Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Zakladatel módního domu Kenzo zemřel na koronavirus

Lucie Formáčková4. 10. 2020
Kenzó Takada, zakladatel módního domu Kenzo, zemřel v neděli v nemocnici Neuilly-sur-Seine u Paříže na následky nemoci covid-19. Bylo mu 81 let.
„S hlubokým zármutkem jsme se dozvěděli, že dnes zemřel náš drahý přítel Kenzó Takada. Byl to inspirativní a fenomenální návrhář a jsme hrdí, že jsme s ním mohli spolupracovat. Vždy si budeme pamatovat jeho úsměv a radost ze života. Svět módy, designu a všichni z nás dnes večer truchlí a vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho blízkým,“ uvádějí oficiální stránky designéra.
Takada, který se narodil v prefektuře Hjógo v roce 1939, je absolventem renomované Bunka Fashion College v Tokiu. V roce 1965 se usídlil v Paříži, kde zaujal hned svou první přehlídkou v roce 1970 a další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Jeho show v roce 1972 dokonce vyvolala takové davové šílenství, že musela být přerušena. 
Držitel ceny Fashion Editor Club of Japan a rytíř Řádu umění a literatury měl výrazný smysl pro dramatická vystoupení, který ukázal například letech 1978 a 1979, když svou přehlídku uspořádal v cirkusovém stanu, kde měly krasojezdkyně průhledné uniformy a Kenzó při defilé vjel do manéže na slonovi.
V roce 1983 rozšířil svůj zájem i na pánskou módu. O pět let později se pod značkou Kenzo začal prodávat také dámský parfém a za další tři roky byla uvedena na trh první vůně pro muže.
Od roku 1993 patří módní dům Kenzo francouzskému koncernu LVMH, sám designér značku opustil v roce 1999, ale nadále ji podporoval; ještě v únoru se zúčastnil přehlídky Kenzo podzim/zima 2020 v Paříži.