Vogue Daily

Zakladatel módního domu Kenzo zemřel na koronavirus

Kenzó Takada, zakladatel módního domu Kenzo, zemřel v neděli v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže na následky nemoci covid-19. Bylo mu 81 let.
„S hlubokým zármutkem jsme se dozvěděli, že dnes zemřel náš drahý přítel Kenzó Takada. Byl to inspirativní a fenomenální návrhář a jsme hrdí, že jsme s ním mohli spolupracovat. Vždy si budeme pamatovat jeho úsměv a radost ze života. Svět módy, designu a všichni z nás dnes večer truchlí a vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho blízkým,“ uvádějí oficiální stránky designéra.
Takada, který se narodil v prefektuře Hjógo v roce 1939, je absolventem renomované Bunka Fashion College v Tokiu. V roce 1965 se usídlil v Paříži, kde zaujal hned svou první přehlídkou v roce 1970 a další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeho show v roce 1972 dokonce vyvolala takové davové šílenství, že musela být přerušena. 
Držitel ceny Fashion Editor Club of Japan a rytíř Řádu umění a literatury měl výrazný smysl pro dramatická vystoupení, který ukázal například letech 1978 a 1979, když svou přehlídku uspořádal v cirkusovém stanu, kde měly krasojezdkyně průhledné uniformy a Kenzó při defilé vjel do manéže na slonovi.
V roce 1983 rozšířil svůj zájem i na pánskou módu. O pět let později se pod značkou Kenzo začal prodávat také dámský parfém a za další tři roky byla uvedena na trh první vůně pro muže.
Od roku 1993 patří módní dům Kenzo francouzskému koncernu LVMH, sám designér značku opustil v roce 1999, ale nadále ji podporoval; ještě v únoru se zúčastnil přehlídky Kenzo podzim/zima 2020 v Paříži.