Novinky

50 odstínů naší pracovní morálky

„Já už nemůžu.“ „Nestíhám.“ „Pošli mi to mailem.“ „Mám moc práce.“ „Dnes jsem normální.“ „Už nejsme děti.“ Pokud mezi malými manifesty poznáváte sebe nebo někoho ze svého okolí, nová kolekce Manifesto/EMET od značky Ester&Josefina vám padne jako dělaná na míru.
Galerie Harddecor na Senovážném náměstí, showroom značky Ester&Josefina. Je těsně před vánočním večírkem. Herečka Ester Geislerová a návrhářka Josefina Bakošová táhnou do schodů pár zbývajících věcí. Poslední dny je vyčerpaly, psychicky i fyzicky. Padají únavou. „Já už nemůžu!“ vykřikuje najednou Ester a obě okamžitě propukají v smích. Myšlenka je na světě. Vzniká Manifesto/EMET, pokračování ultra-vtipné kolekce Manifesto. Ta nabídla ta největší klišé, jaká vypouštíme z úst v rámci našich partnerských vztahů. (Ty, kdož jsi nikdy neřekl „Mám asi divný období.“, hoď kamenem.)
Instagramový účet @esterajosefina od svých followerů za pár měsíců nasbíral tolik rozchodových vět, že to vydalo na knihu Terapie sdílením. Jedni při jejím čtení brečí smíchy, druzí se červenají studem. Mnozí obojí. A někteří žel bohu ani jedno. „S odborníkem a terapeutem Janem Vojtkem chystáme edukativní představení o komunikaci ve vztazích. Budeme se snažit lidem, které to zajímá nebo trápí, najít cestu. Chceme nastínit základní pojmy, vyvrátit omyly, a to poutavou a vtipnou formou,“ prozrazuje Ester. „Jak řekl Miloš Kopecký, humor je nejdůstojnější projev smutku.“
Emet je fonetický přepis hebrejského výrazu označujícího pravdu. To proto, že nová kolekce Manifesto/EMET připomíná, jak na tom ve skutečnosti mnozí z nás jsou. Trika a tašky s nápisy v grafickém ztvárnění umělce Tomáše Zahrádky zasazují notoricky používané věty na pracovišti do nového kontextu a doslova tím dělají z nouze ctnost.
Foto: Petr Jandera
Taška, Ester&Josefina (prodává Ester&Josefina), 1490 Kč
„Cílem je pobavit a upozornit na téma lidské přepracovanosti a nutnosti odpočinku. Poukázat na současnou zrychlenou a vyčerpávající dobu,“ říká Ester, která je přesvědčená, že rostoucí nasazení si mnohdy ani neuvědomujeme. „A to nežijeme v Tokiu, kde na přepracovanost lidé umírají,“ dodává Josefina. „V Japonsku je příčinou zhruba třetiny, tedy třiceti tisíc sebevražd ročně. Firmy chtějí po lidech více práce za stejný čas a peníze.“ Jenže jak má člověk vytvářet něco hodnotného, když je neustále na pokraji zhroucení?
Speciálně pro Vogue na Facebooku a Instagramu značky vznikla výzva, v rámci které sledovatelé posílali věty, co často sami pronášejí nebo slýchají na pracovišti. Přišlo jich na šest set. Ester s Josefinou vybraly top 50:
1. Spadlo mi to do spamu.
2. Zabijte mě někdo.
3. Pojďme si na to sednout.
4. Nejdřív kafe.
5. Co budeme dneska jíst?
6. Takhle se to tady vždycky dělalo.
7. Nemám na to kapacitu.
8. Dej mi to do kalendáře.
9. Já to prostě nechápu.
10. Jarní únava.
11. Podzimní únava.
12. Zimní únava.
13. Léto…
14. Psala jsem vám mail, on vám nedošel?
15. Já už chci domů!
16. Doteď to fungovalo!
17. Já to prostě dělat nebudu!
18. Zapálím to tady.
19. Pojďme pojmenovat problém…
20. Jsem unavená.
21. Je tu horko.
22. Je tu zima.
23. Dokouřím a jdu na to!
24. Potřebuju dovolenou.
25. Mám hlad.
Foto: Petr Jandera
Triko, Ester&Josefina (prodává Ester&Josefina), 1660 Kč
26. Nevím, co dřív!
27. No nic, jdu se tvářit, že něco dělám.
28. Mám to v plánu.
29. Tohle je totál urgent!
30. To mi nikdo neřekl!
31. Já to objednám.
32. Tys to neobjednal?!
33. Neodložíme to?
34. Který prase tohle psalo?
35. Úterý – malý pátek.
36. Nevím, mě se neptejte.
37. Já to vykomunikuju.
38. Bolí mě hlava.
39. Nezvládám život!
40. Pojďme! Zkusme to!
41. Karma, vole, karma!
42. Kouknu a vidím.
43. Dej mě do kopie.
44. Čemu nerozumíš?
45. Okay, ale jen jeden drink.
46. Dodělám to doma.
47. To je zas ráno…
48. Jsem vyhořelá!
49. Já na tom telefonu pracuju!
50. Gratuluju.