Novinky

Jak vyčistit semišové boty

Všichni známe ten pocit, když se úplně nové semišové boty na jehlách svezou po bahnité kaluži nebo když se měkké semišové mokasíny otřou o bahnitou trávu. Fleky a skvrny řeší každý, přesto o tom, jak čistit správně semišové boty, panují stále velké diskuze. My říkáme - jeden špatný DIY pokus a snadno naděláte víc škody, než užitku.
Od kozaček, přes lodičky až ke sportovním botám, semišové boty můžete zachránit sami, stačí správné know-how. Proto jsme se obrátili na experty, aby vysvětlili, jak přesně semišové boty doma vyčistit. A tady je návod krok za krokem.
Foto: Jonathan-Daniel-Pryce

1. Zachovejte tvar

Než začnete, je nutné vyplnit vnitřek semišových bot papírem (zmačkané noviny jsou ideální), protože to pomůže udržet jejich tvar při čištění.

2. Kartáčujte

"Kartáče na semiš jsou skvělým spojencem, ať už jde o sportovní boty, kozačky nebo boty na podpatku, ale měly by se používat jen na určitý typ skvrn, " vysvětluje tým designérů londýnské značky Malone Souliers. „Kartáče používejte jen na odolné skvrny a vždy se ujistěte, že špína je suchá.“ Kartáče na semiš najdete u dobrých ševců (i v prodejnách obuvi) nebo vyzkoušejte Amazon, kde je široký výběr.
Vanesa Jacobs, zakladatelka londýnské opravny obuvi The Restory, doporučuje kartáč na semiš k čištění skvrn od bláta. „Nejenže pomůže odstranit prach a špínu, které semiš obvykle přitahuje, ale navíc oživí přirozenou texturu broušené kůže,“ vysvětluje.
Když jsou boty kompletně suché, kartáčujte boty jedním směrem, pomáhá to oživit texturu a odstranit povrchovou vrstvu špíny. Jen nepodlehněte pokušení odolné skvrny drhnout. „Semiš je choulostivý, takže když chcete čistit semišové boty doma, doporučujeme použít jen velmi jemný tlak a kartáčovat jedním směrem, aby se barva sjednotila,“ radí Jacobs.
Foto: Jonathan-Daniel-Pryce

3. Vymažte veškeré stopy

Jak vyčistit semišové boty bez kartáče na semiš? Zkuste gumu. Guma na semiš sice z vašich semišových bot neodstraní fleky od vody nebo na olejové bázi, ale může to být skvělý nástroj pro odstranění suché špíny a tmavých skvrn.
„Kvůli povaze semiše je opravdu důležité zacházet s ním jemně,“ říká Jacobs. „Nepoužívejte gumu na celý povrch bot, raději se zaměřte přímo na skvrny. Nezapomeňte netlačit příliš, protože guma může způsobit ztrátu barvy semišové kůže.“

4. Na skvrny od vody ještě více vody

I když to působí zvláštně, nejlepší způsob, jak odstranit skvrny od vody na semišových botách, je, že použijete další vodu. Pokud vás překvapil nečekaný déšť, jemně otírejte skvrny od vody čistým navlhčeným ubrouskem, až budou původní fleky nezřetelné. Pak použijte napínák nebo vycpěte boty novinovým papírem a nechte je uschnout. Když jsou boty úplně suché, přejeďte je kartáčem na semiš, aby se obnovila textura.

5. Na mastné skvrny zkuste dětský zásyp

Když si na nových botách všimnete mastné skvrny, záchrana se může skrývat ve vaší koupelně – ale musíte jednat rychle. K odstranění olejových a mastných skvrn ze semišových bot doporučuje tým Malon Souliers použít dětský zásyp nebo jakýkoliv jiný mastkový pudr. „Na olejové skvrny aplikujte malé množství zásypu přímo na skvrnu a nechte krátce působit, aby prášek nasákl olej.“ Pokud je to potřeba, celý proces opakujte, a nakonec vykartáčujte kartáčem na semiš.
Foto: Jonathan-Daniel-Pryce

6. Odolné skvrny řešte octem

Může se zdát, že výrazná skvrna od červeného vína, je pro vaše semišové boty konečná. Existuje ale trik, který můžete proti obzvláště odolným skvrnám, použít. Jednoduše naneste kapku či dvě (bílého) vinného octa na čistý bílý hadřík a jemně vetřete do skvrny. Pak už jen sledujte, jak se vaše boty vracejí do původního stavu.

7. A jak ochránit semišové boty proti poškození v budoucnu?

Jakmile se vašim semišovým botám podařilo navrátit původní lesk, je naprosto nezbytné najít si dobrý prostředek na ochranu semiše, protože pomůže zachovat barvu a chrání boty proti zašpinění.
Nicméně, než začněte bezstarostně nanášet ochranný sprej, je docela zásadní ještě zvážit barvu vašich bot. „Ochranné prostředky jsou skvělé pro tmavší barvy semiše,“ říká Jacobs, „ale dávejte si pozor na použití i toho nejlepšího na světlejší odstíny, protože mají tendenci je ztmavovat.“ Takže i když se možná hodí na kozačky černé jako noc, nebudou si až tak rozumět s růžovými lodičkami nebo teniskami neutrální barvy. Vždycky nejprve otestujte malý kousek kůže. A teprve když jste spokojeni a barva se nemění, opatrně sprejujte z dostatečné vzdálenosti, aby byl poprašek jemný a rovnoměrný – Jacobs doporučuje alespoň 25 cm.
A jedna rada nakonec, aplikujte ochranný prostředek pokaždé, když boty čistíte. Zajistíte tím, že budou chráněné a nepoškozené i pro další roky.
Rychlý návod na čištění semišových bot podle Vogue:
  1. Vycpěte boty novinami, abyste zachovali jejich tvar. 
  2. Použijte kartáč na semiš k odstranění odolných skvrn (ale ujistěte se, že jsou suché).
  3. Na odstranění suchých skvrn a špíny, vyzkoušejte gumu na semiš.
  4. Fleky od vody odstraňte jemným potíráním čistým navlhčeným hadříkem.
  5. Na olejové a mastné skvrny použijte zásyp a nechte chvíli působit, aby mastek natáhl mastnotu.
  6. Opravdu odolné skvrny (například od červeného vína) řešte pár kapkami vinného octa na čistém, bílém hadříku, kterým skvrnu jemně potřete.
  7. Naučte se používat dobrý ochranný prostředek na semiš, zachová barvu a ochrání vaše boty proti špíně.