Vogue Daily

Příběh první české pilotky ožívá díky souboru Holektiv

Navzdory nekompromisní společnosti a neúspěchům dál bojovala za své sny a emancipaci žen. O životě Boženy Laglerové vypráví další z unikátních projektů (nejen) tanečního tria Andrey Vykysalé, Evy Staré a Karolíny Křížkové.
„Chceme vždy nacházet nadhled. To je pro nás hodnota, kterou české divadelní scéně přinášíme,“ říká Andrea Vykysalá. Před třemi lety se svými spolužačkami z HAMU Evou Starou a Karolínou Křížkovou vytvořily soubor Holektiv. „Měly jsme společnou vizi a podobný pohled na to, jakým způsobem chceme pracovat. Už samotné vizuální spojení – jedna velká a dvě malé – nám nabízelo mnoho možností k velké zábavě.“
A velkou zábavu skutečně dělají. Dokázaly to představeními Study, Kaffeeklatsch a LOV. Nyní přicházejí s novým. Zpracování příběhu první české a třinácté světové pilotky Boženy Laglerové (1888–1941), která bojovala za lepší životní úroveň žen, a přesto zůstala téměř neznámou, bude mít premiéru už 5. května v pražském kulturním centru La Fabrika.
Foto: Dita Havránková
Holektiv
Jak jste se dostaly k Laglerové?
Původně jsme byly osloveny k vytvoření kratšího kusu pro jeden open air festival, jehož tématem byl vzduch. Přemýšlely jsme, jak téma uchopit, a napadlo nás zaměřit se na létání. Chtěly jsme využít našich dovedností párové akrobacie, kde je často kladen důraz na překonání výšky. V rámci hledání jsme narazily na Boženu Laglerovou.
Co vás na jejím osudu oslovilo nejvíce?
Byla snílek. Nikdy neztratila víru ve vlastní schopnosti a odhodlání, nikdy nepřišla o životní energii a vedle budování vlastní kariéry bojovala za ženská práva. Božena Laglerová je z našeho pohledu osobností, která i přes společenské konvence a mnoho nešťastných událostí neúnavně bojovala za svůj sen. Tím bylo právě létání. Na druhé straně je obrazem urputné snahy a určité nahodilosti rozhodování. Ty ne zřídkakdy končí neúspěchem.
Čím je její příběh stále relevantním?
Tím, jak moc si přála dosáhnout úspěchu. Vidina cíle pro ni byla tak silná, že ji nezastavily dobově společenské konvence, ani žádné další překážky jako pád či zranění. Touha po prvenství – v tomto případě být první ženou v oboru, kde jsou jinak úspěšní převážně muži – je dodnes aktuální.
Pro představení Holektivu je příznačná kombinace více žánrů. Kromě tance se v nich objevuje také cirkus nebo třeba film. Na co se mohou těšit diváci u Boženy?
Kombinování žánrů, zkoušení různých principů a přístupů je pro naši tvorbu zásadní už od našeho vzniku. Je to něco, co nám dává smysl. Snažíme se vždy vytvořit divadelní celek – komplexní, čitelný, ale také vizuálně zajímavý a pro diváka vzrušující. Ani Božena nebude výjimkou. V tomto představení se zaměříme více na výtvarnou stránku. Na diváka dýchne esence doby, ale zároveň mu nechává prostor pro imaginaci. Ke spolupráci jsme přizvaly scénografa Matěje Formana, jehož rukopis bude pro toto představení velmi určující. Stejně tak může divák ocenit pohybovou složku. Ta je pro nás hlavním vyjadřovacím prostředkem. Na tom také tvrdě pracujeme. S každým novým představením se naše dovednosti posouvají.
Informace o tom, kdy a kde se bude představení hrát, najdete na oficiálních stránkách Holektivu.