Vogue Daily

Staletá symbolika královských smutečních perel

Za celý svůj život byla královna Alžběta II. jen málokdy viděna bez svých oblíbených perel. Proto je velmi pravděpodobné, že zdobí Její Veličenstvo i při jejím státním pohřbu, který se koná ve Westminsterském opatství. V místě, kde se vdávala a také probíhala její korunovace.
Foto: Getty Images
Vévodkyně Meghan, královna choť Camilla, princ George, princezna Kate a princezna Charlotte na pohřbu britské královny Alžběty II. v Londýně, 19. září 2022
Perly však zdobí i ostatní členky královského rodu. Proč jsou ale nejoblíbenějším šperkem pro královský smutek? „Je to do značné míry tradice,“ říká autorka a historička Vivienne Becker. „Jde o to potlačit barvu a kromě toho — perly nejsou třpytivé, ani křiklavé. Jejich nošením zkrátka vyjadřujete úctu.“
Přírodní perly, které vznikají nahodile v ulitách měkkýšů, jsou vzácným zázrakem přírody, který fascinuje člověka už od pradávna. Řekové věřili, že jde o slzy bohů. V hinduistické kultuře byly perly spojovány s měsícem a symbolizovaly moudrost a čistotu. V čínské tradici se perla vkládala do úst mrtvého coby ochrana, aby mu usnadnila cestu do posmrtného života. „Je zajímavé, jak velký význam mají perly napříč světovými kulturami. Jsou symbolem jemné elegance a lidé se s nimi mohou ztotožnit, ať už pocházejí odkudkoliv,“ vysvětluje designérka Melanie Georgacopoulos, která se specializuje na perlové šperky pro vlastní stejnojmennou značku a také návrhy pro Tasaki. 
S bohatstvím a vysokým společenským postavením se tyto přírodní klenoty začaly spojovat především v době renesance. Pro královnu Alžbětu I., která toužila vytvořit svůj obraz panenské královny, představovaly čistotu a cudnost, zároveň byly vizuálním symbolem, který vyjadřoval její mimořádné bohatství a moc.
S obdobím smutku se začaly perly spojovat teprve za vlády královny Viktorie. Jejímu Veličenstvu bylo pouhých 42 let, když v roce 1861 ztratila prince Alberta, milovaného manžela, a zbytek života — téměř 40 let — strávila ve smutku. A právě díky ní se kolem smutečních obřadů vytvořila přísná pravidla. 
Foto: Universal History Archive/Getty Images
Čtyři generace britských panovníků v roce 1894. Královna Viktorie drží budoucího krále Eduarda VIII. a po jejím boku stojí její syn Eduard VII. a vnuk Jiří V.
Foto: Alamy
Královna Viktorie
Jak píše kurátorka šperků ve Viktoriině a Albertově muzeu Clare Phillips v knize Jewels and Jewellery: „V průběhu 19. století se etiketa spojená se smrtí stala složitější a přísnější... V 60. letech 19. století se očekávalo, že se vdova bude rok a den po manželově smrti oblékat do černého a nosit jen minimální černé matné ozdoby, obvykle z neleštěného jetu. Postupně jí byly povoleny propracovanější smuteční šperky, pak diamanty a perly a nakonec návrat k barevným kamenům. Některé vdovy se po vzoru královny Viktorie k lehčím šperkům již nikdy nevrátily.“
Dnes už jen málokdo nosí zvláštní smuteční šperky a obchod se slonovinou, dalším bezbarvým materiálem oblíbeným v 19. století, je zakázán. Perly se však díky svému jemnému a decentnímu lesku a asociaci s čistotou stále považují za vhodnou volbu — tím spíše, že díky rozvoji průmyslu kultivovaných perel Kōkichi Mikimotem na počátku 20. století jsou dnes tyto klenoty mnohem dostupnější.
Královská rodina má samozřejmě to štěstí, že má k dispozici převážně přírodní perlové šperky. Sama královna Alžběta po nich sahala, když truchlila za svého otce Jiřího VI. po jeho smrti v únoru 1952. Novopečená panovnice tehdy doprovázela svou matku, královnu matku, a babičku — královnu Marii, aby se setkaly s rakví svého otce na nádraží Kings Cross; všechny slavnostně oblečené v černém, pod závoji jen prosvítaly záblesky jemných bílých perel.
Diana, princezna z Walesu, později zvolila perly, když se zúčastnila pohřbu monacké kněžny Grace, která  tragicky zahynula při autonehodě v roce 1982. Krátký náhrdelník z velkých perel vynesla Diana také, když se v červenci 1997 zúčastnila pohřbu Gianniho Versaceho.
Foto: Getty Images
Princezna Diana
Foto: Tim Graham / Contributor
Safírový náhrdelník a náušnice
Vévodkyně z Cambridge měla na krku další perlový náhrdelník, který dříve použila Diana na pohřbu prince Philipa v dubnu 2021, čtyřřadý perlový a diamantový náhrdelník značky Garrard obsahující perly, které královně darovala japonská vláda v 70. letech 20. století. Dne 14. září, již ve smutku za samotnou královnu, zkombinovala Catherine pohřební černou barvu s královninou vlastní perlovou a diamantovou broží s listy, a to na bohoslužbě ve Westminster Hall. Obřad se konal poté, co byla rakev panovnice převezena z Buckinghamského paláce. Ve stejný den vzdala hold také své zesnulé tchyni, a to párem jejích perlových a diamantových náušnic. Kate je měla na sobě již několikrát a původně je Dianě darovalo klenotnictví Collingwood k její svatbě s princem Charlesem v roce 1981.
Na stejném obřadu Meghan, vévodkyně ze Sussexu, zkombinovala perly s černou barvou a zvolila charakteristicky diskrétní perlové a diamantové cvočky, které jí darovala přímo královna. Spoléhala se na ně i při svých jediných samostatných zásnubách v červnu 2018. 
Camilla, královna choť, měla na sobě perlové náušnice spolu se svým oblíbeným čtyřřadým perlovým náhrdelníkem. Anne, princezna královská, přišla dle protokolu ve slavnostní uniformě královského námořnictva, kterou doplnila jednoduchými náušnicemi. Den předtím, když doprovázela matčinu rakev na cestě ze Skotska do Londýna, však Anne zdobily perlové náušnice Andrew Grima, které jí koncem 60. let darovali její rodiče. Ten den vzdala královně hold v dojemném prohlášení, v němž popsala, jaké „štěstí“ měla, že mohla sdílet „posledních 24 hodin života své nejdražší matky“ na Balmoralu. Náušnice nepostrádala ani během loňského pohřbu prince Philipa.
Zatímco svět se loučí s nejdéle vládnoucí britskou panovnicí a vyhlíží vládu Karla III., dle šperkařských odborníků perly částečně představují odchod, který je koncem jedné věci, ale také začátkem něčeho jiného.