Vogue Daily

Matthew M Williams novým kreativním ředitelem Givenchy

LVMH group má novou svatou trojici. Kim Jones coby kreativní ředitel pánských kolekcí Dior, Virgil Abloh v čele Louis Vuitton a nově 34letý Matthew M Williams jako kreativní ředitel značky Givenchy. Nahrazuje Clare Waight Keller, která skončila po třech letech v čele módního domu v dubnu letošního roku. 
Pouze čas ukáže, jakým směrem se bude Williams, známý pro svůj luxusní styl ve sportovním duchu, ubírat a kam posune Givenchy. Rozhodně můžeme čekat odklon od elegantních šatů, které milovala už Audrey Hepburn.
Přinášíme 6 věcí, které musíte o novém kreativním řediteli vědět:

Je zakladatelem značky Alyx. Pojmenoval ji po své dceři

Luxusní sportovní kousky poprvé představil na podzim 2015. Nejžádanější looky? Monochromatické outfity (Bella Hadid se řadí mezi fanynky) a kultovní pásek Rollercoaster inspirovaný bezpečnostními pásy z kalifornského zábavního parku Six Flags.

Spojuje módu s hudbou

Miluje klubovou scénu a popkulturu. Jednu dobu spolupracoval se zpěvačkou Lady Gaga, se kterou krátce i chodil. Měl na starosti její hudební klipy a také outfity nejen na stage. S rapperem Kanye Westem pracoval na podobě nového alba a promo turné. Mezi jeho další fanoušky z řad celebrit patří Skepta, Dua Lipa, A$AP Rocky a Drake. 
Foto: Alessandro Furchino Capria
Matthew M Williams

Jeho postoj k udržitelnosti by mohl změnit dějiny módy

Ekologický přístup mu není cizí. Značka Alyx využívá recyklované textilie a speciální techniky barvení bez využití vody. Je tedy pravděpodobné, že podobné praktiky přinese do Givenchy. Loni v černu představil technologii blockchain, což je speciální cedulka na oblečení s QR kódem, po jehož naskenování se vám zobrazí kompletní historie produktu. 

Mezinárodní návrhář 

Narodil se Chicagu v Illinois a vyrostl v Kalifornii. Krátce žil v New Yorku, než se v roce 2017 přestěhoval se svou manželkou Jennifer a jejich dvěma dětmi do Ferrary v severní Itálii. Díky tomu je blíž k továrnám, kde vyrábí oblečení pro značku Alyx. „Když jsem začínal s vlastní značkou, zjistil jsem, že pokud chci vyrábět ty nejlepší věci ve všech možných kategoriích, musím se přesunout do Itálie. Je to skvělá výzva poznávat novou kulturu a nové místo.“
Foto: Getty Images
Matthew M Williams a Kim Jones (Dior)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Samouk a odpadlík

Původně studoval umění na Kalifornské univerzitě, ale vydržel tam pouze jeden semestr. Uvědomil si, že ho to více táhne k módě. Za sebou má stáž u značky Corpus Kaithe Richardsona a v butiku Maxfield v Los Angeles. Přihlášku ke studiu na Parsons School of Design mu zamítli, tak se přestěhoval do New Yorku, kde započala jeho spolupráce s Lady Gaga a fotografem Nickem Knightem. V roce 2016 byl nominován na cenu LVMH pro mladé talenty. Kdo říká, že potřebujete vysokoškolský titul, když vám v kariéře poradí Nick Knight a Delphine Arnault?

Král spoluprací

V době, kdy spolupracoval s Kanye Westem, založil společnost Been Trill s Heronem Prestonem. Po čase se k nim přidal Virgil Abloh. Od té doby pracoval s Nike, Mackintosh, Vans a Diorem. V únoru 2019 se stal jedním z hostujících návrhářů pro projekt Moncler Genius po boku Pierpaola Piccioliho, Jonathana Andersona s Simone Rochy.