Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Vogue Daily

Na konferenci Vogue Live se vydražily obrázky ukrajinských dětí za bezmála čtvrt milionu korun

Kristýna Jandová5. 4. 2022
Na čtvrteční konferenci Vogue Live 2022 kromě inspirativních diskuzí a setkání proběhla i tichá aukce, v níž mohli účastníci dražit obrázky od ukrajinských dětí ze Základní školy Botičská. Součástí aukce byla i díla od dětí docházejících do Komunitního centra Slunečnice. Bezmála čtvrt milionu korun teď poputuje na konto těchto dvou institucí.
Autor: Michal Fanta
Foto: Michal Fanta
Více než čtyři miliony. Tolik Ukrajinců muselo kvůli válce opustit svoje domovy. Jen do České republiky od začátku ruské invaze dorazilo zhruba 150 000 ukrajinských dětí. O některé se stará základní škola Botičská. V pražských Dejvicích se zase zrodilo Komunitní centrum Slunečnice, kam mohou přicházet ukrajinské děti s rodiči a věnovat se volnočasovým aktivitám.
21 obrázků ze 40, které se dražily na konferenci Vogue Live 2022, namalovaly děti z centra Slunečnice, jež provozuje Arcidiecézní charita Praha. Vyvolávací cena každého z nich byla 2000 korun. A aby se děti lépe poznaly a sblížily, vytvořily společně dílo s názvem „Království Ukrajina“ — s vyvolávací cenou 10 000 korun. Malí autoři přitom kreslli na jeden velký papír, zcela dle vlastní fantazie. Řeka na obrázku symbolizuje propojení lidí. 
Autor: Ivan Kašša
Foto: Ivan Kašša
Autor: Ivan Kašša
Foto: Ivan Kašša
Čtyřletá Sofia z Charkova vytvořila obraz s názvem „Léto na Ukrajině“. Co je na něm k vidění? Nad zelenou trávou s červenými a modrými květinami se vznášejí dvě dospělé postavy s dítětem a ukrajinskou vlajkou v srdci a zářícím sluncem v rohu. Sofia do Prahy přijela s matkou. Má ale strach, že se po válce nebude mít kam vrátit. Šestietý Daniela z Kyjeva, kam 24. února dopadly první ruské rakety, namaloval „Dům u moře“. Pro něj jsou teď nejcennější okamžiky rozhovorů s otcem, který bojuje v teritoriální obraně města. I pětiletý Oleksandr ze Sumy ztvárnil moře. Do Prahy přijel s matkou z města, které je pod raketovými útoky Ruska i Běloruska.
Dalších devatenáct obrázků vytvořily děti v rámci projektu „Matky Matkám“ s podporou nadačního fondu Báry Nesvadbové Be Charity. Z iniciativy Andrey Běhounkové, šéfredaktorky Vogue CS, měly zadané coby téma přání. „Náš pejsek zůstal doma se zbytkem rodiny, moc mi chybí,“ píše pod obrázkem devítiletá Eva, která pochází z města Doneck. „Přeji si, aby tady byl náš pejsek s námi. Nemohli jsme si ho vzít s sebou,“ dodala osmiletá Anastasia k obrázku hnědého psa s názvem „Elma“. Sedmiletá Anna z Kyjeva uvedla, že si přeje pouze konec války. Aby mohla domů. Stejné přání měl i šestiletý Adam, osmiletý Denis i devítiletá Eva. „Když jsme s mámou odjížděly, zapomněla jsem si svého medvídka doma, špatně se mi bez něj usíná,“ posteskla si osmiletá Karolina. 
Do tiché aukce přispělo mnoho návštěvníků konference včetně čestných hostů a dohromady se vybralo bezmála 250 000 korun na pomoc ukrajinským dětem v České republice.
Pokud byste chtěli i vy podpořit některou z organizací a přispět napřímo, můžete tak učinit. Pro Be Charity je otevřený transparentní účet 115-564990257/0100. Variabilní symbol je 240222 a poznámka pro příjemce je Škola (více informací najdete na www.becharity.cz). Pro podporu Komunitního centra Slunečnice slouží účet 749986/5500, variabilní symbol je 436. (Více informací naleznete na https://praha.charita.cz/nove-komunitni-centrum-pomuze-ukrajinskym-detem-adaptovat-se-v-nove-zemi/.)
1 / 39
Foto: Michal Fanta