Vogue Daily

Tanec je náš chleba

5 tanečních souborů, 8 choreografů a bezpočet nových výzev přináší do Prahy projekt nazvaný Bread&Dance s podtitulem Tanec je náš chleba. Od soboty 13. května až do čtvrtka 18. května budete mít možnost zhlédnout vystoupení pěti českých předních souborů současného tance.
Soubory Burkicom, 420people, Dekkadancres, Farma v jeskyni a Lenka Vagnerová & company představí svou aktuální tvorbu. Organizace eventu se ujala choreografka Jana Burkiewiczová z Burkicom, jejíž poslední inscenace Ostrov! získala nominace na Ceny divadelní kritiky, Ceny Thálie i Ceny divadelních novin. O samotné akci říká, že „unikátní je na ní to, že je založená na spolupráci lidí, kteří si mohou být konkurencí. Ale nyní se spojili, protože jim to dává smysl. Jde o první ročník, takže vše asi nebude dokonalé, ale rozhodně vášnivé, otevřené, kreativní, zábavné a přátelské. A hlavně – plné skvělého tance.“ Jana Burkiewiczová je autorkou řady choreografií pro přední české divadelní soubory včetně Opery Národního divadla v Praze a také choreografkou produkcí České televize či významným společenských eventů, jako jsou Designblok Praha nebo Czech Grand Design. 
Tanec je nejpřirozenější a nejladnější druh pohybu. Kdo se nepohybuje, jako by nebyl…
Soubor 420people, který na domácí i zahraniční taneční scéně působí také už více než 15 let, pravidelně spolupracuje například s Národním divadlem. Dekkadancers představují otevřenou taneční skupinu, která má na svém kontě řadu produkcí a představení napříč žánry a ve své tvorbě často sází na humor a nadsázku. Mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni pod vedením Viliama Dočolomanského získal za dvě desetiletí řadu ocenění, například Evropskou cenu Nové divadelní reality či Total Theatre Award, a od roku 2018 působí jako rezidenční soubor Centra současného umění DOX. Prvky tanečního, fyzického, loutkového i činoherního divadla pak spojuje tvorba souboru Lenka Vágnerová & company, který získal mimo jiné cenu Thálie nebo Total Theatre Award z Fringe Festivalu ve skotském Edinburghu.
Foto: Bread&Dance
Lenka Vagnerová & company
Foto: Bread&Dance
Farma v jeskyni
Foto: Bread&Dance
Dekkadancers
V rámci Bread&Dance proběhne takzvaná burza tanečníků a vyznavačů tanečního a fyzického divadla. Až čtyřem desítkám uchazečů, které vybírá porota, nabídne prostřednictvím unikátních workshopů s možnostmi konkrétního uplatnění v produkcích některého ze zúčastněných či pořádajících souborů. V programu najdete také třeba Bread&Café Networking nebo Bread&Conference. Burza talentů je zaměřená především na tanečníky a studenty posledních ročníků tanečních škol, ale pokud tanec rádi sledujete především jako diváci, potěší vás večerní představení a Off program, které se odehrávají v atraktivních lokacích, jako jsou La Fabrika, Dox nebo Paralelní polis.
Foto: Bread&Dance
420people
Foto: Václav Jirásek
Burkicom