Vogue Daily

Denisa Smolíková, vycházející hvězda světového modelingu

Poslední přehlídka kolekce Prada byla výjimečná z více důvodů. Představila novou vizi, kterou nyní Miuccia buduje ve spolupráci s Rafem Simonsem, proběhla čistě virtuálně a po mole se prošla Češka tak nadějná, že se značkou podepsala exkluzivitu na celou sezonu.
Foto: Courtesy of Prada
Prada Spring-Summer 2021
Nemá za sebou dechberoucí modelingovou kariéru – stovky kampaní, stovky přehlídek, stovky obálek časopisů. Na Instagramu ji sleduje jen něco málo přes 500 lidí. Přesto si Denisu Smolíkovou vybrala Prada a nechala ji podepsat exkluzivitu na sezonu jaro/léto 2021. To se v historii povedlo jediné Češce, Karolíně Kurkové, která šla naposledy přehlídku značky v roce 2002.
Deniso, jak dlouho se věnujete modelingu?
Bude to tak dva a půl roku. Dostala jsem se k němu úplnou náhodou. Na brněnském Majálesu jsem padla do oka Martinovi Záhumenskému z agentury Focus MM a pár dní nato jsme se – po souhlasu rodičů – domluvili na spolupráci. Bylo mi tenkrát šestnáct.
Co pro modelku znamená získat tak prestižní zakázku?
Jistě to s sebou přináší nové možnosti. Otevírá to dveře dalším příležitostem, na které se těším.
Jak tuto zkušenost zpětně vnímáte?
Stále to ještě vstřebávám. Jsem moc ráda za to, že jsem se mohla stát součástí tak skvělého týmu. Zkušenost to je velmi cenná, a to i díky tomu, že přehlídka proběhla virtuálně. To je zase úplně něco jiného.
Na který moment ráda vzpomínáte?
Přípravy na přehlídku jsou většinou dlouhé a plné čekání. Když tam hodiny stojíte, občas se stane, že vám dojde energie a zatočí se vám hlava. Proto nás, modelky seřazené v line-upu, krmili čokoládovými bonbony. Měly jsme čokoládu úplně všude. Od srdce jsme se tomu smály. Nutno podotknout, že make-up artisté se smáli o něco méně.
Foto: Courtesy of Prada
Prada Spring-Summer 2021
Foto: Courtesy of Prada
Prada Spring-Summer 2021
Foto: Courtesy of Prada
Prada Spring-Summer 2021
V takové chvíli, než vyjdete na molo, musíte jistě bojovat s trémou.
Já trému naštěstí moc nemívám, ale když už se dostaví, tak mi stačí slyšet hudbu, trochu se oklepat a říct si: „Užij si to!“
Co považujete za nejvíce mylnou představu o modelingu?
Že to je jen procházka po mole.
Máte kariérní sny?
Nemám. Věřím své agentuře. Vím, že jsem v dobrých rukou.
Co vlastně studujete a čím dalším byste se chtěla zabývat na profesní úrovni?
Studuji posledním rokem na Střední odborné škole uměleckoprůmyslové, obor Zlatník. Po maturitě bych si ráda rozšířila obzory o další umělecké směry.
Současná situace spojená s koronavirem se nepochybně podepisuje i na modelingu. Myslíte, že tuto profesi redefinuje?
To je velmi těžká otázka. Módní přehlídky byly vždy o přímém kontaktu. Samozřejmě to jde i jinak, ale okamžitá pozitivní reakce publika je pro návrháře a modelky hnacím motorem. Chci být tedy optimista a přát si, aby i nadále módní přehlídky provázela úžasná atmosféra, ne izolace.