Vogue Daily

Co přinese Raf Simons značce Prada?

Lekce Rafologie bod po bodu. 
Nedávno obletěla svět překvapivá zpráva, že Raf Simons bude spolupracovat na chodu značky Prada. Hlavní otázkou, která způsobuje tolik pozdvižení, je to, jak bude vypadat oblečení pro muže a ženy, když se spojí dvě nezávislé a nejchytřejší hlavy módního průmyslu. Na co se nejvíc těší Miuccia? „Myslím si, že když se bavíte, můžete vytvořit opravdu skvělé věci. Zábava přichází s dalšími lidmi.“
Tato citace je z rozhovoru mezi Miucciou a Rafem z časopisu System z června 2016. Jsou totiž dlouholetými přáteli. Blízce se znají minimálně od roku 2005, kdy byl Raf najat jako kreativní ředitel značky Jil Sander, kterou tehdy vlastnila Prada Group. Byla to jeho první šance navrhovat oblečení pro ženy. Jeho sedmileté působení u Jil Sander bylo triumfální a pomohlo mu dostat se mezi pomyslnou velkou ligu návrhářů. Teď, když se spojil s Pradou, můžeme jen spekulovat, co společně s Miucciou vymyslí. Pokud nám však jeho dosavadní tvorba něco napoví, jsou to tyto body.

Raf miluje barvy 

První lekce Rafologie: silné barevné kombinace jsou základním znakem belgického návrháře. Jeho kolekce byly vždy protnuté elektrizující modrou, žlutou, fuchsiovou, smaragdově zelenou nebo červenou. 
Foto: Getty Images

Minimalistický krejčí

Perfektní střih obleků mu není cizí. Jeho první přehlídku Christian Dior Haute Couture v roce 2012 otevíral model perfektně střiženého saka Bar. Cit pro detail můžeme pozorovat také v jeho tvorbě pro Jil Sander a svou vlastní značku. Miuccia Prada jeho přístup jistě uvítá. 
Foto: Getty Images

Má rád objem

Od samotného začátku má Raf rád naddimenzované oblečení. Zbožňuje Martina Margielu a oslavoval street style ještě předtím, než se z něho stal fenomén. Má talent pro to vytvořit dramatickou siluetu klasickým a nositelným způsobem jak pro muže, tak pro ženy. 
Foto: Raf Simons

Bílé košile, černé kravaty

Těžko byste hledali kolekci, ve které by se alespoň jednou neobjevila kombinace bílé košile a tenké černé kravaty. Co se asi s touto mužskou uniformou stane ve feministické značce, jakou je Prada?
Foto: Getty Images

Mužský kult 

Věrní fanoušci jeho tvorby pocházejí ze subkultur, jako je punk, techno, gabber, new wave a rave, jež prostřednictvím svých kolekcí oslavoval. Znamená to, že celé dvě generace budou s nadšením sledovat, jak se zapojí i sama Miuccia.
Foto: Getty Images

Tajný romantik

Raf má svou citlivou a emocionální stránku, která přesahuje jeho nostalgii po ztraceném mládí. Občas na romantismus odkazoval daleko více než Miuccia. Přesvědčí ji, aby se nechala unést nezapomenutelnou krásou padesátých let, jakou vytvořil pro Jil Sander, nebo neuvěřitelnými vyšívanými šaty, které navrhnul pro Dior? Možná právě tohle bude pro Miucciu ta vysněná zábava a legrace. 
Foto: Getty Images

Zbožňuje odhalené paže

Topy bez rukávů jsou základem Rafologie. Snad nikoho nepřekvapí, že v tom si s Mucciou budou jistě rozumět.
Foto: Getty Images

Očekávejte šortky

Odhalené mužské nohy jsou dalším klíčovým prvkem. Můžeme se tak těšit na dámské šortky Prada?
Foto: GoRunway

Kódy

Tajné znaky a symbolismus se prolínají jeho vlastní tvorbou až po Diora a Calvina Kleina. Vymyslí s Miucciou svůj vlastní tajný jazyk, který udrží fanoušky v neustálém očekávání?
Foto: Getty Images