Umění

Lesk a Dior. Anselm Reyle poprvé vystavuje v Praze

Jeho umělecká díla jsou popisována jako „povrchně svůdná“, inspiraci čerpá z nalezených předmětů na bleších trzích, lesklých figurín ve výlohách, brutalistní architektury a jeho úzké propojení s módou nedávno vyvrcholilo spoluprací se značkou Dior. Německý konceptuální umělec Anselm Reyle, který vystavuje v nejlepších světových galeriích, svou tvorbu poprvé představuje v Praze. 
„Mám zájem balancovat na hranici nevkusu,“ přiznává Anselm Reyle, který se dostal na špičku současného uměleckého trhu se zcela jedinečnou technikou foil painting. V České republice má 30. května vůbec poprvé samostatnou výstavu, a to v DSC Gallery v pražské Dlouhé ulici. 
Reyleova foliážová malba je pronikavá, atmosférická a oslavuje abstrakci. V plexisklových boxech se tak skrývá tajemství, které vnímáme díky lesklé fólii za užití světelných a barevných efektů. Reyle balancuje mezi věčností a křehkostí okamžiku, mezi optickým a hmatovým zážitkem, a mezi lehkou skládanou fólií a tuhou geometrií. „Díla vyvolávají haptický dojem, máte chuť se jich dotknout, zkoumáte každý záhyb, světelnou reflexi a pozorně je sledujete ze všech stran – dokonalé zpracování, působivá forma – jednoduché často bývá nejlepší,” prozrazuje ředitel galerie Edmund Čučka, který si výstavou splnil svou dlouholetou ambici.
Foto: DSC Gallery
Foto: DSC Gallery
Foto: DSC Gallery
„Řadu lidí pobuřovalo, když jsem vysoké umění znesvětil laciným dekoračním materiálem. Já tím ale chtěl zdůraznit, že pokud abstrakci, coby dominantní formě tzv. vysokého umění, chybí nějaká další rovina, nějaký obsah, zůstává jen povrchní, prázdnou dekorací,“ popisuje sám Anselm Reyle. Jedním z jeho největších sběratelů je například i světoznámý umělec Takashi Murakami, který Reylemu jako poctu věnoval obraz s jeho portrétem. 
DSC Gallery tak od dnešního dne až do 29. 7. 2022 nabízí jedinečnou příležitost pro české sběratele dostat se do blízkosti blue-chip umělce, zastoupeného Gagosian a dalšími nejprestižnějšími galeriemi.