Vogue Daily

Vše, co potřebujete vědět o Met Gala 2024

Víme, co chcete vědět o letošním Met Gala. Tady to je.
Foto: Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue
Gigi Hadid v modelu Versace, Met Gala 2022

Kdy se bude Met Gala 2024 konat?

Met Gala 2024 se uskuteční v pondělí 6. května v New Yorku v Metropolitním muzeu umění. Jak zní dress code? The Garden of Time.

Jaké je téma Met Gala 2024?

Met Gala v roce 2024 otevře novou výstavu Kostýmního institutu s názvem Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Expozice představí přibližně 250 vzácných a dosud nevídaných modelů ze stálé sbírky Kostýmního institutu. Výstava zároveň pokryje více než čtyři století historie módy a představí díla návrhářů jako Schiaparelli, Dior nebo Givenchy. Některé oděvy (například plesové šaty od Charlese Fredericka Wortha z roku 1877) se však ukázaly jako příliš křehké na to, aby je bylo možné znovu obléci na figurínu. Takové exponáty proto budou vystaveny prostřednictvím video animace, světelných projekcí a dalších forem smyslové stimulace.
Kurátorka Wendy Yu z Kostýmního institutu dodává, že je výstava zasazena do tří hlavních „zón“ – Země, Moře a Nebe — ty všechny vzdávají hold přírodě. „Je to do značné míry óda naše životní prostředí a emocionální poetiku módy.”

Jak můžete Met Gala 2024 sledovat?

V minulých letech sledovali módní fanoušci veškeré dění na živém přenosu Vogue a také na souvisejících platformách, jako je Instagram nebo Twitter. Loňskými spoluhostiteli živého vysílání se stali La La Anthony, spisovatel Derek Blasberg, herečka Chloe Fineman, zatímco zvláštní korespondentkou byla influencerka a modelka Emma Chamberlain.
A jak je již zvykem, tým Vogue živě popisuje kreace na červeném koberci. Letos to nebude jinak. Buďte na příjmu, ať vám nic neuteče!

Kdo bude Met Gala 2024 uvádět?

Voilà! Letošními hostiteli Met Gala se stávají: Zendaya, Jennifer Lopez, rapper Bad Bunny a Chris Hemsworth. V loňské sestavě, jen tak, mimochodem, figurovala neméně hvězdná jména: Penélope Cruz, Michaela Coel, Roger Federer, Dua Lipa a samozřejmě Anna Wintour z Vogue. Poslední jmenovaná pořádá Met Gala od roku 1995 a formuje jej do velmi oblíbené oslavy módy, kterou každoročně se zatajeným dechem sleduje celý svět.

Co je to Met Gala?

Met Gala je charitativní akce a sbírka pro Kostýmní institut newyorského Metropolitního muzea umění. Tradičně se přitom koná se zahájením výroční výstavy. Akce rok co rok vynáší osmimístné částky.

Co se na Met Gala ve skutečnosti děje?

To vlastně nikdo z běžných smrtelníků neví — a neměl by se to dozvědět. Proto musejí hosté exkluzivní večeře dodržovat pravidlo zákazu používání telefonu, a tím pádem i zákazu sdílení na sociálních sítí. Zde si ale můžete prohlédnout exkluzivní fotografie z Met Gala 2023 a nahlédnout do zákulisí prostírání, menu a výzdoby. Kendall Jenner nám také poskytla pohled do zákulisí Met Gala prostřednictvím svých záznamů, které měla výjimečné povolené, to se psal rok 2021. Akce se obvykle účastní velmi vážení umělci.

Kde se koná Met Gala?

Met Gala se koná v Metropolitním muzeu umění v New Yorku každý rok, a to první pondělí v květnu (v roce 2021 — kvůli covidovým opatřením — se gala konalo mimořádně až v září). Hosté, kteří se účastní Met Gala, obvykle zůstávají v okolních hotelech a shromažďují se na několika místech, které platí za oblíbené mezi celebritami. Minulý rok se takovým bodem stal hotel Mark (podívejte se na naše fotografie z jeho interiéru).

Kdo je pozván na Met Gala?

Až do večera před konáním akce platí přísné embargo na seznam pozvaných hostů. Jak už ale bylo řečeno, pravidelně se události účastní některá z největších jmen v oboru — od Beyoncé a Lady Gagu přes Madonnu až po Rihannu. Také zde bývají k vidění návrháři spolu se svými múzami: vzpomeňme na dvojice ve složení: Marc Jacobs a Kate Moss nebo Nicolas Ghesquière a Emma Stone. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.