Novinky

13 streetstyle trendů roku 2018

Ještě, než si začneme plnit naše wishlisty na jaro/léto 2019, měli bychom se ohlédnout za uplynulým rokem na poli streetstylu a připomenout si, co nám přinesl.
Titulky roku 2018 byly plné momentů, které se děly mimo mola: tašek na pásky, devadesátkových sandálů nebo různorodých a exotických zvířecích motivů. V kurzu byly cyklistické šortky nošené se sakem, kultovní Noughties od Dioru, Saddle bag i Linea Rossa od Prady. Které z trendů ale zůstanou i pro další sezónu? Oblékání se v tónech jedné barvy a detaily jako z couture přehlídek zůstávají v kurzu, ale pro teď ještě přinášíme rekapitulaci nejlepších lekcí stylu a vkusu za rok 2018.
Návrat Saddle Bag
První ženská artistic director u Diora, Maria Grazia Chiuri, věděla přesně, co ženy chtějí, když obnovila moderní pojetí klasické tašky z přelomu tisíciletí. Saddle bag, zde zobrazená na zápěstí návštěvnice kodaňského Fashion Weeku letos v srpnu, se rychle stala kýženým kouskem pro novou generaci hvězd streetstylu.
Béžová je vše, jen ne nudná
I když to nezní úplně přesvědčivě, béžová v kompletním looku by měla být power barvou pro rok 2019 díky kolekcím Burberry, Chanelu a Chloé. Královny streetstylu vše ale samozřejmě nosí dřív než ostatní, jako třeba Sarah Harris (editorka britské Vogue) na pařížském fashion weeku v září 2018.
Obleky jdou do sportovna 
Termín athleisure se sice už zase nepoužívá, ale do věcí na cvičení se oblékáme stále. Kompletní outfit ze sportovních kousků v prvních řadách přehlídek neuvidíme, teď se nosí jen jeden kus: cyklistické šortky zkombinované s přesně padnoucími obleky jsou novou uniformou mileniálů.
Detaily jako z couture
Nové pravidlo pro všední oblékaní: Čím dramatičtější detaily máte, tím lépe. Streetstyle se zamiloval do teatrálnosti couture přehlídek: Simone Rocha, Valentino a Emilia Wickstead. Nabízí se mašličky, žakard i spousty tafftu. 
Hedvábné dlouhé sukně
Máte doma takovou sukni? A co vaše kolegyně z práce? A vaše matka? Kdybychom vybíraly jediný klasický kousek, který se stane trendem moderního oblékání, byla by to poletující hedvábná sukně. Oko Vogue se zaměřilo hned na tři stálice streestylového nebe, které si ji oblíbily na pařížském Fashion Weeku kolekcí pro jaro/léto 2019.
Průhledné plastové tašky jsou nejkontroverznějším trendem 2018
2018 byl paradoxním rokem. Na jednu stranu se začalo víc bojovat proti používaní plastů a upozorňovat na jejich dopad na životní prostředí, a na druhou se rozmohly průhledné plastové tašky. Jak moc se nám tento trend líbí, si musíme určit každý sám.
Mini boty jsou největším throwbackem
Po měsících s nohami schovanými do obrovských tenisek nám The Row nadiktovalo protiléčbu: boty s tenkými pásky (jako vzpomínka na Carrie Bradshaw v druhé sezóně SATC) už zase chtějí všechny fashion editorky po celém světě.
Zvířecí vzory jsou navždy (a ne kýč)
Od návratu do sedmdesátek na přehlídce Chloé, až k botám z falešné krajty na mole Rochas, se exotické vzory začaly opět považovat za známku dobrého vkusu. To nám potvrzuje influencerka Camille Charrière, která si oblékla kabát od Etro s hasím potiskem: „Narozdíl od ostatních vzorů, se mi tento hadí  zdá jako nová neutrální klasika,“ prozrazuje Vogue.
High-Volt Prada a neony
Paní Prada se kvůli znovuzrození kultovní Linea Rossa, obrátila na z Ruska pocházející stylistku Lottu Volkovou, což vysvětluje to nadměrné množství neonů ve všech světových centrech módy. Prada se nejdříve zdráhala masově uspokojovat digitální poptávku, a o to později se kousky dostaly online butiků. Teď už je vše zase jak má být, takže se můžeme zásobit lodičkami s plameny i nylonovými bucket hats v neonových barvách.
Je váš šatník při zemi?
Je čas být v kontaktu se svou přírodní stránkou. Tedy aspoň takovou zprávu posílají hvězdy módního nebe. Na mole i mimo něj se objevují barvy země, jílu i terakoty. Vidět je můžeme v oblecích, ale i v moderním pojetí ženského korporátního šatníku. Už teď si můžete připravit svůj moodboard nejhezčích tónů od skořice po slonovinu.
Praktické tašky mají své kouzlo
Ledvinky i tašky na pásky – jakkoliv jim říkáme, nemuset všechny své potřebné cennosti nosit v rukou, byl ten nejpříjemnější trend roku 2018, který spojil dámské i pánské týdny módy. Příští rok nás čekají masivní kapsy (viz Alberta Ferretti, Dries van Noten nebo Fendi), což znamená, že možná zase ledvinku uklidíme na dno skříně, ale kdo ví, třeba se ještě necháme překvapit.
Je to o zádech
Móda je nástrojem pro prozkoumávání definic ženskosti: otevřená záda, viditelně odhalená při vašem odchodu, se letos ve streetstylu uchytila. Dávat důraz na zadní, nikoliv přední stranu outfitu, nás učí Linda Tol, Maria Bernard a Anya Ziourova.
Westernové boty
Když už jsme si mysleli, že další variaci kovbojských bot už nikdo nezvládne,  byli jsme opět překvapeni. Od Calvina Kleina po Isabel Marant i Margielu bylo toto obutí vidět (nejlépe nošené s kvalitní krejčovinou) před všemi přehlídkami na podzim 2018.