřuje na technologie, které souvisí s malbou, kresbou a grafikou. Jeho dílo je mimo jiné zastoupeno v Národní galerii v Praze, v Muzeu města Brna a v soukromých sbírkách nejen u nás, ale také v Německu, Itálii, Japonsku a USA.
Foto: Milan Houser
Vogue CS, září 2021
Často spolupracuje s chemiky a technology a pro svá výtvarná díla si nechal vyvinout speciální lak. Do něj vmíchává třeba kovy, které s postupem času a zasycháním dále pracují, nebo pigmenty a barviva. Pracuje tak nejen na pomezí výtvarného projevu a artefaktů, ale také na rozjitřeném rozhraní mezi uměním a vědou. Podstata jeho tvorby se tak promítla do obálky Vogue CS, která se po částech i v celku prolíná ve skutečném a virtuálním světě ve všech ohledech. A pro československou edici je to ten nejlepší dárek ke třetím narozeninám.