Novinky

Pes, jemuž nová diorka vzdává hold

Nové číslo československé Vogue se noří do hlubin archivů. Není nutné zadržovat dech, dech se z nich tají sám. Takový archiv má i módní dům Dior, v němž pro svou novou kabelku Maria Grazia Chiuri našla dlouho přehlížený zdroj inspirace. Couturiérova milovaného psa Bobbyho.
Jedno se musí jí nechat. Když Maria Grazia Chiuri před čtyřmi lety převzala otěže Dior, zvolila si pro mnohé překvapivý modus operandi. Místo aby po senzačním Rafovi Simonsovi začala psát úplně novou kapitolu – čistě svou, snad jen s obligátním přihlédnutím k archivům přes sedmdesát let starého domu – vzala si od všech svých předchůdců to nejlepší a volně na ně hned první kolekcí navázala. Kdo hledá, dodnes najde v její tvorbě trochu Yvese Saint Laurenta, Marca Bohana, Gianfranca Ferrého, Johna Galliana i Rafa Simonse a – samozřejmě – spoustu Christiana Diora.
Umělecky supervizovat tvorbu domu Dior a vzdát přitom občas hold jejímu zakladateli je přirozené a pochopitelně tedy nepřekvapivé. Překvapivý ale může být zdroj inspirace, který si tvůrce vybere. A Maria Grazia nechala tentokrát růže růžemi a ukázala prstem na jinou lásku slavného couturiéra. Psa jménem Bobby.
Foto: AGIP Bridgeman Images
Návrhář se svým psem Bobbym na obědě v Aix en Provence v říjnu 1957
Jak se můžete dočíst v aktuálním vydání československé Vogue, Dior miloval Bobbyho tak moc, že po něm v každé své kolekci pojmenoval ten model, u něhož bylo jasné, že se bude těšit výjimečnému úspěchu.
Foto: Association Willy Maywald ADAGP 2020
Kostýmek Bobby, tudíž předurčený k úspěchu, z haute couture kolekce pro jaro a léto 1953
Miloval ho tak moc, že podle něj nechal Fernanda Gueryho-Colase navrhnout parfémový flakon. No není báječně příšerný, příšerně báječný?
Foto: Christian Dior Perfums Collection Paris
Limitovaná edice Miss Dior, vůbec prvního parfému módního domu, vznikla v roce 1953 a nesla jméno J’appartiens à Miss Dior
Originální návrh kabelky, který s sebou nese příslib, že jen tak nezestárne, je postavený na výjimečně dobře zvládnutém řemeslu. Je highlightem podzimní kolekce značky a dost možná i spousty dalších. Podívejte se, jak se z hedvábně jemné kůže pod šikovnýma rukama rodí pravděpodobně další ikonická kabelka Dior, tolik vystihující bohatou historii domu, přitom tolik odpovídající současným potřebám.