Novinky

Nemusíte o módě vědět moc, abyste rozuměli Chloé

Kreativní ředitelka Chloé Natacha Ramsay-Levi sedí za improvizovaným stolem ve vzdušných prostorách šanghajského Long Museum. Kolem betonové konstrukce projíždějí nákladní lodě a za svitu poledního slunce míjejí hrstku skateboardistů. Prostor, ostatně jako samotná designérka, působí klidně. 
Od soboty, kdy přijela z Paříže na přehlídku Resort 2020, se toto místo stalo jejím útočištěm. Při této příležitosti byla historicky prvně představena kolekce francouzského domu mimo hranice Francie, a Chloé se tak zařadila mezi značky s globálním přesahem. 
Hladina stresu je na nejvyšším stupni, avšak nepoznáte to. Dokonce ani blížící se show a teploty přesahující 31 stupňů nemění charakteristický výraz talentované návrhářky. „Netrpím jet lagem,“ prozrazuje s úsměvem. „Jsem absolutně v klidu.“ Jako místní, i ona má na sobě oděv zakrývající celé tělo, kalhoty do zvonu, námořnické sako a hedvábnou halenku. 
Ve svých devětatřiceti letech Natacha Ramsay-Levi dohlíží na 82 butiků po celém světě a k tomu představuje i čtyři kolekce v průběhu roku. Během dvou let, kdy přišla od značky Louis Vuitton (byla kreativní ředitelkou dámské linie pod vedením Nicolase Ghesquièra), prosadila, že dívka Chloé „nemusí být vždy blondýnka“. „Nastal čas vydat se dál,“ říká.
Změnil se i celkový přístup. „Zpočátku jsem měla představu o Chloé jako o rozšířené globální společnosti, postupem času jsem zjistila, že lidé vyžadují především preciznost, pocit jemnosti a svobody.“  
Mezitím odchází k obrazovkám, kde kontroluje průběh přehlídky. „Pokusila jsem se vytvořit něco zcela nového. Stále mám velmi mužský přístup k módě, ale myslím si, že v této kolekci je více znatelnější motiv ženskosti,“ dodává. 
Jednotlivé modely jsou bohaté na odkazy na čínskou kulturu, počínaje úvodním lookem, prošívanou bundou, kterou šanghajské ženy nosí během zimy, až k hedvábným pyžamovým siluetám. 
Jasně zářivé odstíny? „Voila! Jak jistě víte, loni v zimě jsem navrhla jednoduché šaty v modré, bílé a červené. Pro tuto přehlídku jsem úmyslně zvolila barvy evokující pocit radosti. Dokonce i ikonická kabelka C se objevuje v nových, zářivějších, odstínech, které symbolizují energii moderních módních stylů.“
Když jsem přišla do Šanghaje, objevila jsem moderní a pulzující metropoli založenou na historii – art deco i období komunismu. Všechny tyto vrstvy odráží i aktuální kolekce Chloé,” říká Ramsay-Levi.
Jako bývalá studentka historie je Natacha doslova posedlá čínskou kinematografií (konkrétně ji fascinuje režisér Jia Zhangke) a i ta ji přivedla i rozhodnutí uvést aktuální přehlídku právě v Šanghaji.
Do metropole nejdříve zavítala v lednu, aby „naslouchala místní náladě“. Strávila čas pozorováním nejrůznějších koutů města, od elegantních čtvrtí až po každodenní život místních obyvatel. Nakonec se rozhodla pro Long Museum u řeky, protože „řeka je v každém filmu Zhangkeho“.
Odkazy na umělecký dům jsou něco, co dokáže Ramsay-Levi dokonale promítnout do své práce, která se dá směle označit za demokratickou s vlivem popové kultury. „Nemusíte toho o módě vědět mnoho, abyste porozuměli Chloé,“ uzavírá s okouzlujícím pařížským přízvukem, když jdeme zpět přes galerii k venkovním terasám, kde je produkce zaneprázdněna instalací mola.
„Gaby [Aghion] byla intelektuálka,“ podotýká ještě o slavné zakladatelce. „Karl [Lagerfeld] byl velmi pobuřující, avšak vždy sexy a vtipný. Nicméně, pokud jde o Chloé, vždy je pozitivní.“