Vogue Daily

Duše papíru v Chemistry Gallery

Na výstavu malířky Iry Svobodové nazvanou Paperwork můžete ještě do konce července zajít do Chemistry gallery. Její dlouhodobý zájem o geometrickou abstrakci vyústil v 38 nejnovějších obrazů ze sérií Paperwork a Papercurve, ve kterých analyzuje možnosti, které nabízí členění a formování papírových ploch. 
V sérii Paperwork Ira Svobodová zpracovává kruh. Staví se k němu jako k fenoménu a zkoumá jej jako výraz absolutna. Pouští se do jeho fragmentace a defragmentace a zpětně jej skládá ve vlastním podání formou osobního zúčtování se starými pravdami, řády a pořádky. Oběma sériemi malířka potvrzuje smysl své předchozí práce a dává tvorbu posledních let do širších a jasných významových kontextů.
Foto: Chemistry Gallery
Ira Svobodová/Paperwork
Foto: Chemistry Gallery
Ira Svobodová/Paperwork
Foto: Chemistry Gallery
Ira Svobodová/Paperwork
NFT jsou v autorčině tvorbě novou a samostatnou kapitolou, konkrétně jde o sérii šesti svébytných maleb, které společně fungují jako organický posloupný celek v sedmi NFT. V prvním případě dochází k rozpohybování svrchního listu papíru, který je v každé ze šesti výchozích maleb v jiné pozici a barevnosti. Výsledné dílo cyklicky ohýbá papír a střídá barevný podklad podle reálné obrazové předlohy. Dalších šest digitálním počinů je sérií statických digitálních koláží, které fázovitě zachycují pohyb papírové vrstvy vždy na jiném barevném podkladu. Navazují na sérii vystavených obrazů a budou obchodovatelné na jedné z NFT platforem.
U příležitosti výstavy vychází také sběratelské vydání šestice tisků Papercut Move v limitovaném nákladu 23 kusů a dvojjazyčný katalog k výstavě, který autorka v rámci komentované prohlídky společně s kurátorem výstavy Janem Kudrnou a uměleckým ředitelem galerie Petrem Hájkem pokřtí právě dnes.
Foto: Chemistry Gallery
Ira Svobodová/Paperwork