Vogue Daily

Praha bude o víkendu opět duhová

Prahu dnes už tradičně rozsvítí duhový pochod. Ozvláštnit jej ale můžete i netradiční výstavou a v neděli navázat zpytováním svého zdravotního stavu. 

Duhový průvod

Tradice průvodu hrdosti se datuje do roku 1970, kdy ulicemi New Yorku prošel v připomínce policejní razie v queer baru Stonewall Inn v Greenwich Village, která se odehrála o rok dříve, a poprvé představil systematický a nepřehlédnutelný odpor proti represi. Od té doby se, zpravidla v červnu nebo v letních měsících, konají po celém světě a přispívají k tomu, aby se otevíraly a řešily otázky diskriminace a žádoucí diverzity. A také u nás patří nyní manželství pro všechny a možnost stejnopohlavních párů adoptovat děti mezi opakovaně diskutované oblasti, které zatím čekají na uspokojivé řešení. V Praze se vydejte právě dnes od 11:30 na Václavské náměstí, Prague Pride pak vyrazí o hodinu později a přes Staroměstské náměstí a Pařížskou ulici zamíří na Letenskou pláň. 
Tam proběhne party Pride Park s velkorysým hudebním programem, který začne už ve 14 hodin pro všechny zdarma, a následovat bude afterparty v prostorách Gabriel Loci. Letošním tématem akce, která je velkou oslavou diverzity, ale současně přitom upozorňuje na palčivé problémy současné společnosti, je tradice. Organizátoři vyzývají k tomu vzít si oblečení, které se váže k vašemu regionu či vašim zvykům. Pride je tradice a bude se na co dívat.

Chuť obrazu 

Pokud neholdujete průvodům a k Pride se přidáte až na Letenské pláni, využijte brzké odpoledne netradičně a vydejte se okouknout sérii nových fotografických prací Daniely a Lindy Dostálkových s názvem Gastro Guilt na stejnojmenné výstavě v galerii Hunt Kastner. Obě autorky, které vystupují jako sesterské duo, se nebojí rozebírat složité problémy, kterým čelí aktivisté zabývající se ochranou zvířat, a také přesvědčovací strategie a vizuální jazyk, z něhož čerpají. Zkoumají takzvaný paradox roztomilosti versus divokosti ilustrující lidskou zkušenost s přírodou a možná tak trochu připomínají, že práva nemají jen lidé, ale náleží všem živým bytostem. Série fotografií se v tomto kontextu zaměřuje na náš složitý vztah ke gastronomii a potravinářskému průmyslu.  
Než se vrátíte do víru zábavy, naladí vás výstava možná na trochu vážnější a zadumanější notu. Pokud nestíháte v sobotu, dejte si tuhle nevšední podívanou (a potravu pro zvídavou mysl) určitě do diáře, šanci máte do 2. září. 

Netflix & Chill

Pride si pořádně užijte a všeho s mírou a dobrého pomálu odložte až na neděli. Party a zábava jsou totiž přesně tím, co na scestí přivede hlavní hrdinku série Wellmania. Když přijde při návštěvě Austrálie o zelenou kartu kvůli svému zdravotnímu stavu a nemůže se vrátit do New Yorku za slibně rozjetou kariérou, pustí se na cestu hledání zaručeného a rychlého receptu na zdraví. Takže je, mimo jiné, v ideální náladě pomoci svému bratrovi s přípravou svatby s jeho životním partnerem. Jako food kritička se samozřejmě nedokáže vzdát, opět mimo jiné, dobrého jídla a ještě lepšího vína, takže v některých scénách možná poznáte svůj marný boj s předsevzetími a hledáním svého lepšího já. A jako bonus – pokud máte ambice věnovat se čemukoliv, co je spojeno s psaním, budete možná zpytovat i své životní volby. 
Série vychází z knihy Brigid Delaney a září v ní komička Celeste Barber. Vy si tentokrát tuhle sebezpytující cestu dejte jen prostřednictvím obrazovky a po náročném víkendu si pořádně odpočiňte. Léto jde do finále a v září bude zase ten správný čas pustit se nejen do realizace nových plánů, ale také ještě usilovněji podpořit rovná práva pro všechny.