Vogue Daily

Na konferenci Vogue Live se vydražily obrázky ukrajinských dětí za bezmála čtvrt milionu korun

Na čtvrteční konferenci Vogue Live 2022 kromě inspirativních diskuzí a setkání proběhla i tichá aukce, v níž mohli účastníci dražit obrázky od ukrajinských dětí ze Základní školy Botičská. Součástí aukce byla i díla od dětí docházejících do Komunitního centra Slunečnice. Bezmála čtvrt milionu korun teď poputuje na konto těchto dvou institucí.
Foto: Michal Fanta
Více než čtyři miliony. Tolik Ukrajinců muselo kvůli válce opustit svoje domovy. Jen do České republiky od začátku ruské invaze dorazilo zhruba 150 000 ukrajinských dětí. O některé se stará základní škola Botičská. V pražských Dejvicích se zase zrodilo Komunitní centrum Slunečnice, kam mohou přicházet ukrajinské děti s rodiči a věnovat se volnočasovým aktivitám.
21 obrázků ze 40, které se dražily na konferenci Vogue Live 2022, namalovaly děti z centra Slunečnice, jež provozuje Arcidiecézní charita Praha. Vyvolávací cena každého z nich byla 2000 korun. A aby se děti lépe poznaly a sblížily, vytvořily společně dílo s názvem „Království Ukrajina“ — s vyvolávací cenou 10 000 korun. Malí autoři přitom kreslli na jeden velký papír, zcela dle vlastní fantazie. Řeka na obrázku symbolizuje propojení lidí. 
Foto: Ivan Kašša
Foto: Ivan Kašša
Čtyřletá Sofia z Charkova vytvořila obraz s názvem „Léto na Ukrajině“. Co je na něm k vidění? Nad zelenou trávou s červenými a modrými květinami se vznášejí dvě dospělé postavy s dítětem a ukrajinskou vlajkou v srdci a zářícím sluncem v rohu. Sofia do Prahy přijela s matkou. Má ale strach, že se po válce nebude mít kam vrátit. Šestietý Daniela z Kyjeva, kam 24. února dopadly první ruské rakety, namaloval „Dům u moře“. Pro něj jsou teď nejcennější okamžiky rozhovorů s otcem, který bojuje v teritoriální obraně města. I pětiletý Oleksandr ze Sumy ztvárnil moře. Do Prahy přijel s matkou z města, které je pod raketovými útoky Ruska i Běloruska.
Dalších devatenáct obrázků vytvořily děti v rámci projektu „Matky Matkám“ s podporou nadačního fondu Báry Nesvadbové Be Charity. Z iniciativy Andrey Běhounkové, šéfredaktorky Vogue CS, měly zadané coby téma přání. „Náš pejsek zůstal doma se zbytkem rodiny, moc mi chybí,“ píše pod obrázkem devítiletá Eva, která pochází z města Doneck. „Přeji si, aby tady byl náš pejsek s námi. Nemohli jsme si ho vzít s sebou,“ dodala osmiletá Anastasia k obrázku hnědého psa s názvem „Elma“. Sedmiletá Anna z Kyjeva uvedla, že si přeje pouze konec války. Aby mohla domů. Stejné přání měl i šestiletý Adam, osmiletý Denis i devítiletá Eva. „Když jsme s mámou odjížděly, zapomněla jsem si svého medvídka doma, špatně se mi bez něj usíná,“ posteskla si osmiletá Karolina. 
Do tiché aukce přispělo mnoho návštěvníků konference včetně čestných hostů a dohromady se vybralo bezmála 250 000 korun na pomoc ukrajinským dětem v České republice.
Pokud byste chtěli i vy podpořit některou z organizací a přispět napřímo, můžete tak učinit. Pro Be Charity je otevřený transparentní účet 115-564990257/0100. Variabilní symbol je 240222 a poznámka pro příjemce je Škola (více informací najdete na www.becharity.cz). Pro podporu Komunitního centra Slunečnice slouží účet 749986/5500, variabilní symbol je 436. (Více informací naleznete na https://praha.charita.cz/nove-komunitni-centrum-pomuze-ukrajinskym-detem-adaptovat-se-v-nove-zemi/.)