Umění

Ztělesnění stylu, úspěchu a pokory. Manolo Blahnik slaví 50 let tvorby

Jeho boty jsou originální, nadčasové a obdivuje je celý svět. Dokonce i ti, kteří se v lodičkách nevyznají, vědí, že ty modré saténové s čtvercovou broží, v nichž se tak ráda promenáduje Sarah Jessica Parker v seriálu Sex ve městě, jsou legendární manolky. Jaká byla cesta návrháře, který letos slaví už padesátileté výročí tvorby, a co společného má s naší zemí, zjistíte v řádcích níže.
27. listopad 1942, ostrov La Palma. Právě tady se československému emigrantovi a Španělce, jejíž rodiče vlastnili banánové plantáže, narodil syn, a dali mu jméno Manolo. Tehdy ještě ani jeden z nich netušil, že vychovají jednoho z nejúspěšnějších mužů planety. V Ženevě začal mladý Manolo studovat literaturu a architekturu a později se odstěhoval do Paříže, kde se věnoval scénografii. 
V roce 1968 přesídlil do Londýna, odkud mimo jiné přispíval do italské verze pánské Vogue. Zásadní zlom však nastal v roce 1971, kdy ukázal své scénické návrhy Dianě Vreeland, tehdejší šéfredaktorce americké Vogue. Tu Manolovo ztvárnění bot nadchlo natolik, že ho začala intenzivně povzbuzovat do další práce. O rok později už pod značkou Manolo Blahnik vznikají první kolekce obuvi.
Foto: Rex Features
Carrie Bradshaw v botách Manolo Blahnik
Foto: COURTESY OF THE WALLACE COLLECTION
Výstava An Enquiring Mind: Manolo Blahnik at the Wallace Collection
Foto: COURTESY OF THE WALLACE COLLECTION
Manolo Blahnik

Boty pro ještěrky

Úplně první boty však umělec, kterému v žilách koluje česká krev, vyrobil jako dítě. Byly z hliníkových obalů od čokoládových bonbonů a navrhoval je pro ještěrky, které se mihotaly po plantážích, kde jako malý trávil mnoho času. Inspiraci z květin a botaniky Manolo vášnivě rád sbírá dodnes, stejně tak si užívá časté cesty po zahradách celého světa. 
Osmasedmdesátiletý designér, který v botách spatřuje magii, se přitom netají svým old-schoolovým postupem, při němž skici zanáší vlastnoručně na papír pomocí tužek, vodových barev a sobolích štětců. Navíc je jediným známým návrhářem, který osobně dohlíží na proces tvorby od začátku až do konce. 
Foto: Jacopo Raule/Getty Images
Anna Wintour v sandálkách Anna, které pro ni navrhnul Manolo Blahnik.
A stíhá se věnovat i záslužné činnosti: V roce 2020 vybral 15 ze svých nejoblíbenějších náčrtů, aby je prostřednictvím projektu SMILE nechal vytisknout jako omalovánky — na podporu britské charitativní organizace Mental Health Foundation. „Obsahují inspirace a vzpomínky na místa, která mám rád,“ komentoval Blahnik, jehož boty si oblíbila řada známých žen včetně princezny Diany, Beyoncé nebo Anny Wintour.

Jeho znamení: Skromnost a píle

Když šedovlasý Španěl, který skicování myšlenek považuje za meditaci, hledí přes tlusté obroučky brýlí na svět, vychutnává si naplno každý okamžik. Za umělce se však rozhodně nepovažuje, tvrdí, že zůstává pouhým řemeslníkem. „Sláva mě nikdy nezajímala,“ uvedl v dokumentu Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards návrhář, jehož boty doprovázejí ženy i muže už půl století. 

Oslava s virtuální výstavou

A právě kulaté výročí se značka rozhodla oslavit otevřením virtuální výstavy, kde si můžete prohlédnout 50 let výtvorů, které spojují řemeslo s uměním. Od 18. listopadu bude ke zhlédnutí pět digitálních místností plných historie nejznámějších bot na světě, a to i modely, které nikdy dříve předvedeny nebyly. 
Podle Manola má výstava především inspirovat a spojit diváky se značkou, i pokud je mimo jejich možnosti. Součástí oslav je i kolekce Gold vytvořená z jemných materiálů, jako je peří a krajka. Designér se inspiroval také náramkem, který nosila jeho maminka, a tak nechybí ani miniaturní zvonky ze zlata.