Umění

Kreativní rodina Youalldrovemecrazy

Aktuální vydání Vogue CS je věnováno hlavně vášni a rodině. Někomu se vybaví pouze ta biologická, rodinou ale může být i naše kreativní prostředí. Proto jsme se rozhodli vám představit Youalldrovemecrazy, creative collective, který založila parta kamarádů. O celé myšlence jsme si povídali s co-founder a creative director celého projektu Alexandrou Stotskayou.
Youalldrovemecrazy team, ilustrace: Alexandra Stotskaya
Youalldrovemecrazy je platforma, na které se vzájemně podporují a propojují talentovaní umělci z různých odvětví a částí světa. V jejich portfoliu proto najdete fotografy, tatéry, hudebníky, malíře, ilustrátory, filmaře, básníky nebo návrháře. Cokoliv (nebo kohokoliv) si budete přát. I sami zakladatelé jsou kreativní každý v něčem jiném. To z nich dělá něco jako Power Rangers nebo Spice Girls. Společně s Alex vytvořil hnutí Zach G Wilson. Poznali se v Praze na střední škole a už od začátku si společně pomáhali při tvorbě. Ona je hlavně visual artist, on se zase věnuje hudbě. Spojily je podobné zájmy, filozofie i přesvědčení, že neznámým mladým umělcům téměř nikdo nedá šanci. A to se rozhodli změnit.
Zach se přestěhoval do Londýna jako první, Alex až později po střední škole, když odjela studovat Art Direction na University of the Arts London. Svůj první společný projekt ale vytvořili v Praze v rozpadajícím se žižkovském hotelu. Byl to klip k Zachovu songu Her Words, který vyšel v lednu 2019. Premiéra videa pro kamarády v Alexině bytě v Londýně se dá teoreticky počítat jako první YADMC event. „Už tehdy jsme věděli, že nejrychlejší způsob, jak můžeme vyrůst, je kolaborace s ostatními umělci,“ prozrazuje.
Baggage, ilustrace: Alexandra Stotskaya
S názvem Youalldrovemecrazy přišla ona. Byl to původně název Instagramu, kam dávala svoje vizuály. Rozhodli se profil využít pro collective a ve finále dává perfektní smysl. Slovo drive vystihuje jejich vášeň tvořit a zároveň to, že každý myslí odlišně. „A teda i to, že z ostatních občas taky můžete šílet,“ dodává Alex. „To, že jsme každý jiný, je dokonalý balanc. Každý rozumí něčemu jinému a vzájemně si pomáháme. My nemůžeme lidi managovat, poskytujeme jim ale platformu, na které se mohou svobodně vyjádřit. Nevěříme na slávu ani talent. První je tvrdá práce. Ráda sleduji tvorbu lidí u nás třeba před rokem a nyní. Kam se člověk dokáže dostat, jen když mu někdo poskytne prostor.“ 
Postupně přibyli i další členové týmu, jako třeba Felix („Je super kreativní a hlavně naprosto citlivě vnímá barevnou paletu. Pokud jsem já branding, on je layout. Stačí mu dát hromadu podkladů a on vytvoří materiály. Udělal taky naší první portfolio publikaci,“ vysvětluje jeho důležitost Alex.) nebo Míša Fenklová. „My ostatní jsme trochu chaos. Míšina superschopnost je racionální pohled na věci, který my nemáme. Kromě toho naprosto výborně umí pracovat s textem. Má na něj unikátní pohled. To je vidět i na jejích básních. Po čase totiž začala do collective přispívat i svými sbírkami.“
Alex ráda zmiňuje jako jejich motto „fake it till you make it“. Prý i díky tomu se dostali v Londýně ke kontaktu, který do nich zainvestoval, takže mohli společně pracovat a pořádat eventy.
Ačkoliv za sebou mají zkušenost s akcemi v Londýně a rádi by podnikali i v Moskvě, všichni jsou nějakým způsobem propojeni s Prahou. Chtěli udělat event i u nás. Začali se tedy bavit o první akci, kterou budou pořádat sami a mimo Londýn. „Jde o to, že zamícháte různá média na jedno místo. Nechceš se koukat na obrazy? Jdi si prohlédnout nové kolekce návrhářů. Nemáš na oblečení peníze? Tak poslouchej hudbu. Dej si u nás drink. Nech se potetovat. Chceme, aby si lidé odnesli z našich akcí alespoň jeden unikátní zážitek.“ 
První výstavu Driven by Prague v Prostor39 připravovali na dálku z Londýna a měli na to pouze 5 dní. „Bylo to šílený. Prostě jsme si řekli, že do toho půjdeme. Během pěti dní jsme kontaktovali všechny umělce, co jsme tam chtěli. Naštěstí všichni odpověděli. Neměli jsme vůbec žádné promo, šířili jsme to jen mezi kamarády. Samozřejmě jsme se báli, ale říkali jsme si, že nás alespoň nikdo nezná,“ směje se Alex. A při přípravách s nimi začali pracovat Felix i Míša a nabrali i dalšího člena YADMC Sašu Melnikova. Znají se také ze střední. „Když poznáte Sašu, nemůžete ho nemilovat. Zajímá se o umění, je úžasný malíř a kurátor. Ale jeho komunikační schopnosti? Nejlepší. Ten zařídí úplně všechno.“ Akci podpořila Anglo-American University v Praze a spolupracovali na ní i s Be Charity. „Chceme být fér a všechny peníze vracíme zpátky do komunity. Bereme si jen procenta z prodeje našich uměleckých děl,“ vysvětluje spolupráci Alex. 
Za pár měsíců se rozhodli vyzkoušet to znovu, tentokrát jako šestidenní festival Vol.2 Butterfly Effect v Karlových Varech během filmového festivalu. „Přiletěli umělci z celého světa. Třeba Ivan Mach, který nám pomohl vymalovat prostory. Pracovali jsme na tom tvrdě vlastníma rukama. Všechny peníze z první akce jsme investovali do této, do materiálů nebo do toho, co potřebovali umělci kolem nás.“ Nakonec na akci bylo asi 78 umělců a návštěvníci si mohli prohlédnout nejen výstavu, ale i dorazit na taneční či hudební vystoupení. K dispozici byla i první Míšina sbírka s názvem ForgetMeNot.
Krátce poté je zaznamenala mediální agentura 2Media. Vydali první magazín. „Brali jsme ho hlavně jako portfolio, ale hned se vyprodal.“ Před třetím eventem vyšla Míšina kniha poezie Everything Happens To Me, ke které Alex dělala ilustrace.
Třetí event dostal název Vol. 3 Arose in Motion a konal se v létě v úžasném prostoru Máje ve 4. patře. Dalo se dívat na krátké filmy v temné komoře, projít a občerstvit se na terase a i zde se objevila známá jména. Ačkoliv byl prostor velkolepý, příště by zase chtěli zkusit útulnější variantu. „Ten prostor je boží, moc jsme si tam event užili, ale bohužel z něj úplně nejde udělat YADMC zážitek se vším všudy. Máme nejraději, když je všechno na akci vytvořené námi.“
Během lockdownu se Youalldrovemecrazy hlavně snaží zůstat nablízku lidem, se kterými pracují. Podporují svoji komunitu. „Vlastně se tím musím trochu pochlubit. Doopravdy se o své umělce staráme velmi hezky. Je v tom hodně lásky,“ uzavírá Alex s tím, že v budoucnu by chtěli pořádat i workshopy. 
Youalldrovemecrazy můžete zatím sledovat na Instagramu nebo webu, aby vám žádná novinka neunikla, případně je podpořit koupí jejich merche nebo uměleckých výtvorů. Pokud jste umělci a creative collective vás zaujal, nebojte se je kdykoliv zkontaktovat.
#VogueSupportsLocalArtists