Umění

(Divadelní) svět podle experimentátora Jana Mocka

„Nabízíme neobvyklý, v něčem až extrémní zážitek, který na maximum využívá médium divadla.“ Tak charakterizuje retrospektivní přehlídku své divadelní práce experimentátor Jan Mocek. Projekt začíná už 9. března v pražském Divadle Archa — a bude pokračovat tři následující večery — v divadle Alfred ve dvoře. 
Projekty Jana Mocka, rodáka ze Semil, (ne)tradičně balancují na hranici divadla a vizuálního umění. Autor v nich kombinuje prvky popkultury, politiky a dokumentu se zaměřením na společenská témata. Svět divadla přitom vidí jako virtuální, cynický, vtipný a neurotický. Táňa Švehlová, producentka projektu, vyzývá diváky k „čtyřdenní kontemplaci nad naší současností.“ Podle jejích slov se při sledování těchto perfomací budete moci: „Trochu zasmát. Trochu si rejpnout. A potom se zas tvářit soucitně.“ 
Jan Mocek showcase
Showcase Jana Mocka odstartuje 9. března v Divadle Archa gamingovou performancí s názvem Virtual Ritual, která vás vtáhne do paralelního světa online her a rozebere fenomén digitální společnosti. „Snažíme se tu zkoumat hranice divadla a přinášet do něj současná témata, kterým se běžně nevěnuje,” vysvětluje tvůrce. V divadle Alfred ve dvoře pak budou následovat ostatní představení: I Am the Problem, jejímž tématem je prostupující pocit provinilosti západní civilizace. V případě představení Present: Perfect zase upoutá pozornost instalace, která se různými způsoby dotýká kolektivní minulosti. Sérii představení uzavře Shadow Meadow, báseň o nepřítomnosti, která překvapivě posouvá možnosti práce se světlem zvukem i divadelním prostorem. „V představení Shadow Meadow nepracujeme s herci, ale zkoumáme, co umí ostatní divadelní materiály, jako je mlha, světlo a zvuk,“ vysvětluje Mocek. Kulturní program je tak zajištěný na čtyři večery po sobě — od 9.3. do 12. 3. 2022. 
A i když jsou perfomance čtyři, neznamená to, že je musíte vidět všechny. „Představení spolu přímo nesouvisí, ale pokud jich uvidíte více, budete je chápat hlouběji,” dodává autor, jehož nápad na inscenaci vznikl během covidové doby. Jeho divadlo se zabývá tím, co se děje kolem nás tady a teď, a tak by ho doporučil všem lidem, které zajímá pražská nezávislá scéna. 
Chcete ještě víc? Mimo představení budete mít možnost přihlásit se do otevřené výzvy divácké rezidence, která poběží po celý rok 2022, a to již druhým rokem. Vstoupit do zákulisí světa Jana Mocka a podílet se na vzniku  představení, případně se zúčastnit tvůrčího vzniku nové inscenace může nyní každý. „Ukážeme i to, co se normálně neukazuje. Svojí zpětnou vazbou a konkrétními nápady mohou návštěvníci přispět k výsledku,” uzavírá Jan Mocek.