Vogue Daily

Pomoc Turecku a Sýrii

Zprávy z Turecka a Sýrie, které před několika dny zasáhlo silné zemětřesení, jsou plné nejen zkázy a neštěstí, ale také příběhů šťastné záchrany, obětavé pomoci a lidské solidarity. Finanční i hmotná pomoc může na místě bezprostředně ovlivnit průběh záchranných prací i počet těch, které se podaří vyprostit. Podívejte se, jak můžete pomoci i vy. 
Rozsah následků zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály není v této chvíli ještě možné zcela odhadnout, počet obětí však už přesáhl 19 tisíc. Sýrie se navíc potýká s epidemií cholery a silným sněžením.
Pomoc přichází z celého světa, zapojilo se už více než 65 zemí (a nadnárodních uskupení) a několik tisíc expertů a dobrovolníků. Kromě například USA, Velké Británie, Japonska nebo Nového Zélandu aktivně zasahuje také OSN nebo Evropská unie. Postupně se zapojují také světové značky, například Puma nebo Amazon.
Česká republika i Slovensko do postižených oblastí už vyslaly své speciální týmy složené z hasičů a záchranářů a vyčlenily také finanční pomoc ve výši dvou desítek milionů korun. Na místě také ihned začala působit nezisková organizace Člověk v tísni, která vyhlásila zvláštní sbírku na pomoc obětem. Přispět můžete na č. ú. 51945194/0300 s variabilním symbolem 9676114420. 
Přispět můžete také na veřejnou sbírku SOS ADRA: Zemětřesení v Turecku a Sýrii prostřednictvím portálu Darujme, popřípadě přímo na č. ú. 66888866/0300 s variabilním symbolem 389. 
Charita Česká republika vyhlásila sbírku Charita pro Turecko a Sýrii zasažené zemětřesením, přispět můžete na č. ú. 55660022/0800 pod variabilním symbolem 118. 
Na finanční sbírku na pomoc obětem zemětřesení, kterou vyhlásil Český červený kříž, můžete přispět na č. ú. 333999/2700 s variabilním symbolem 2301. 
Představitelé charitativních organizací se shodují, že v tuto chvíli, kdy jsou zprávy z postižených míst zatím neúplné a nepřesné, je finanční pomoc tou nejlepší alternativou, která umožňuje flexibilně zajistit potřebné pomůcky a zdroje.