Novinky

OUT OF OFFICE

Eva na obálce československé Vogue. Tak nějak automaticky se čekalo, že Eva bude na obálce PRVNÍ československé Vogue. Tak nějak jsem to měla původně v úmyslu i já. Dát Evu na obálku prvního vydání. Vždyť koho jiného? Eva byla první. Eva je stále první. Múza světových fotografů. Která československá modelka se může pochlubit, že fotila s Helmutem Newtonem? Nebo Ellen von Unwerth. Peterem Lindberghem. Ten ji jako první Češku fotil pro kalendář Pirelli. Československá modelka s největším počtem Vogue obálek vůbec, naše editor-at-large...
Foto: Pamela Hanson
Když jsem ji před mnoha lety poprvé potkala osobně, ve vteřině jsem pochopila její kouzlo. Když vejde do místnosti, zastaví se na pár vteřin čas a fyzikální zákony přestanou na moment platit. Myslím, že se tomu říká hvězdný efekt. Tak nějak si představuji, že na lidi působila Marilyn Monroe. Nic nemusela dělat, jen byla.
Snad se Eva nebude zlobit, když prozradím, jak se to s tou první obálkou seběhlo. Snad se na mě nebude zlobit ani Tono Stano. Květen 2018. Sedím s Honzou Králíčkem v Tonově ateliéru na pražském Smíchově a před sebou máme fotografie šestnáctileté Evy z léta 1989. Přesně vím, co se honí Honzovi hlavou.
První obálka Vogue CS?
Bylo to těžké rozhodování. Od té chvíle vznikly spousty snímků, které aspirovaly na obálku prvního čísla. Ale šestnáctiletá Eva stále vyhrávala. Jak to dopadlo, už víte.
Nikdy bych se neodvážila říct, že Evu nakonec porazila Olga. Není to souboj ani závody. Pro mě byla Eva první. Vždycky bude. Ale věděla jsem, že ten správný důvod představit vám ji jako cover star teprve přijde.
Ta chvíle je teď tady. Eva vymyslela koncept focení na Ibize. Přizvala k tomu Pamelu Hanson, svoji dlouholetou přítelkyni a jednu z nejlepších módních fotografek na světě. Začátkem října za nimi odletěl Honza Králíček a prý se tam spolu měli moc hezky. Pak Pamela odjela do New Yorku a Eva jí volala z Londýna. Pamela zrovna seděla v taxíku a tak vznikl rozhovor.
Eva by Pamela. Pamela by Eva.
Není náhoda, že rozhovor i fotografie Evy a Pamely nás přivedly na nápad nazvat novoroční dvojčíslo Vogue OUT OF OFFICE.
Out of office neznamená nepracovat. Být out of office je stav mysli.