Vogue Daily

8 chyb, které dělá při plánování svatby téměř každý pár

Nebudeme to přehánět, když řekneme, že plánování svatby je celkem stresující. I když máte k dispozici vysněnou lokaci, špičkového organizátora a hlavně člověka, s nímž si chcete vyměnit prstýnky, při plánování tak velké události je třeba učinit desítky různých rozhodnutí. A my víme, jak zařídit, aby byla jenom správná.
Foto: Evelyn Benčičová for Vogue CS

Jsou vyšťavení už z pouhého plánování

I když připouštíme, že plánování svatby může zahrnovat mnoho stresujících okamžiků, je to přece jen výjimečný zážitek, ke kterému se podle toho vyplatí přistupovat. „Užívejte si každý okamžik — to dobré, ale i to těžké,“ radí Heather Lowenthal ze svatební agentury Posh Parties. „Mějte na paměti, že i střípky z plánování vašeho sňatku se otisknou do seznamu klíčových vzpomínek vašeho společného života.“
Oraganizátorka proto radí, že je třeba si sem tam dopřát přestávku. „Pokud vám už plánování přerůstá přes hlavu, udělejte si prostě volno, dělejte něco zábavného nebo spolu zajděte na rande, abyste se znovu nadechli a osvěžili,“ doporučuje expertka. „Pamatujte, že celý proces je maraton, ne sprint. Dejte dohromady check-list a vyřizujte jednu věc po druhé.“ A podle Heather Lowenthal funguje ještě jedno: „Zůstaňte pozitivní a pamatujte, že plánujete den, kterým započne příběh vašeho společného života.“

Špatně si spočítají hosty

Velká část vašeho plánování čítá i koordinaci prostoru a jídla pro každého hosta. Tato čísla slouží k tomu, aby vaši dodavatelé mohli zohlednit vaše celkové výdaje, uspořádání recepce a množství objednaných jídel. „Obvyklou chybou, kterou snoubenci dělají, je, že při sestavování seznamu hostů počítají jednotlivce, a zapomenou připočítat zbytek rodiny,“ varuje Jeannette Tavares z agentury Evoke Design & Creative. „Začnete počítat pozvánky, které budete rozesílat, jenže dodavatelé neúčtují za rodinu, naúčtují vám výdaje za každou osobu.“
„Snadný způsob, jak se omylu vyhnout, je jednoduše přidat do tabulky sloupec, který sleduje počet lidí pozvaných na jednu pozvánku,“ doporučuje Jeannette Tavares. „Díky tomu si nespletete počet poslaných pozvánek s počtem skutečných hostů.“

Nechají se strhnout „chytrými“ radami okolí

Příbuzní rádi a často horlivě debatují o tom, jak by měla vypadat ideální veselka, ale buďte obezřetní: „Jakmile oznámíte své zasnoubení, uslyšíte názor všech pod sluncem, jak by měl obřad být. Pamatujte ale, že je to jen vaše svatba, proto nedovolte, aby názory jiných lidí zasahovaly do vaší představy,“ upozorňuje Heather Lowenthal. „Se svým protějškem si napište, jaká jsou vaše společná přání a priority, získáte tak představu svého ideálního svatebního dne. S úsměvem si vyslechněte, co říkají ostatní, a pak to zhodnoťte. Lidé jsou ze svateb nadšení a chtějí se podělit o vlastní zkušenosti. To, že vnucují svůj názor, ale neznamená, že podle něj máte svoji svatbu realizovat."
A dejte si pozor i na sociální sítě. I když můžou představovat vynikající zdroj inspirace, nesnažte se o repliku svatby influencerky, kterou ráda sledujete. „Vytvořte svou vlastní atmosféru, která vás bude vystihovat,“ radí odborníci z týmu Birch Event Design.

Vynechají svatební video

Zatímco fotografování na svatbách berou všichni jako jasnou věc, je běžné, že páry přehlížejí objednání kameramana, a pak toho litují. „Krásné fotografie zachytí vzpomínky na váš svatební den, ale video to celé ještě více oživí,“ vysvětluje Heather Lowenthal. „Příchod k oltáři, první tanec a další důležité akce zachycené na videu budou něco, čeho si jednou budete opravdu vážit a ukazovat svým dětem."
Stále si nejste jisti, zda chcete na svatbu profesionálního kameramana? Zvažte spolupráci s content creatorem. „Obvykle jsou cenově dostupnější možností a zachytí každý okamžik vašeho dne, pořídí úžasné záběry ze zákulisí a dají dohromady krátká videa, které budou jako dělaná pro zveřejnění na sociálních sítích,“ vyjmenovává Lowenthal a shrnuje: „Zachytíte pohyb a zvuk, aniž byste museli natáčet celovečerní film."

Obloukem se vyhýbají trendům

I když se mnoho párů obává, že pokud se budou řídit svatebními trendy, jejich svatba nebude působit jako „nadčasová“ oslava. Nicméně zběhlí koordinátoři si stojí za názorem, že je úplně v pořádku řídit se tím, co je aktuální, pakliže vás to láká. „Páry se vyhýbají trendům, které skutečně milují, z obav, že trendy pominou, i když je teď zcela vystihují,“ ozývá se z agentury Birch Event Design. „Pokud se vám líbí určitý trend a je pro vás typický, pak by vám mělo být jedno, co si ostatní myslí."

Podpis předmanželské smlouvy (když se na ní dohodnou) nechávají na poslední chvíli

Pokud je součástí vaší předsvatební agendy předmanželská svatba, dejte ji z právního hlediska dohromady co nejdříve. „Bohužel jsem viděla případy, kdy byla záležitost v procesu příprav sňatku odložena na pozdější dobu, a narušilo to nejen plánování, ale i vztahy. Čím dříve to dokážete zařídit, tím snazší to celé bude,“ tvrdí organizátorka.

Chybí jim záložní plán 

Jestliže se nějaká část vaší svatby má odehrávat venku, mějte za všech okolností záložní řešení pro případ, že se počasí náhle zhorší. I v těch nejslunnějších destinacích se může stát, že vám oslavu překazí déšť. V ideálním případě byste o tom měli přemýšlet, když jste na prohlídce místa. „Je mnohem snazší představit si plán B a diskutovat o něm předem, než si uvědomit, že se již nedá nic dělat, když desetidenní předpověď nevypadá dobře,“ konstatuje Tavares. 
Kromě stanů nebo zajištění vnitřních prostor pro oslavu nezapomeňte naplánovat alternativní místa pro focení. Tavares poznamenává: „Pokud na obzoru vidíte déšť, můžete například vytvořit scénické pozadí s květinami a osvětlením.“ Doporučuje také zajistit pro hosty i dodavatele ochranné vybavení do deště, jako jsou deštníky a pláštěnky.

Vynechají „first look” 

Zatímco některé páry se chtějí poprvé ve stavebním vidět, až když nakráčí k oltáři, většina organizátorů a fotografů se shoduje na tom, že „first look” nikdy nemůže uškodit, naopak. O co přesně jde? „Vyhraďte si asi dvě hodiny před obřadem pro focení, při kterém vzniknou fotografie vás dvou, svatební hostiny a nejbližší rodiny,“ zmiňuje Heather Lowenthal. Je přesvědčená, že taková aktivita, při níž se na chvíli zastavíte a začnete se na svatbu opravdu těšit, funguje jako balzám na nervy a předzvěst toho, že vše během obřadu i oslavy půjde hladce. Den D si díky tomu užijete v pohodě a ve štěstí, nikoliv ve stresu. 
Článek vyšel v originále na vogue.com.