Vogue Daily

Známý neznámý Alfons Mucha. Unikátní výstava bude přístupná do konce roku

Geniální malíř, ale také sochař, designér, filozof, vlastenec, a přitom přesvědčený Evropan… Alfons Mucha patří mezi nejtalentovanější české tvůrce, přesto ho má většina lidí spojeného pouze se secesními plakáty. Výstava Mucha složená z rodinné sbírky proto ukazuje, že by byla chyba tohoto umělce vnímat pouze jednostranně. Probíhá až do konce roku ve Valdštejnské jízdárně v Praze.
Foto: Jana Jabůrková a Jiří Turek pro MUCHA FOUNDATION
Ve Valdštejnské jízdárně se vyjímá přes dvě stě Muchových děl, takže sérii několika skic byste možná lehce minuli. Ve skutečnosti však jde o nejvýznamnější exponáty, jsou totiž jakousi destilací Muchova nadání i filozofického přesvědčení, a především nejlépe narušují zažitá klišé o „otci secese“. Zamýšlený gigantický triptych Tři věky měl být vyjádřením Muchova přesvědčení, že lidstvo má žít v harmonii a skrze moudrost dosáhnout míru. Bohužel dílo, které vznikalo v předvečer druhé světové války, již rodák z moravských Ivančic, nestihl dokončit.
Jak říká vnuk Alfonse Muchy John Mucha, právě skrytá symbolika tvorbou silně prostupuje. „Snažil se brát z každého směru to nejlepší, a zároveň zdůrazňovat lidskost. Když se podíváme například na plátno Narození páně,  vidíme vyčerpanou pannu Marii, zároveň je na plátně ještěrka jako pohanský symbol plodnosti. To se samozřejmě katolické církvi, která si obraz objednala, vůbec nezamlouvalo,“ upozorňuje John Mucha. 
Foto: Jana Jabůrková a Jiří Turek pro MUCHA FOUNDATION
Unikátní rozměr výstavě, která Muchu do Prahy vrací po dlouhých třiceti letech, dává také spojení s Evou Jiřičnou, světoznámou českou architektkou. Ta navrhla vizuální koncept, díky němuž návštěvníci Valdštejnské jízdárny plynule projdou Muchovým životem a uvidí, jak se vyvíjel jako umělec i jako člověk.
„Chtěli jsme dát návštěvníkům možnost podívat se na autorovo dílo novýma očima. Aby si s Muchou mohli projít jeho bohatým životem, vidět, jak se vyvíjel, rostl a stárnul, pochopit a sdílet jeho radosti, naděje i smutky, sledovat odraz života v jeho díle a zároveň si uvědomit, nakolik jsou jeho názory i vlastenectví relevantní v dnešní době,“ přibližuje Eva Jiřičná. Jednotlivé kapitoly jsou tak například laděny do škály barev a tahů štětcem, které v dané etapě života Mucha preferoval.
Foto: Jana Jabůrková a Jiří Turek pro MUCHA FOUNDATION
Expozice navazuje na veleúspěšnou Muchovu výstavu v pařížském Musée du Luxembourg, která se konala pod záštitou francouzského Senátu. Obdobně tomu je i v případě Mucha — výstavu pořádá Nadace Mucha ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR. 
Rodinná sbírka čítá přes 3 000 uměleckých děl a 4 000 fotografií. Je tak největším souborem Muchovy tvorby na světě. „Tato výstava je nejobsáhlejší studií jeho díla, kterou doposud Nadace Mucha představila. Výstava prezentuje širokou škálu děl včetně plakátů, kreseb, maleb, fotografií, knih, ale i soch a šperků; ukazuje nejen umělcovu všestrannost, ale také jeho filozofické přesvědčení: inspirativní sílu umění,“ shrnuje Tomoko Sato, kurátorka výstavy, která je považována za jednoho z předních odborníků na Alfonse Muchu.
Výstavu můžete navštívit až do 31. prosince, veškeré informace najdete na webových stránkách mucha.eu.