Vogue Daily

Kansai Yamamoto a jeho nejikoničtější modely, které miloval i David Bowie

V úterý 21. července zemřel ve věku 76 let japonský módní návrhář Kansai Yamamoto. Jeho dcera, Mirai Yamamoto, smutnou zprávu potvrdila včera na svém Instagramu. „V mých očích nebyl můj otec jen eklektickou a energickou duší, ale někdo, kdo byl velice ohleduplný, laskavý a milující… Chtěla bych poděkovat všem, kteří se nějakým způsobem objevili v životě mého otce. Bez vás by jeho odkaz neexistoval.“ Připomeňte si s Vogue jeho nejikoničtější modely, které miloval i David Bowie. 
Foto: Getty Images
Kansai Yamamoto a jeho dcera Mirai Yamamoto
Foto: Getty Images
Kansai Yamamoto
Způsob, jakým pracoval s barvami, potisky a siluetou, si zamilovali všichni muži toužící po avantgardním oblečení. Jeho estetické cítění bylo postavené na basara stylu, což je proud, jež se vyznačuje výstředností.
Poté, co v roce 1971 představil svou první kolekci v Londýně, se Yamamoto přestěhoval do Paříže. V jeho stopách šlo několik dalších japonských návrhářů jako Rei Kawakubo z Comme des Garçons a Yohji Yamamoto.
Yamamoto se nejvíce proslavil svou úzkou spoluprací s Davidem Bowiem. S jeho tvorbou se poprvé seznámil v 70. letech a zasloužil se o jeho nejvýraznější outfity od saténových halenek až po boty na platformě. Zpěváka seznámil dokonce s japonským konceptem hikinuki, který umožňuje umělcům rychlou změnu kostýmů přímo na jevišti. Umožnil tak Bowiemu dotáhnout turné Ziggy Stardust k dokonalosti. 
Foto: Getty Images
David Bowie v kostýmu Kansaie Yamamota
Foto: Getty Images
Kansai Yamamoto
Foto: Getty Images
David Bowie v kostýmu Kansaie Yamamota
„David byl opravdový vizionář. Změnil hudební průmysl. Jeho energie rezonovala s mou touhou prorazit do světa. Mé návrhy mu dodávaly spoustu síly. Věděl, že když bude na pódiu nosit mé modely, vyvolá u publika silné reakce,“ řekl Yamamoto časopisu The Cut v roce 2018.
Nedávno spolupracoval také se značkou Louis Vuitton na kolekci resort 2018. Jeho ilustrace inspirované divadlem kabuki ozdobily kabelky s monogramem a šaty. Nicolas Ghesquière však není jediným návrhářem, kterého Yamamoto inspiroval. Když se o jeho smrti dozvěděl Marc Jacobs, zavzpomínal na dobu, kdy ho v sedmnácti letech jako student poprvé potkal. „Tahle zkušenost mi pomohla dát dohromady vlastní přehlídky v dalších letech.“
„Dodnes jsem vděčný, že ve mně viděl zvláštní jiskru a dal mi křídla, která jsem potřeboval,“ dodal Jeremy Scott. „Bly jedním z mých nejoblíbenějších návrhářů. Nikdy nezapomenu na naše hovory a komplimenty, které pro mě znamenaly mnoho.“